Μακρόν: Η θεσμική σταθερότητα αποκλείει αριστερή κυβέρνηση – “Αυτό είναι πραξικόπημα!” απαντά η Αριστερά

Ετοιμασίες συγκατοίκησης Μακρόν με την Ακροδεξιά ή με την Αριστερά,

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε σήμερα την επιλογή να σχηματισθεί αριστερή κυβέρνηση εν ονόματι της θεσμικής σταθερότητας, όπως είπε. Ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη θα έχει νέες διαβουλεύσεις «με τους υπευθύνους των κομμάτων και άλλες προσωπικότητες».

Ο Μακρόν προέτρεψε σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγους «να συνεργαστούν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις». Υπενθυμιζεται ότι η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) με την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ανεξαρτήτως του ότι δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία στη Βουλή. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι έγινε ο πρώτος γύρος διαβουλεύεσεων την Παρασκευή και ότι ο ίδιος αποκλείει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «στη βάση ενός κομματικού προγράμματος του NFP, γιατί μια τέτοια κυβέρνηση θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και η θεσμική σταθερότητα επιβάλλει κατά συνέπεια να μην βασιστούμε σε αυτήν την επιλογή».

Ο εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ μιλώντας στο κανάλι BFMTV, χαρακτήρισε την προεδρική στάση «ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό πραξικόπημα». Η Liberation έχει τίλο “Περιφρόνηση” για τη στάση του Μακρόν. Οι οικολόγοι “φώναξαν” δια τους εκπροσώπου τους “Ντροπή!” και οι κομμουνιστές καλούν σε διαδηλώσεις.

Αύριο θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για την εξεύρεση του νέου πρωθυπουργού, με στελέχη των κομμάτων και «με προσωπικότητες που ξεχωρίζουν λόγω της εμπειρίας τους στην υπηρεσία του κράτους και της Δημοκρατίας», υποστηρίζει η προεδρία. Στον πρώτο γύρο δεν βρέθηκε ο αντικαταστάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ αφου οι Μακρόν απέρριψε την πρόταση της Αριστεράς. Ο Γάλλος πρόεδρος όμως είναι ακάθεκτος: «Δεν καταλήξαμε σε πρωθυπουργό, αλλά είναι δική μου ευθύνη να μην μπλοκαριστεί η διαδικασία, ούτε να αποδυναμωθεί η χώρα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Liberation, Figaro

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx