Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν σε βάση των κυανόκρανων – Τρεις διμοιρίες παραβίασαν την Μπλε Γραμμή

Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν σε βάση των κυανόκρανων – Τρεις διμοιρίες παραβίασαν την Μπλε Γραμμή
epa11566889 A soldier of the UN peacekeeping mission, United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), keeps watch from Marjayoun area opposite Lebanese Khiyam town and Israeli Metula settlement, near the Lebanon-Israel border in southern Lebanon, 27 August 2024. Hezbollah announced in a statement on 25 August that the group launched an aerial operation with numerous drones targeting Israeli territory as the 'phase one' of a retaliatory attack for the killing of senior Hezbollah commander Fuad Shukr on 30 July in Beirut. The Israeli Defense Forces (IDF) said some 100 fighter jets struck and destroyed thousands of Hezbollah rocket launcher barrels, aimed for immediate fire toward northern and central Israel. EPA/STR

Κυανόκρανοι ανεπτυγμένοι στο νότιο Λίβανο ανακοίνωσαν ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σήμερα τα ξημερώματα σε βάση της δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα, σε μία ακόμη επίθεση ισραηλινών κατά ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης στο νότιο Λίβανο (UNIFIL, FINUL). Μέχρι στιγμής από τις επιθέσεις έχουν τραυματιστεί πέντε κυανόκρανοι.

Η UNIFIL ζήτησε εξηγήσεις και για το σημερινό συμβάν, λέγοντας ότι «για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, υπενθυμίζουμε στον ισραηλινό στρατό και σε όλους τους παράγοντες την υποχρέωσή τους να εγγυώνται την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και το απαραβίαστο των θέσεων του», ανακοίνωσε η δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Λίγες ώρες νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, ο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον ΟΗΕ να αποσύρει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του από τα σύνορα.

«Γύρω στις 4:30 π.μ., ενώ οι ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονταν σε καταφύγια, δύο άρματα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν την κεντρική πύλη και εισήλθαν βιαίως στη βάση, παραμένοντας εκεί περίπου για 45 λεπτά. Δύο ώρες αργότερα, μετά από πολλά πυρά και καπνό, προκλήθηκε ερεθισμός στα μάτια και γαστρεντερικές διαταραχές σε 15 κυανόκρανους που λαμβάνουν ιατρική φροντίδα. Τρεις διμοιρίες στρατιωτών του Ισραήλ διέσχισαν σήμερα Κυριακή πρωί την Μπλέ Γραμμή στον Λίβανο», ανακοίνωσε η UNIFIL.

Προχθές, «ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε μια κρίσιμης σημασίας μεταφοράς υλικοτεχνικής υποστήριξης της UNIFIL να φτάσει στον προορισμό της», τόνισε η δύναμη του ΟΗΕ, απαιτώντας «εξηγήσεις μετά τις σοκαριστικές παραβιάσεις».

Χθες, ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος UNIFIL, που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κυανόκρανοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, αποφασισμένοι να μείνουν εκεί παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

«Αλλά υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μείνουμε, γιατί η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να κυματίζει σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο εκπρόσωπος των κυανόκρανων.

Την Πέμπτη, η UNIFIL κατηγόρησε ισραηλινά στρατεύματα ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβόλησαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο. Ρώμη και Παρίσι κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις χώρες τους για εξηγήσεις και για να διαμαρτυρηθούν και η Ιταλία έφτασε στο σημείο να μιλήσει για πιθανά «εγκλήματα πολέμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx