ΟΙΚΙΑΚΑ

Πώς να απαλλαγείτε χωρίς ενοχές από αντικείμενα συναισθηματικής αξίας

Πώς να απαλλαγείτε χωρίς ενοχές από αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, Μαρία Καλοπούλου

Η απαλλαγή από αντικείμενα συναισθηματικής αξίας μπορεί να είναι μία δύσκολη απόφαση, ειδικά όταν θέλετε να ξεφορτωθείτε πράγματα πριν από μια μετακόμιση ή μια μεγάλη αναδιοργάνωση. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε τύψεις όταν αποχαιρετάτε πράγματα που έχουν να κάνουν με ιδιαίτερες αναμνήσεις ή ανήκαν κάποτε σε αγαπημένα πρόσωπα.

Εάν δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από αυτά τα νοσταλγικά αντικείμενα, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που συνιστώνται από τους ειδικούς για να απαλλαγείτε συναισθηματικά χωρίς τύψεις. Είτε πρόκειται για ρούχα, αντικείμενα ή άλλα αναμνηστικά, είναι συχνά αυτά ακριβώς που συσσωρεύονται και δημιουργούν ακαταστασία στο σπίτι.

Ξεκαθάρισμα μίας περιοχής τη φορά

Το ξεκαθάρισμα είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, ακόμη και χωρίς να μπαίνουν οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα στο μείγμα. Ξεκινήστε εστιάζοντας σε μία μόνο περιοχή για να κάνετε την αποσυμφόρηση πιο διαχειρίσιμη. Να ξεκινάτε πάντα με έναν χώρο, ένα συρτάρι ή ντουλάπα τη φορά.

Το να ασχολείστε με πάρα πολλά ταυτόχρονα μπορεί γρήγορα να γίνει συντριπτικό, καθιστώντας δύσκολο να συνεχίσετε να προχωράτε. Τα ίδια τα αντικείμενα δεν είναι αυτό που είναι δύσκολο να ξεσκαρτάρετε, είναι το συναίσθημα που έχουμε προσκολληθεί σε αυτό. Προσπαθήστε να έχετε κατά νου ότι κανείς δεν σας λέει να αφήσετε τη μνήμη, μόνο το φυσικό αντικείμενο.

© FREEPIK

 

Πάρτε τον χρόνο σας, αλλά μείνετε σε ένα χρονοδιάγραμμα

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να εξετάσει τα πράγματα και να πάρει αποφάσεις. Πάρτε το αργά, αλλά να θυμάστε ότι ο στόχος είναι να διατηρήσετε τη σταθερή απόφαση να ξεσκαρτάρετε. Ένας τρόπος είναι να ορίσετε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για να περάσετε από διαφορετικούς χώρους του σπιτιού σας.

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα του ενός έτους

Αναρωτηθείτε πόσο σημαντικό είναι ένα αντικείμενο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για εσάς. Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε, το βλέπετε ή αλληλεπιδράτε με το αντικείμενο. Αν έχει αποθηκευτεί για περισσότερο από ένα χρόνο, μάλλον είναι καιρός να το αφήσετε.

 

Δοκιμάστε τη μέθοδο “Τρία κουτιά”

Λοιπόν, πώς αποφασίζετε ποια συναισθηματικά αντικείμενα να κρατήσετε; Δοκιμάστε τη μέθοδο των τριών κιβωτίων για να παραμείνετε οργανωμένοι όταν θέλετε να πετάξετε πράγματα. Αφιερώστε ένα κουτί για αντικείμενα που θα κρατήσετε, ένα για να δωρίσετε ή να πουλήσετε και ένα άλλο για τα αντικείμενα που σας αφήνουν αναποφάσιστους. Όταν έρθει η ώρα να ταξινομήσετε το “αναποφάσιστο κουτί”, σκεφτείτε κάτι περισσότερο από τη σημασία. Δώστε προτεραιότητα στο να κρατάτε αντικείμενα που είναι λειτουργικά. Εάν μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό εκτός από το να γεμίσουν απλά ένα συρτάρι ή ντουλάπα, τότε ενσωματώστε τα σε τακτική χρήση.

Αξιολογήστε τη σημασία των αντικειμένων

Δεν δημιουργούνται όλα τα συναισθηματικά αντικείμενα με τον ίδιο τρόπο. Τα κειμήλια, για παράδειγμα, μπορεί να αξίζει να τα κρατήσετε σε αντίθεση με άλλα πιο αδιάφορα πράγματα. Για να προσδιορίσετε αν κάτι είναι κειμήλιο, εξετάστε την ιστορία και τη σημασία του στην οικογένειά σας. Έχει περάσει για γενιές ή έχει μια ιστορία με νόημα; Εάν όχι, το αντικείμενο πιθανότατα απλά γεμίζει τον χώρο σας. Πέρα από τα συναισθήματα, αν είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να έχει επίσης χρηματική αξία, κάντε λίγη έρευνα. Είτε συμβουλευτείτε έναν έμπορο με αντίκες είτε λάβετε τη δεύτερη γνώμη ενός μέλους της οικογένειας, ο προσδιορισμός της αξίας ενός αντικειμένου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε, εάν είναι ένα κειμήλιο που αξίζει να κρατήσετε, να το δωρίσετε ή να πουλήσετε.

Βρείτε άλλους τρόπους για να κρατήσετε τις αναμνήσεις

Τραβήξτε μια φωτογραφία του αντικειμένου εάν αυτό θα ήταν χρήσιμο και σκεφτείτε να φτιάξετε ένα αναμνηστικό άλμπουμ με πολλά από αυτά τα αγαπημένα αντικείμενα και συμπεριλάβετε σύντομες ιστορίες για το τι σήμαινε το αντικείμενο για εσάς. Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν αντικείμενα που δεν είναι λειτουργικά ή σημαντικά για την οικογενειακή σας ιστορία, αλλά σας κάνουν να νιώθετε συναισθηματικό δέσιμο. Είναι εντάξει να κρατάτε το συναίσθημα ενώ εγκαταλείπετε το ίδιο το αντικείμενο. Η λήψη μιας φωτογραφίας θα βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης. Εάν πραγματικά δεν μπορείτε να αποχωριστείτε ένα αντικείμενο που προκαλεί νοσταλγία, βρείτε τρόπους να το επαναπροσδιορίσετε ή να το αναβαθμίσετε σε κάτι νέο και χρήσιμο για τον εαυτό σας ή για κάποιον άλλο κοντινό σας άνθρωπο.

© PEXELS

 

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Στην εποχή που ζούμε, συγκεντρώνουμε τόσα πολλά αντικείμενα—είτε είναι νέα, είτε δώρα είτε κληρονομία. Από τις κάρτες γενεθλίων μέχρι τα βρεφικά ρούχα και τις οικογενειακές πορσελάνες, είναι δύσκολο να αποχωριστούμε πολλά από τα πράγματά μας. Δεν είναι πρόβλημα να κλαις και να λυπάσαι, αλλά συνεχίστε να πιστεύετε ότι δεν “πετάτε ή δίνετε τη ζωή σας”, απλώς προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος τόσο της σωματικής όσο και της συναισθηματικής ακαταστασίας. Αλλά όταν έρθει η ώρα να προχωρήσετε, να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό η διαδικασία να είναι δύσκολη. Δώστε στον εαυτό σας χώρο για σκέψη και αφήστε στον εαυτό σας χρόνο να αναπολήσει οτιδήποτε αποφασίσετε να το πετάξετε. Αφήστε τις ενοχές να διώξετε ένα αντικείμενο—αντ’ αυτού, σκεφτείτε το ως έναν τρόπο να το απελευθερώσετε για να βρει έναν νέο ιδιοκτήτη που το χρειάζεται ή το εκτιμά ακριβώς όπως κάποτε.

© FREEPIK

Ζητήστε κάποια βοήθεια

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να περάσετε μόνοι σας τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος. Βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να στηριχτείτε στους άλλους γύρω σας για υποστήριξη. Ίσως μπορούν να κάνουν την αρχική ταξινόμηση, αφήνοντάς σας να ανησυχείτε μόνο για το “αναποφάσιστο κουτί”, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Ειδικότερα, όταν αντιμετωπίζετε κληρονομικά αντικείμενα, μπορεί να θέλετε να εργαστείτε ως ομάδα για να διασφαλίσετε ότι τα αγαπημένα σας αναμνηστικά θα περάσουν σε άτομα που θα τα εκτιμήσουν και θα τα αξιοποιήσουν. Να θυμάστε ότι το ξεκαθάρισμα είναι άκρως προσωπική υπόθεση και μόνο εσείς ξέρετε τι αξίζει πραγματικά να κρατήσετε.


 

Σε συνεργασία με τo Woman Idol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx