ΣΙΝΕΜΑ

“20.000 Είδη Μελισσών”: Μια ταινία για το αύριο

"20.000 Είδη Μελισσών": Μια ταινία για το αύριο, Κωνσταντίνος Μπούρας

«Ο κόσμος μας θα είναι καλύτερος…» εάν επιδείξουμε όλοι/όλες/όλα αυτοσυγκράτηση, ανεκτικότητα, ενσυναίσθηση, φιλειρηνική διάθεση, οικολογική συμπεριφορά και αποδεχτούμε την διαφορετικότητα ως εν δυνάμει πολύτιμη δημιουργικότητα, εφ’ όσον η κοινωνία ενσωματώσει και συμπεριλάβει τα εξαιρετικά άτομα και τα καταστήσει πρωτοποριακά, ερευνητικά, ιχνηλατικά μέλη της.

Με αφορμή μία μεταβατική ενηλικίωση και διακύμανση επιλογής ταυτότητας, το φύλο είναι κάτι σχετικό άλλωστε, στήνεται ένας προοδευτικός καμβάς, όπου με παραδοσιακό αφηγηματικό τρόπο κεντάται, ξετυλίγεται και απογειώνεται η εξιστόρηση μιας μεταιώρισης ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Επιλέγεται η ζωή και το μήνυμα είναι αισιόδοξο.

Το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους τέλους μιλάει για έναν καλύτερο, ειρηνικό, προοδευτικό, δημιουργικό κόσμο, με σεβασμό στη Φύση και στη βιοποικιλότητα και στην απειρία συνδυασμών τάσεων, κλίσεων, ταλέντων, επιλογών που ανοίγονται σαν βεντάλια εμπρός από κάθε ανθρώπινη ύπαρξη σε έναν τεχνολογικό ρομποτικό πολιτισμό που χρειάζεται οπωσδήποτε, επειγόντως επίταση τής ανθρωπιάς μας, ως απαραίτητο αντιστάθμισμα αλλά και ως αντίστιξη.

Η Κβαντομηχανική θεώρηση τού κόσμου και τής λεγόμενης «πραγματικότητας» επιτρέπει πλέον και θεωρητικά και πρακτικά παρόμοιες επαναδιευθετήσεις τού κοινωνικού συμβολαίου στις ελεύθερες δημοκρατικές κοινωνίες φυσικά [γιατί δεν θέλω να φανταστώ τι θα συνέβαινε σε ανελεύθερα, απολυταρχική, θεοκρατικά καθεστώτα όταν ένα οκτάχρονο παιδί έθετε το ερώτημα «ποιος/ποια/τι είμαι;»].

Η ποικιλία μελισσών

Επειδή έχουμε την τύχη και το προνόμιο να ζούμε στην φωτεινή πλευρά τού πλανήτη, με κυρίαρχα (συνταγματικώς καθιερωμένα) τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ακολουθώντας θεσμικά κι εφαρμόζοντας πρακτικά σε καθημερινή βάση τα Ιδεώδη τού Διαφωτισμού για Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Αδελφοσύνη και Σεβασμό όλων των έμβιων όντων (νοημόνων και μη – αυτή είναι μια αναγκαία προσθήκη), θα πρέπει να παλέψουμε όλες/όλοι/όλα μαζί για την Αναγέννηση τού αμέσου μέλλοντος-παρόντος Πανανθρώπινου Πολιτισμού για να ξαναγίνει η γη Παράδεισος και τα συμβολικά «20.000 είδη μελισσών» να πολλαπλασιαστούν τείνοντας στο άπειρο.

Ο υπερπληθυσμός θα μετριαστεί όταν δεχθούμε και άλλες αποχρώσεις ανάμεσα στο μανιχαϊστικό άσπρο-μαύρο. Το γκρι ούτως ή άλλως ΔΕΝ υπάρχει. Κι οι πυρές τού Μεσαίωνα, εάν ανάβουν ακόμη στην Ανατολή, θα πρέπει να κατασβεστούν και να καταργηθούν αμέσως!!! Είμαστε όλα/όλες/όλοι συνυπεύθυνοι γι’ αυτό. Ας παραδώσουμε μία ψυχή και έναν κόσμο φωτεινότερο κι από τα πλέον ευτοπικά όνειρά μας.

Δείτε αυτή την ταινία. Δεν έχει serial killers μήτε καταιγιστική δράση μήτε αυτοκίνητα που κυνηγιούνται, ανατρέπονται, τυλίγονται στις φλόγες… Ας υπάρχει όμως κι ο αντίλογος. Είναι υποχρέωσή μας, όλων των συνειδητών πολιτών, να στηρίξουμε και την άλλη, λιγότερο θεαματική, περισσότερο ανθρώπινη πλευρά στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων. Γέγονε, γέγονε, γέγονε!!!

20.000 Especies de Abejas, 2023. Διάρκεια: 128′

Δραματική, Ισπανική: Ένα οκτάχρονο αγόρι που νιώθει κορίτσι θα περάσει ένα καλοκαίρι στη Χώρα των Βάσκων και τη γενέτειρα της μητέρας του, όπου και θα έρθει αντιμέτωπο όχι μόνο με τις προκαταλήψεις του κοινωνικού περιβάλλοντος αλλά και με τις ίδιες τις επιθυμίες του.

Σκηνοθεσία: Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν.
Με τους: Πατρίσια Λόπεθ Αρναΐθ, Άνα Γκαμπαραΐν, Σοφία Οτέρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx