Αυξάνει η Κίνα την ηλικία συνταξιοδότησης

Αυξάνει η Κίνα την ηλικία συνταξιοδότησης

Η κυβέρνηση της Κίνας αυξάνει για πρώτη φορά από το 1978 την ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς οι συνταξιούχοι προβλέπεται να φθάσουν το 30% του πληθυσμού το 2035. Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει μέχρι στιγμής μία από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης στον κόσμο (50 ετών οι γυναίκες και 60 οι άνδρες), αλλά αποφασίσθηκε σταδιακά η ηλικία να αυξηθεί έως πέντε χρόνια.

Από το επόμενο έτος, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά σε διάστημα 15 ετών. Αυτό το ζητούσαν εδώ και χρόνια οι οικονομολόγοι, επειδή ο πληθυσμός της χώρας γερνάει λόγω του ότι προ δεκαετιών είχαν αποφασίσει να επιτρέπεται η γέννηση μόνον ενός παιδιού ανά ζευγάρι. Η χώρα αντιμετωπίζει παράλληλα έλλειψη εργατικού δυναμικού, κάτι που επιβαρύνει υπερβολικά το συνταξιοδοτικό σύστημα. Το ότι μια χώρα που αποτελεί το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη σε εργατικά χέρια ακούγεται παράδοξο, όμως το θέμα είναι οι αναλογίες των ηλικιών στον πληθυσμό και όχι οι απόλυτοι αριθμοί.

Η Κίνα αύξησε για τελευταία φορά την ηλικία συνταξιοδότησης πριν από 46χρόνια. Από τότε, το προσδόκιμο ζωής στη χώρα έχει αυξηθεί κατά περισσότερα από δέκα χρόνια στα 78,6 έτη. Ταυτόχρονα, γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά. Επισήμως, η Λαϊκή Δημοκρατία έχει πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους και πλέον προηγείται σε πληθυσμό η Ινδία. Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, 1,1 παιδιά ανά γυναίκα, και η πολιτική του ενός παιδιού που επιβάλλει το κράτος εδώ και δεκαετίες σημαίνουν ότι όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να φροντίζουν όλο και περισσότερους ηλικιωμένους.

Οι αρχές της Κίνας προσπαθούν μάταια εδώ και χρόνια να ενθαρρύνουν τις οικογένειες να αποκτήσουν και πάλι περισσότερα παιδιά. Το 2016, το κράτος χαλάρωσε την πολιτική του ενός παιδιού και από τα μέσα του 2021 επιτρέπονται τρία παιδιά ανά ζευγάρι, όμως αυτό θα αργήσει να αποδώσει πλέον. Ούτε οι νόμοι που δυσχέραιναν τα διαζύγιο απέδωσαν αυτό στο οποίο ήλπιζαν στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποκτώνται περισσότερα παιδιά. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η «νέα κατάσταση της δημογραφικής ανάπτυξης προκαλεί αναπόφευκτα την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx