ΑΝΑΛΥΣΗ

Πιο κοντά στη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ – Αγεφύρωτο το ψυχικό ρήγμα

Πιο κοντά στη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ – Αγεφύρωτο το ψυχικό ρήγμα

Η χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βάθυνε και διεύρυνε περισσότερο το πολιτικό και ψυχικό ρήγμα μεταξύ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη και των υπολοίπων και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία της προδιαγεγραμμένης, σύμφωνα με πολλούς, διάσπασης.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν πλέον κοινό πεδίο για να αναπτύξουν μεταξύ τους συζήτηση έστω και συγκρουσιακή. Οι τροχιές τους είναι ασύμπτωτες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μάχη μέχρις εσχάτων για το ποιος θα ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα προνόμια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας και την κρατική χρηματοδότηση.

Βεβαίως μέχρι το Συνέδριο του κόμματος, που μετατέθηκε για τις 8-10 Νοεμβρίου και την εκλογή αρχηγού που παραμένει στη 1 Δεκεμβρίου, θα παιχθούν πολλά ακόμη επεισόδια του δράματος. Ωστόσο η συνύπαρξη του Στέφανου Κασσελάκη και των αντιπάλων του μοιάζει πλέον αδύνατη. Εάν οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη κερδίσουν την πλειοψηφία στο Συνέδριο και ανατρέψουν την απόφαση της καθαίρεσής του, τότε είναι αμφίβολο εάν το κόμμα θα φθάσει ενιαίο μέχρι την εκλογή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ορισμένοι – που σταδιακά αυξάνονται – βλέπουν σαν λύση να προχωρήσει η προσφυγή του πρώην βουλευτή και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος με μία μακροσκελή επιστολή προς την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ζήτησε χθες την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής, για διχαστικό και υβριστικό προς την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ λόγο. Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη λένε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστά «την ολοκλήρωση του πραξικοπήματος που ξεκίνησε με την πράξη καθαίρεσης του». 

Αποχώρηση από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Τα αίματα άναψαν από νωρίς στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ με την υποβολή της πρότασης για μετάθεση του Συνεδρίου και αντίστοιχα της εκλογής συνέδρων κατά μία εβδομάδα. Η πρόταση προβλέπει την μεταφορά του Συνεδρίου στις 8-10 Νοεμβρίου, ενώ παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής προέδρου (24/11 – 1/12). Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο στις 25/10 και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11 από 19-20/10 που ήταν αρχικά. 

Η πλευρά που πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη αντέδρασε έντονα, καθώς θεωρούν ότι με την πρόταση αυτή αλλάζουν οι διαδικασίες διεξαγωγής του παιχνιδιού. 

Μετά από υψηλών τόνων ομιλία της Θεοδώρας Τζάκρη, αποχώρησαν μαζικά από την συνεδρίαση που συνεχίστηκε χωρίς αυτούς. Τα μέλη που αποχώρησαν πήγαν σε ουζερί της περιοχής και πόσταραν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ομιλία της η κ. Τζάκρη κατήγγειλε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παράλληλα κατέθεσε την υποψηφιότητα για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη συνοδευόμενη από “87” υπογραφές – όσα ήταν και τα στελέχη που μεθόδευσαν την καθαίρεσή του – και το “πόθεν έσχες του”. Η απάντηση ήλθε από την Όλγα Γεροβασίλη που είπε αμέσως ότι «αφενός δεν μπορεί να γίνει κατάθεση υποψηφιότητας δι’ αντιπροσώπου και αφετέρου ότι υπάρχει και μία τρίτη προϋπόθεση για τις υποψηφιότητες ότι «οι υποψήφιοι θα πρέπει να σέβονται, τις αξίες, τις αρχές και τις συλλογικές αποφάσεις». 

Στο πνεύμα αυτό κατατέθηκε και εγκρίθηκε λίγο μετά, προσθήκη στο κείμενο απόφασης από τους Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπουλέκο (πολιτικό φίλο του Διονύση Τεμπονέρα), σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονται «μη αποδεκτές οι αναφορές περί διαπλοκής στο ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, που αποτελούν ομόφωνη συλλογική απόφαση του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής». Σχετικές αναφορές έχει κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης στο πρόσφατο βίντεο

που ανάρτησε και άφηνε ανοικτές τις προθέσεις του. 

Παράλληλα εγκρίθηκε η τροπολογία Χατζησωκράτη, από την πτέρυγα των “87”, για  αποσύνδεση της ημερομηνίας εκλογής προέδρου από εκείνη της εκλογής μελών της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να συνεχίσει τη θητεία της έχοντας εκλεγεί με τριετή ορίζοντα τον Μάιο του 2022. Και εδώ υπήρξε έντονη αντίδραση των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη καθώς βλέπουν πίσω από την απόφαση μία προσπάθεια για πολιτική ομηρία του εάν επανεκλεγεί στη 1 Δεκεμβρίου.

Υποβολή υποψηφιοτήτων

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους συνοδευόμενες από τις υπογραφές, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος, που προστέθηκαν στην υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει επισήμως υποψηφιότητα συνοδευόμενη από τις υπογραφές και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης είναι ο τρόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου καθώς οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη εκτιμούν ότι θα είναι υβριδικός, δηλαδή με φυσική παρουσία συνέδρων αλλά και διαδικτυακή, και από την πλευρά τους καταγγέλλουν τους υπόλοιπους ότι φοβούνται τα μέλη του κόμματος.

Η πλευρά Κασσελάκη δήλωσε ότι θα δώσει την μάχη του Συνεδρίου. Έλεγαν: «Ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν οι υποστηρικτές του “χθες”, κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Όσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή».

Εκ των πραγμάτων η αντιπαράθεση μεταφέρεται στην βάση του κόμματος μέσω της εκλογής των συνέδρων στις 2-3 Νοεμβρίου για τον έλεγχο του Συνεδρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx