ΘΕΜΑ

Σταφύλι για υγεία και ομορφιά!

Σταφύλι για υγεία και ομορφιά! Άντζελα Μολφέτα

Μοσχάτο ή σαββατιανό, σταφίδα, φράουλα, μαύρο ή λευκό, το σταφύλι δικαιολογημένα έχει γίνει συνώνυμο της χαράς, της ξεγνοιασιάς και του γλεντιού… Απολαμβάνοντας τις πολύτιμες ιδιότητές του και στις υπηρεσίες της ομορφιάς, θα χαρίσει και στην επιδερμίδα σας τα αναζωογονητικά του συστατικά!

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ ανθρώπου και αμπελιού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Πραγματικά, τα σταφύλια περιλαμβάνονται στη διατροφή μας από την εποχή του ορείχαλκου, ενώ μετά τον κατακλυσμό, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, ο Νώε φύτεψε αμπέλι. Κατά τον Πλούταρχο, οι καλλιεργημένες ποικιλίες του αμπελιού προέρχονται από τις Ινδίες. Το κρασί, όμως, που χρησιμοποίησε ο Οδυσσέας για να μεθύσει τον Πολύφημο είχε καταγωγή τον Ίσμαρο της Θράκης.

Όπως και να ‘χει, η ύπαρξη και η καλλιέργεια του αμπελιού αποδίδεται γενικότερα σε μια θεότητα. Εμείς, οι Έλληνες το συνδέσαμε με τον Διόνυσο, οι Ινδοί με το θεό Σόμα, οι Αιγύπτιοι με τον Όσιρη, οι Λίβυοι με τον Άμμωνα, οι πρώτοι Ιταλοί με τον Κρόνο και αργότερα οι Ρωμαίοι με τον Βάκχο.

Η διατροφική του αξία

Απλά και μόνο με τη μακραίωνη ιστορία του, το αμπέλι αποδεικνύει τη μεγάλη του αξία στην διατροφή μας. Εξετάζοντας με προσοχή τα συστατικά του, βλέπουμε ότι το σταφύλι περιέχει αρκετά ουσιαστικά στοιχεία για την ισορροπία του οργανισμού μας. Ειδικότερα, περιέχει ασβέστιο και σίδηρο, βιταμίνες Α και Β, καθώς και πολυφαινόλες, οι οποίες φημίζονται για τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, δημιουργώντας φυσική προστασία ενάντια στις μολύνσεις, στις ιώσεις και σε διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης, το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού χρησιμοποιείται συχνά στη γαστρονομία, μια και είναι εύπεπτο, εύγευστο και πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς μειώνουν την κακή χοληστερίνη.

Στον βωμό της ομορφιάς

Κυρίαρχο συστατικό σε πολλές προτάσεις για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος, το σταφύλι εμποδίζει τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Την ίδια στιγμή, καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα, ενισχύει τη φυσική αποτοξίνωση του δέρματος και χαρίζει έξτρα λάμψη.

Επίσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχει, με πολύ πιο ισχυρή δράση από αυτήν της βιταμίνης Ε, προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη στους ιστούς, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της νεότητας. Όσο για το έλαιο από το κουκούτσι των σταφυλιών, χάρη στην υψηλή πτητικότητά του και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που προσφέρει, συγκαταλέγεται στα πιο αποτελεσματικά στοιχεία ενάντια στην πρόωρη γήρανση, δικαιωματικά!

100γρ. φρέσκα σταφύλια περιέχουν…

  • 62 kcal (θερμίδες)
  • 0,7 γρ. Πρωτεΐνες
  • 13 γρ. Υδατάνθρακες
  • 0,021mg Βιταμίνη Α
  • 16mg Ca (Ασβέστιο)
  • 0,6mg Fe (Σίδηρο)
  • 82 ml Νερό,
  • καθώς και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μικρότερες ποσότητες

Κρέμα νυκτός

Θα χρειαστείτε: 3 κ.σ. κερί μέλισσας, 1 κ.σ. έλαιο από κουκούτσι σταφυλιού, 2 κ.γ. αφέψημα από λουλούδια κρίνου, 2 κ.γ. ροδόνερο, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.γ. σκόνη από αποξηραμένα ροδοπέταλα, 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Τρόπος παρασκευής Λιώστε το κερί με το έλαιο από τα κουκούτσια σταφυλιών σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και σε αντικολλητικό σκεύος. Αποσύρετε από τη φωτιά, και ρίχνετε αμέσως, όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει, προσθέτοντας τελευταίο το αιθέριο έλαιο.

Εφαρμογή: Φυλάξτε το μείγμα σε αεροστεγές και κατά προτίμηση σκούρο βαζάκι και χρησιμοποιήστε το κάθε βράδυ. Από την πρώτη εφαρμογή θα δείτε το δέρμα σας πιο φωτεινό και σφριγηλό!

Μάσκα καθαρισμού

Θα χρειαστείτε: Περίπου 10 ρόγες σταφύλι.

Τρόπος παρασκευής: Λιώστε τις με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν πολτός.

Εφαρμογή: Απλώστε τον πολτό σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό. Αφήστε τον να δράσει για 25 λεπτά. Αφαιρέστε με βαμβάκι και πλύνετε απαλά το δέρμα σας με χλιαρό νερό. Το πρόσωπο σας θα έχει γίνει πιο φρέσκο, λαμπερό και καθαρό!


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx