ΣΧΟΛΙΟ

Να διορθώσει η Κύπρος το λάθος με τον Κούρδο Αγιάς στην Γερμανία

Να διορθώσει η Κύπρος το λάθος με τον Κούρδο Αγιάς στην Γερμανία, Κώστας Βενιζέλος

Ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς, όπως είναι γνωστό, προ ημερών καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και τριών μηνών!

Κατηγορείτο για «τρομοκρατία», επειδή το γερμανικό κράτος θεωρεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν «τρομοκρατική» Οργάνωση. Και επειδή προφανώς ήθελε να ικανοποιήσει την κατοχική Τουρκία, που κυνηγά όλους τους Κούρδους αγωνιστές και βλέπει παντού “τρομοκράτες”. Βλέπει παντού φαντάσματα!

Η ιστορία είναι γνωστή: Ο Αγιάς παραδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές της Γερμανίας για να δικαστεί εκεί. Προχώρησε – μετά από αίτημα του Βερολίνου – στην έκδοση του Κούρδου Κενάν Αγιάς, παρόλο που η Δημοκρατία της Κύπρου δεν θεωρεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν “τρομοκρατική” οργάνωση. Και δεν το θεωρεί επειδή ΔΕΝ είναι. Απελευθερωτικό Κίνημα είναι!

Ενόψει του γεγονότος ότι το το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στην απόφαση για έκδοσή του έθεσε δυο βασικούς όρους/ προϋποθέσεις, αυτοί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Και από τους Γερμανούς και από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρώτο, σε περίπτωση καταδίκης του – που καταδικάσθηκε – η Γερμανία δεν θα προχωρούσε στην έκδοση του στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί αυτό θα σήμαινε ότι τον έστελνε απευθείας σε μια χώρα, η οποία χωρίς δεύτερη σκέψη θα τον δολοφονούσε. Θα τον έστελνε απευθείας στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεύτερο, να εκτίσει την ποινή φυλάκισής του στην Κύπρο.

Ο Αγιάς δεν είναι τρομοκράτης… 

Δεν θεωρούμε πως οι Γερμανοί έχουν λόγο να τον κρατήσουν στη χώρα τους για να εκτίσει την ποινή φυλάκισης. Για να τον στείλουν, όμως, πίσω στην Κύπρο θα πρέπει η Λευκωσία να το εγείρει και να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς κι εάν γίνει τούτο, τουλάχιστον θα υπάρξει διόρθωση του πρώτου λάθους: Δηλαδή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση του ανθρώπου αυτού στο Βερολίνο. Ειδικά όταν δεν υπήρχαν οποιαδήποτε στοιχεία εναντίον του. Ειδικά όταν μόνο πολιτική δράση είχε ως ακτιβιστής. Καμία ενέργεια του δεν παρέπεμπε σε τρομοκρατία.

Εξάλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας αντικατοχικός αγώνας ως τρομοκρατικός. Η Τουρκία ασκεί τρομοκρατία, είναι κράτος-τρομοκράτης και όχι το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Αναμένοντας το σκεπτικό της απόφασης του γερμανικού Δικαστηρίου, που αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί, θα πρέπει τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης-Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου να προχωρήσουν και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επιστροφής τους. Το θέμα είναι και πολιτικό είναι και ανθρωπιστικό. Και θέμα δικαιοσύνης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx