“Το μελάνωμα της Κύπρου”: Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου

“Το μελάνωμα της Κύπρου”: Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 6:00 μ.μ. οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Κ. Φούσκα, με τίτλο: «Το Μελάνωμα της Κύπρου. Οι ευθύνες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ για την κυπριακή τραγωδία».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

• Κώστας Βενιζέλος, δημοσιογράφος, Ο Φιλελεύθερος
• Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής Διεθνών σχέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
• Διονύσης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Α.Π.Θ.
• Ήλια Ξυπολιά, λέκτορας Πολιτικής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αμπερντήν Σκωτίας
• Μαρία Τσαρτσιανίδου, υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Ιστορίας, Α.Π.Θ.
• Δημοσθένης Σημαιάκης, Υποστράτηγος ε.α.
• Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχος ε.α.
• Βασίλης Ασημακόπουλος, διδάσκων Πολιτικής Επιστήμης, Δ.Π.Θ.
• Μάριος Λ. Ευβρυβιάδης, Εταίρος και Διευθυντής Ερευνών στο ERPIC (European Rim Policy and Investment Council)
και ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Φούσκας, Καθηγητής, University of East London, Αγγλία.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει o Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Δρ Βαλκανικών σπουδών, εκδότης, συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Μαυρής, Πολιτικός Επιστήμονας, Ph. D. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Public Issue.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα βιβλίο-καταπέλτης για τη διαχείριση του Κυπριακού από την ελλαδική πλευρά. Είναι οι μεγάλες σκιές, που κουβαλά η ελληνική ιστορία για την Κύπρο και το Κυπριακό. Είναι τα όσα κρύβονται βαθιά μέσα στις σκοτεινές «σήραγγες» της ιστορίας.
Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό εγχειρίδιο για το Κυπριακό. Η σημασία και η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι βλέπει την ιστορία πέραν από την πεπατημένη. Από μια οπτική γωνία που η καθεστηκυία τάξη δεν μπορεί και δεν θέλει να την δει. Το βιβλίο αναδεικνύει πτυχές που παραμένουν καλά κρυμμένες από το βαθύ κράτος των Αθηνών. Ο Βασίλης Φούσκας με το βιβλίο του στέκεται απέναντι σε μια διαχρονική αφήγηση, βολική και με πολλά ερωτήματα να αιωρούνται. Μια αφήγηση που μόνο το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετεί. Ο ρόλος του Καραμανλή και του Αβέρωφ είναι γνωστός, αλλά σκοπίμως δεν αναφέρεται, δεν αναδεικνύεται.
Η καταστροφή της Κύπρου, ο βίαιος διαμελισμός της, είναι αποτέλεσμα των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Σε αυτούς σχεδιασμούς συναίνεσε και το πολιτικό κατεστημένο της Αθήνας. Το έγκλημα ανέλαβε να διαπράξει η ξενοκίνητη χούντα και οι εκπρόσωποί της στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ-Β. Μια κάστα προδοτών, που δεν δικάστηκε, δεν τιμωρήθηκε ποτέ!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Βασίλης Φούσκας - Εκδόσεις Ποιότητα

Ο Βασίλης Κ. Φούσκας είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη των Κρατών, Αγορών και Λαών (States, Markets & People – STAMP). Το 1998 ίδρυσε και από τότε διευθύνει την ακαδημαϊκή επιθεώρηση, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, η οποία κυκλοφορεί οκτώ φορές ετησίως απ’ τον εκδοτικό οίκο Routledge-Taylor & Francis. Με το Επίκεντρο ο συγγραφέας έχει δημοσιεύσει τα Τουρκικός ιμπεριαλισμός και αποτροπή (2022), και σε μετάφραση (με τον Κώστα Δημουλά), Ελλάδα, παγκοσμιοποίηση και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική οικονομία του χρέους και της κοινωνικής κατάρρευσης (2015) και (με τον Μπουλέντ Γκοκάυ), Η αποσύνθεση του Ευρωατλαντισμού και ο νέος αυταρχισμός (2020). Το συγγραφικό του έργο έχει μεταφραστεί (από τα αγγλικά) σε πάνω από δέκα γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων της κινεζικής, ιταλικής, ιαπωνικής, τουρκικής και σερβικής. Είναι μέλος του δικτύου «Πανελλήνιοι Διάλογοι».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά μέσω:

https://youtube.com/live/QZOdH49tafk

https://www.facebook.com/epikentro.publishers/live/

https://us02web.zoom.us/j/920595041?pwd=9L8tQlCsfXP81uErHGH7mfTrX92msp.1

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx