Η Ουκρανία διαψεύδει ότι εφοδιάζει με drones τους Τουαρέγκ του Μάλι

Η Ουκρανία διαψεύδει ότι εφοδιάζει με drones τους Τουαρέγκ του Μάλι

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διέψευσε την Monde και άλλα μέσα που αναφέρουν ότι στέλλονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντάρτες που πολεμούν στο βόρειο τμήμα του Μάλι.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde μετέδωσε ότι μαχητές Τουαρέγκ στη δυτικοαφρικανική χώρα χρησιμοποιούν ουκρανικά UAV σε επιχειρήσεις τους εναντίον της κυβέρνησης του Μάλι αλλά και των  μισθοφόρων της ρωσικής Wagner που συντάσσονται με την κυβέρνηση. «Η Ουκρανία απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσω διεθνών μέσων ενημέρωσης, περί δήθεν ανάμειξης του κράτους μας στην προμήθεια UAV σε αντάρτες στο Μάλι», αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Μάλι αντιμετωπίζει την δράση τζιχαντιστών αλλά και των ανταρτών Τουαρέγκ στα σύνορα με την Αλγερία. Τον περασμένο Αύγουστο το Μάλι διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία επειδή στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας είχε πει σε συνέντευξή του ότι το Κίεβο στηρίζει τους αντάρτες που σκοτώνουν μισθοφόρους της Wagner στον βορρά του Μάλι «παρέχοντάς τους τις αναγκαίες πληροφορίες και όχι μόνον».

Η Μόσχα κατηγόρησε τότε το Κίεβο ότι άνοιξε ένα «δεύτερο μέτωπο» εναντίον της, ενισχύοντας μαχητές σε αφρικανικές χώρες οι οποίες διάκεινται φιλικά προς τη Ρωσία. Η Ουκρανία είχε διαψεύσει και τότε ότι στέλνει άνδρες ή όπλα στο Μάλι. Η Monde σε χθεσινό δημοσίευμά της ανέφερε ότι οι αντάρτες «κάνουν χρήση ουκρανικών drones με την διακριτική αλλά σταθερή υποστήριξη του Κιέβου». Τα σχετικά δημοσιεύματα αναστάτωσαν την ουκρανική κυβέρνηση, γιατί δημιουργεί συν τοις άλλοις θέμα και με όσους στηρίζουν την Ουκρανία με αποστολή όπλων για τον αμυντικό πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Arab Weekly

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx