Ελλάδα και Ιταλία προσπαθούν να ρυμουλκηθεί με ασφάλεια το “Sounion”

Διαβεβαιώσεις του Ιράν ότι οι Χούθι θα επιτρέψουν την ρυμούλκηση του Sounion,

«Έχουμε καλά νέα. Επετεύχθη συμφωνία μετά από ιταλική πίεση, βάσει της οποίας η επιχείρηση “Ασπίδες” θα μπορέσει να συνοδεύσει και να προστατεύσει το ελληνικό πετρελαιοφόρο που επλήγη από τους Χούθι ώστε να αποφευχθεί οικολογική καταστροφή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Είναι άγνωστο αν χρειάσθηκε η πίεση της Ιταλίας, αλλά πάντως έτσι το παρουσιάζει ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Το Bloomberg μεταδίδει πάντως ότι η Ελλάδα επικοινώνησε με το Ιράν, το οποίο με τη σειρά του έπεισε τους Χούθι να επιτρέψουν την ρυμούλκηση για να αποτραπεί η τεράστια ρύπανση από τους 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που μετέφερε το τάνκερ από το Ιράκ -ρύπανση που θα έπληττε καίρια και την Υεμένη εξάλλου.

Όσον αφορά στον Ταγιάνι έκανε τις προαναφερόμενες δηλώσεις σε Ιταλούς δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Θεωρώ ότι θα το πάνε στο Τζιμπουτί, ενώ η Σαουδική Αραβία πρόκειται να προσφέρει, όπως φαίνεται, ένα ρυμουλκό. Οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και πρόκειται για επιχείρηση με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, διεθνή συνεργασία και ισχυρή ιταλική παρουσία», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

«Η επιχείρηση “Ασπίδες”, η οποία είχε πάντα ως στόχο την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των  εμπορικών πλοίων, στη φάση αυτή εγγυάται και την ελευθερία από τη θαλάσσια ρύπανση. Πρόκειται για μια θετική συμφωνία, η οποία αποδεικνύει πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν όταν προκύπτει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε τέλος ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, το πετρέλαιο από το «Sounion» θα μεταγγισθεί σε άλλο πλοίο, ενώ το δεξαμενόπλοιο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια και ζήτησαν να μην κατονομαστούν «καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές». Οι Χούθι είχαν αρχικά απειλήσει οποιαδήποτε προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, όμως τελικά συμφώνησαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση του «Sounion». Το τάνκερ θα συνοδεύεται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx