ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αδιάκοπα τα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο: 24 νεκροί σε τζαμί στην Γάζα

Αδιάκοπα τα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο: 21 νεκροί σε τζαμί στην Γάζα
epa11644120 A fire is seen near the town of Kiryat Shmona as a result of a projectile fired from southern Lebanon into northern Israel, 05 October 2024. Israel's military stated on 05 October, that the Israeli Air Force conducted overnight strikes targeting Hezbollah militants operating within a 'command center' that was located inside a mosque near the Salah Ghandour Hospital in southern Lebanon. EPA/ATEF SAFADI

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς την Κυριακή σε ισραηλινό χτύπημα σε τέμενος που φιλοξενούσε εκτοπισμένους ανθρώπους στο Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας. Στο Λίβανο, τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν τα νότια προάστια της Βηρυτού κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στις περιοχές προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν τα νότια προάστια της Βηρυτού τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στις περιοχές προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Οργή Ισραήλ για τις δηλώσεις Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Σάββατο τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα – μια θέση που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι έφερε «ντροπή» στον Μακρόν . Αργότερα, το γραφείο του Μακρόν είπε ότι η Γαλλία ήταν «αδιάλειπτος φίλος» του Ισραήλ και τα λόγια του Νετανιάχου ήταν «υπερβολικά».

Απεναντίας το Κατάρ, μεσολαβητής-κλειδί στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου Μακρόν «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια για να τελειώσει ο πόλεμος, ενώ η Ιορδανία επίσης εξήρε την έκκληση του ηγέτη της Γαλλίας.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι χαρακτήρισε χθες Σάββατο «βαθιά ανησυχητικές» τις πληροφορίες περί βομβαρδισμών του Ισραήλ οι οποίοι έπληξαν «υγειονομικές εγκαταστάσεις και προσωπικό νοσοκομείων» στον Λίβανο.

Το ανθρώπινο πρόσωπο

Περίπου 374.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές σε όλη την κομητεία. Απεργίες αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο βόρειο και ανατολικό Λίβανο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, με 1.000 από αυτούς να έρχονται την τελευταία εβδομάδα. Η κυβέρνηση του Λιβάνου εκτιμά ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο νότιο Λίβανο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στα βόρεια σύνορά του την 1η Οκτωβρίου.

«Πολύ βίαια» ισραηλινά πλήγματα στη νότια Βηρυτό

Ισραηλινά πλήγματα έπληξαν τη νότια Βηρυτό το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή, μερικά από αυτά «πολύ βίαια», σύμφωνα με λιβανέζικες ειδησεογραφικές οργανώσεις.

«Τα ισραηλινά εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τέσσερις πολύ βίαιες επιδρομές στα νότια προάστια (της Βηρυτού) και ένα χτύπημα στην περιοχή Chweifat», με ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο, ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Τα πλάνα έδειξαν νέφη καπνού να υψώνονται από τις στοχευμένες περιοχές.

Σε μια τοποθεσία της νότιας Βηρυτού, μια μπάλα φλόγας υψώθηκε στον αέρα, ενώ φωτοβολίδες εκτοξεύθηκαν ανάμεσα σε πυκνό καπνό για περίπου μία ώρα.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή Σάμπρα κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού είδε δεκάδες ανθρώπους στους δρόμους, μερικούς να κουβαλούν τσάντες να φεύγουν με τα πόδια ή με μοτοσικλέτες καθώς οι εκρήξεις αντηχούσαν στο βάθος.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου άκουγαν ισχυρές εκρήξεις σε νότιους τομείς της πόλης και στην περιφέρειά της για πάνω από δυο ώρες.

Ένας από αυτούς, κοντά στη Σάμπρα, κοντά στη νότια συνοικία, είδε δεκάδες ανθρώπους να φεύγουν, κρατώντας λιγοστά υπάρχοντά τους, με φόντο εκρήξεις.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε ότι «ομάδα στρατιωτών του ισραηλινού εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει (…) στην Μπλίντα» αλλά μαχητές της τους στοχοποίησαν «με πυρά πυροβολικού» και «τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν».
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «επί του παρόντος πλήττει τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην περιοχή της Βηρυτού» σε δήλωση στο κανάλι του στο Telegram.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ εν όψει της 7ης Οκτωρβίου

Ο ισραηλινός στρατός τελεί σε κατάσταση συναγερμού σήμερα, εξαιτίας του κινδύνου να γίνουν νέες επιθέσεις, την παραμονή της επετείου της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και ταυτόχρονα προετοιμάζει τα αντίποινα στα οποία εννοεί να προχωρήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον του Ιράν, μετά την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας στις αρχές της εβδομάδας, μετά τους θανάτους των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Ταυτόχρονα, η δράση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, με την πολιτική προστασία να κάνει λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες για τουλάχιστον 21 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί εξάλλου εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν «αδιάκοπα» τα πλήγματα στη Χεζμπολάχ, εναντίον της οποίας διεξάγονται ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις από τα τέλη του περασμένου μήνα.

«Αυτή την εβδομάδα, καλούμε σε ενθύμηση της επετείου του πολέμου και της (επίθεσης της) 7ης Οκτωβρίου (2023). Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει αυτής της ημέρας» στο εσωτερικό, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα εξαπολυθούν νέες επιθέσεις, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Σε μήνυμά του ενόψει της επετείου, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και τον «τρομοκρατών εντολοδόχων του» που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό έθνος κράτος μας».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει αύριο Δευτέρα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο, από τους οποίους 64 θεωρείται πως είναι ζωντανοί και 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Ετοιμασίες για αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν

Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε την Τρίτη το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός «προετοιμάζει ανταπόδοση», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το Ιράν έχει ήδη εξαπολύσει δυο φορές εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του εδάφους μας (…). Το Ισραήλ έχει καθήκον και δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανταποδώσει τις επιθέσεις αυτές κι αυτό θα κάνουμε», πλειοδότησε ο κ. Νετανιάχου.

Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε ότι «για κάθε δράση θα υπάρξει αντίδραση, αναλογική και παρόμοια από το Ιράν» αν όχι «ακόμη πιο δυνατή».

Σύμφωνα με το Ιράν, οι κάπου 200 πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν την Τρίτη εναντίον του Ισραήλ αποτελούσαν «νόμιμα» αντίποινα για τις δολοφονίες του Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, σε αεροπορικό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, σε έκρηξη στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου αποδοθείσα στο Ισραήλ.

Το Ιράν είχε ήδη εξαπολύσει απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ —την πρώτη στην ιστορία— την 13η Απριλίου, εξαπολύοντας εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο του στη Δαμασκό, επίσης αποδοθέντα στο Ισραήλ.

Παραινέσεις Μπάιντεν – Τραμπ προς Ισραήλ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε το Ισραήλ να μην πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο προκάτοχός του και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη διαδοχή του, ο Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε από την πλευρά του πως το Ισραήλ θα έπρεπε να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αφού όπως λέει αποδυνάμωσε τη Χαμάς στις —συνεχιζόμενες— επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου το κέντρο βάρους του πολέμου στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο για να υποστηρίξει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 8η Οκτωβρίου 2023.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει πως θα βάλει τέλος στις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων από τη Χεζμπολάχ και έτσι θα επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων του βόρειου Ισραήλ.

Να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ ζήτησε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Την ίδια ώρα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε τον κόσμο «να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ» για να δεσμευθεί σε μια κατάπαυση πυρός, μετά από μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μικάτι χαιρέτισε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που «για άλλη μια φορά στήριξε τον Λίβανο» αναφέροντας μια επικείμενη διεθνή σύνοδο, επαναλαμβάνοντας τη «στήριξή του στην έκκληση της Γαλλίας και των ΗΠΑ» για κατάπαυση πυρός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx