90.000 άμαχοι από το νότιο Λίβανο αναζητούν καταφύγιο στη Συρία – Οι 15.000 ήταν Σύροι πρόσφυγες

90.000 άμαχοι από το νότιο Λίβανο αναζητούν καταφύγιο στη Συρία – Οι 15.000 ήταν Σύροι πρόσφυγες
epa11624803 Syrian and Lebanese families who fled from southern Lebanon following Israeli military strikes in recent days arrive at the Masnaa Border Crossing with Lebanon, Jdeidat Yabous, Syria, 25 September 2024. According to Lebanon's Ministry of Health, at least 558 people have been killed, and more than 1,835 have been injured following continued Israeli airstrikes on southern Lebanese towns and villages. EPA/YOUSSEF BADAWI

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα αποτρέψει κάθε μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και προετοιμάζεται για να υποστηρίξει τα στρατεύματα στη χερσαία επιχείρηση εναντίον του λιβανέζικου κινήματος», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας ότι περιμένει το πολιτικό “πράσινο φως” για την εισβολή στο νότιο Λίβανο.

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και η βεβαιότητα της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ οδηγούν σε ξεριζωμό τους ντόπιους, Παλαιστίνιους και Λιβανέζους που ζούσαν εκεί, ενώ φεύγουν άρον-άρον και χιλιάδες πρόσφυγες της Συρίας, οι οποίοι κατά τραγική ειρωνεία, ξαναγίνονται πρόσφυγες -αυτή τη φορά επιστρέφουν για ασφάλεια στην πατρίδα τους. Περίπου 90.000 τους υπολογίζει συνολικά ο ΟΗΕ και από αυτους οι 15.000 ειναι Σύροι. Τοις δύο τελευταίες ημέρες πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία 31.000 άτομα.

Στη φωτογραφία, που ειναι χθεσινή, γίνεται επίθεση σε χωριό του νότιου Λιβάνου και είναι πασιφανές ότι αυτά τα πλήγματα δεν μπορεί ποτέ να είναι στοχευμένα, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ.
epa11624044 Smoke billows from the site of an Israeli airstrike that targeted southern Lebanese villages, as seen from Marjaayoun, southern Lebanon, 25 September 2024. According to Lebanon's Ministry of Health, at least 558 people have been killed, and more than 1,835 have been injured following continued Israeli airstrikes on southern Lebanese towns and villages. More than 41,300 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israeli Army, Tsahal, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/STR

Στη φωτογραφία, που ειναι χθεσινή, γίνεται επίθεση σε χωριό του νότιου Λιβάνου και είναι πασιφανές ότι αυτά τα πλήγματα δεν μπορεί ποτέ να είναι στοχευμένα, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ.

«Φύγαμε από τη Συρία λόγω του πολέμου, και ήρθαμε εδώ για καλύτερα, αλλά να που ο πόλεμος μας βρήκε κι εδώ», έλεγαν οι Σύροι στους δημοσιογράφους των ξένων πρακτορείων που παρακολουθούν το νέο δράμα στην περιοχή. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι συνθήκες θα αντιμετωπίσουν στην Συρία κι ας είναι η πατρίδα τους, καθώς πολλές περιοχές της εξακολουθούν να είναι εμπόλεμες.

Το 2006,  στην προηγούμενη αναμέτρηση Χεζμπολάχ και Ισραήλ περίπου 250.000 άνθρωποι κατέφυγαν από τον Λίβανο στη Συρία. Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Πάνω από όλα, θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των αδελφών μας στον Λίβανο», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ. Εν τω μεταξύ πολλά άλλαξαν. Λόγω του εμφυλίου στη Συρία εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι κατέφυγαν στον Λίβανο. Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, οι Σύροι πρόσφυγες είναι συνολικά 2 εκατομμύρια και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι 774.000. Σημειωτέον ότι Συρία και Λίβανος αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική κρίση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx