ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ένταση μετά τον αποκλεισμό Κασσελάκη – Στο Συνέδριο η τελική πράξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Πέρασε η πρόταση για αποκλεισμό του Κασσελάκη – Θυελλώδης η συνεδρίαση της ΚΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Με καθαρή πλειοψηφία πέρασε η απόφαση να μην είναι υποψήφιος στην διαδικασίας εκλογής αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης. Για την σημερινή συνεδρίαση διαπιστεύθηκαν 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που σημαίνει ότι υπήρχε απαρτία.

Σημειώνεται ότι αρνήθηκαν να πάρουν καρτελάκια διαπίστευσης προκειμένου να αποτρέψουν την απαρτία και την λήψη της απόφασης οι υποστηρικτές του Κασσελάκη καθώς και στελέχη που θεώρησαν “διχαστικό” τον αποκλεισμό. Στο άκουσμα της απόφασης αντέδρασαν έντονα με συνθήματα (μεταξύ άλλων “Κάτω η χούντα της Αριστεράς”) και αποδοκιμασίες:

Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα είναι το όνομα του  Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Κασσελάκη, όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του. Ο εσωκομματικός εμφύλιος έχει μεταφερθεί και στα social media μεταξύ υποστηρικτών του Κασσελάκη και υπέρμαχων του αποκλεισμού του.

Για σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Στην δήλωσή του ανέφερε ακόμη ότι «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσομε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όσο για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων επαναλάβαμε μία απόφαση του Νοεμβρίου του 2023. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι «έγινε ένα ακόμη συνθετικό βήμα» ενώ στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

Μετά τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος , δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Είπε ακόμη: «Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα “βαρύ” πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικό πόλος».

Ερωτηθείς εάν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για “τροπολογία” και αφετέρου ότι « περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου».

Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου. Να σημειωθεί πως ο κ. Σπίρτζης έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από υποστηρικτές του Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σε θυελλώδες κλίμα, με αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις με υποστηρικτές του Κασσελάκη. Γεροβασίλη και Φάμμελος στις τοποθετήσεις τους έδειξαν τον αποκλεισμό Κασσελάκη.

Το στρατόπεδο Κασσελάκη

Η Γιώτα Πούλου, που πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη, παραιτήθηκε από την ΚΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στην συνεδρίαση. Σημείωσε μάλιστα ότι έχει κι άλλα αξιώματα, καθώς είναι βουλευτής και συντονίστρια των τομεαρχών του κόμματος.

Για «μια νέα πρόταση μομφής » κατά της “έγκυρης” υποψηφιότητας Κασσελάκη, έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη, υποστηρίκτρια του Κασσελάκη, στην παρέμβασή της, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το όργανο συνεδριάζει « χωρίς απαρτία», αφού δεν δέχονται «λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου.

«Αυτό όμως που κάνετε σήμερα εδώ είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής, αυτή την φορά κατά της έγκαιρα και έγκυρα κατατεθειμένης υποψηφιότητας Κασσελάκη», σημείωσε. Επίσης, τόνισε πως η λεγόμενη «πλειοψηφία» διαδίδει ότι θα θέσει θέμα «καθαίρεσής» της από την Γραμματεία της ΚΟ, επειδή «στηρίζει τον Κασσελάκη». Και διερωτήθηκε αν «μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ ο χαμογελαστός Νίκος που ψήφισε χθες στην ΠΓ την σύγκληση της σημερινής ΚΕ, με θέμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας νομίμως εκλεγέντος προέδρου».

Εισηγήσεις για αποκλεισμό-διαγραφή Κασσελάκη

Εξηγώντας την πρότασή του για διαγραφή Κασσελάκη, ο Θύμιος Γεωργόπουλος ανέφερε: «Υπάρχουν οι 17 λόγοι του αιτήματος του Θέμη Μουμουλίδη, 18ος είναι το εξώδικο, το οποίο όχι μόνο δεν αποσύρθηκε αλλά δεν έπρεπε να σταλεί, 19ος είναι η συνέντευξη στον Χατζηνικολάου όπου μόνο αλλαγή πολιτεύματος δεν ζήτησε, 20ός είναι η σημερινή προσπάθεια δι’ αντιπροσώπων, όπως οι ίδιοι είπαν, να εμποδίσουν τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν σέβεται καμία από τις αποφάσεις των οργάνων. Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν οι Γιάννης Μουζάλας (πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε: «Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε!

Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος. Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι»…

Εκρηκτικό κλίμα

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων και της δήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη ότι αποσύρει το εξώδικο κατά της Κεντρικής Επιτροπής. Κατόπιν τούτου οι υποστηρικτές του λένε ότι “εκλείπει ο λόγος της συνεδρίασης”. Όπως αναφέρουν στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη των εργασιών, στην αίθουσα θα μείνει η Θεοδώρα Τζάκρη που τους εκπροσωπεί, ενώ οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν προκειμένου να μην υπάρχει η απαραίτητη απαρτία για την συνεδρίαση και για την λήψη απόφασης.

Ο Παύλος Πολάκης απουσιάζει στην Κρήτη αλλά πρόσωπα που είναι κοντά του βρίσκονται στην συνεδρίαση, αν και δεν είναι γνωστό τι θα ψηφίσουν εφόσον τεθεί ζήτημα αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη. Στην συνεδρίαση δεν μετέχουν και δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Νίκος Σκορίνης που χθες κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση και ο πρώην γράμματος Πάνος Ρήγας.

Πάντως έξω από το ξενοδοχείο λίγα άτομα είχαν συγκεντρωθεί που σημαίνει ότι η πρωτοβουλία των οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη με τα sms είτε ακυρώθηκε, είτε δεν βρήκε ανταπόκριση.

Ένταση με την πλευρά Κασσελάκη

Ένταση εντός και εκτός της αίθουσας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε όταν η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στην Θεοδώρα Τζάκρη η οποία είχε αρνηθεί προηγουμένως να διαπιστευθεί και να πάρει το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.

Πηγές του προεδρείου της συνεδρίασης ανέφεραν: «Προσπάθησαν να σπάσουν την πλειοψηφία και δεν το κατάφεραν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Διότι και δεν ξέρουν και δεν έμαθαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουν κάποιο ενδιαφέρον για αυτόν. Μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη που θα τον βγάλουν και πρόεδρο. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί  ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστευθεί ως παρούσα διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία το όργανο».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε από την κ. Τζάκρη να κατέβει να πάρει το καρτελάκι της και να μιλήσει. Αν το πάρει θα θεωρηθεί παρούσα και θα υπάρξει μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκης έλεγαν ότι «Η Κεντρική Επιτροπή αρνήθηκε την λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που είχε ζητήσει η Θεοδώρα Τζάκρη». Ο Γιάννης Μαντζουράνης – φωτογραφίζοντας προφανώς τον Στέφανο Κασσελάκη – είπε στην ομιλία του ότι “με φρου-φρου και αρώματα” δεν γίνεται πολιτική ούτε “με τα μπρος πίσω των υποψηφίων”.

Το περιστατικό προκάλεσε ένταση και εκτός της αίθουσας που διεξάγεται η συνεδρίαση από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που έχουν προσέλθει και εκφράζουν εντόνως τις διαμαρτυρίες τους ενώ ενίοτε διαπληκτίζονται με άτομα της άλλης πτέρυγας.

Ένταση όμως υπήρξε και μεταξύ συνεργάτη του Παύλου Πολάκη και του Λεωνίδα Μπεχράκη. Ο τελευταίος σε ανάρτηση του είχε γράψει ότι πάνω από τα 300 μέτρα είναι κότες, και ο συνεργάτης του κ. Πολάκη που θεώρησε ότι τον φωτογραφίζει του απάντησε σε έντονο ύφος λέγοντάς του “εγώ δεν είμαι αδερφή, δεν είμαι κότα, θα σου φάω το αυτί”. 

Φωνές και επεισόδια

Επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από τον χώρο στον οποίο διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όταν μια γυναίκα, οπαδός του Στέφανου Κασσελάκη, αντέδρασε έντονα επειδή, όπως έλεγε, άλλο μέλος του κόμματος αποκάλεσε την ίδια και άλλες γυναίκες «λέσχη κυριών».

«Σεξιστές είστε μαζεμένοι και ομοφοβικοί. Θα σας τελειώσουμε όλους τους σεξιστές εδώ. Λέσχη κυριών; Εδώ είμαστε λέσχη κυριών; Με είπες λέσχη κυριών; Σεξιστής είσαι, έξω από το κόμμα οι σεξιστές; Είσαι παλαιάς κοπής άντρας; Ζήτα συγγνώμη για να σε ακούσω» φώναζε η υποστηρικτής το Κασσελάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ο λύκος συνεχίζει να καταστρέφει την χώρα, οι άλλοι αλληλοτρωγονται αφήνοντας τον να ολοκληρώσει το “έργο” του και οι τρίτοι ονειρεύονται επιστροφή στην κουτάλα. Ζούμε ιστορικές στιγμές απόλυτης παρακμής. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx