ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Χαμάς πίσω από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ – Νέες δηλώσεις Νετανιάχου

Η Χαμάς πίσω από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ - Νέες δηλώσεις Νετανιάχου
epa11638058 (FILE) - A rocket is launched from the coastal Gaza strip towards Israel by militants of the Ezz Al-Din Al Qassam militia, the military wing of Hamas movement, in Gaza City, 07 October 2023 (reissued 02 October 2024). Upcoming 07 October 2024, marks one year since the Palestinian militant group Hamas launched a surprise attack on Israel, killing 1,200, and one year since Israel began its war on Gaza, killing more than 41,000 and destroying the Palestinian enclave. On 07 October 2023, armed Palestinian groups led by Hamas launched a deadly assault on Israel, with rocket launches and thousands of militants breaching the Gaza-Israel security barrier to attack Israeli communities and military bases near Gaza and central Israel and taking dozens of hostages. Israel, then, officially declared a state of war against Hamas, setting the stage for a major military response in the strip. EPA/MOHAMMED SABER

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέλαβαν σήμερα το πρωί την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, την ώρα που η χώρα άρχιζε μια ημέρα εκδηλώσων για την πρώτη επέτειο της 7ης Οκτωβρίου.

«Στοχεύσαμε [ένα κιμπούτς και μια στρατιωτική βάση καθώς και μια συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών] με αριθμό ρουκετών», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τρία βλήματα προερχόμενα από τη λωρίδα της Γάζας, ενώ ένα τέταρτο «έπεσε σε ακατοίκητη ζώνη».

Εντωμεταξύ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μέσω δηλώσεών του χθες Κυριακή υποσχέθηκε ότι θα νικήσει τους «εχθρούς» της χώρας του, μία εβδομάδα αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και καθώς το Ισραήλ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να ανάψει κεριά και να προσευχηθεί στη μνήμη των αγαπημένων τους που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, στην άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Αφού αποδυνάμωσαν τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εστίασαν πρόσφατα τις επιχειρήσεις τους στο βόρειο μέτωπο, όπου η λιβανέζικη Χεζμπολάχ είχε πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ ως ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.

Το βράδυ της Κυριακής, κατόπιν προειδοποίησης των IDF σε κατοίκους των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ ανέφερε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ και σφυροκοπείται τις τελευταίες ημέρες από το Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της Χάιφας, στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του σε στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο Ισραήλ, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

«Πριν από έναν χρόνο, δεχθήκαμε ένα τρομακτικό πλήγμα», δήλωσε αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς. Επισημαίνοντας ότι πολλά άλλαξαν στους δώδεκα μήνες που ακολούθησαν, ο Νετανιάχου είπε στους στρατιώτες: «Όλος ο κόσμος είναι έκπληκτος από τα πλήγματα που καταφέρνετε στους εχθρούς μας».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς και αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, τόνισε ότι η χώρα του διεξάγει έναν «πόλεμο μακράς διαρκείας» εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς «έχει ηττηθεί».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ απείλησε το Ιράν με επιδρομές ανάλογες εκείνων που σημειώνονται σε Γάζα και Λίβανο, εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Τεχεράνη, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Γκάλαντ – Όστιν

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την κοινή δέσμευσή τους για την άσκηση αποτροπής κατά του Ιράν, αλλά και κατά των υποστηρικτών του στην μεσανατολική περιοχή, ώστε αυτοί να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx