Σαλάτα κινόα: Μία συνταγή για να φάτε ό,τι προστάζει η μόδα
30/10/2024Κανονικά η ανάρτηση αυτή θα έπρεπε να ήταν μια ωδή στο ρόδι, στο καταπληκτικό αυτό λαμπερό φρούτο που μόλις σκάνε τα σπόρια του στο στόμα γεμίζει το σώμα και η ψυχή γλυκό φθινόπωρο. Δε θα είναι όμως. Θα είναι για μια σούπερ ντούπερ τροφή που την τρώγανε οι Ίνκας, οι Μάγιας, οι Κόιζαν, οι Βουσμάνοι….
Που έχει τα καλά τα ωμέγα, που έχει πρωτεϊνες έχει τα αμινοξέα τα σωστά, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν έχει γλουτένη, είναι πολύ ακριβή, εννοείται ξενόφερτη και γενικώς έχει ό,τι ακριβώς προστάζει η μόδα αυτή την εποχή. Και έχει και κακή γεύση, γιατί αυτό δεν το λέει κανείς. Για την ακρίβεια έχει γεύση άχυρου. Και όταν βράζει, μυρίζει κάτι σε χλωρίνη. Να τα λέμε κι αυτά όμως έτσι;;; Καταλάβατε λοιπόν παϊδάκια ότι σήμερα θα μιλήσουμε για την ΚΙΝΟΑ και θα σας δώσω μια υπέροχη συνταγή για να φτιάξετε μια σαλάτα, που θα τρώγεται η κινόα .
Για να μπορέσουμε λοιπόν να φάμε αυτό το άχυρο, συχωρείστε με …την κινόα εννοούσα, πρέπει να την βάλουμε σε μπόλικο κρύο νερό, να την ανακατέψουμε με το χεράκι μας και να την σουρώσουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Κάντο τουλάχιστον 3 φορές με άφθονο νερό, μην το τσιγκουνευτείς. Εχει μια μεμβράνη η κινόα πάνω της που φεύγει μόνο με το κρύο νερό – αν δεν την ξεπλένεις πολύ καλά θα είναι πικρή και δε θα τρώγεται ούτε σαν σανό. Θυμήσου επίσης την αναλογία για το βράσιμο ότι είναι ένα προς δύο. Δηλαδή ένα μέρος κινόα, δύο νερό.
Αφού λοιπόν ξεπλύνεις πολύ πολύ καλά την κινόα και την βράσεις άφησέ την να κρυώσει τελείως και εντελώς. Όσο κρυώνει, βράσε και το καλαμπόκι με λίγο αλάτι, σούρωσέ το και άστο κι αυτό στην άκρη να κρυώσει. Κόψε το κοτόπουλο σε κυβάκια και καθάρισε το υπέροχο ρόδι. Φάε το μισό γιατί έχει απίστευτες αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την αρτηριακή πίεση, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνες C,A,E, σίδηρο, κάλιο, είναι υπερτροφή, είναι φθηνό και κουκλί.
Και βγάλε να έχεις έτοιμες και τις μαύρες σταφίδες – προτίμησε βιολογικές, είναι μικρή η οικονομική διαφορά.
Βάλε σε ένα μπολ την κινόα και ρίξε αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Πρόσεχε όμως. Όσο προσθέτεις τα υγρά τόσο λασπώνει και γίνεται σαν βρεγμένη άμμος η κινόα. Βάλε τόσο, όσο πρέπει για σένα. Ξέρεις εσύ. Δοκίμασέ το. Και μετά πρόσθεσε τις σταφίδες, το καλαμπόκι και το κοτόπουλο. Ανακάτεψε καλά και άφησέ το για λίγο να παντρευτούν τα υλικά. Οταν είναι να σερβίρεις ρίξε από πάνω ρόδι και να δεις που θα σου φέρει αιωνιότητα και καλοτυχία.
Υλικά
- 200 γρ.κινόα πάρε την τρίχρωμη
- 400 γρ νερό για να την βράσεις
- 100 γρ.καλαμπόκι βρασμένο
- 1 κομμάτι στήθος κοτόπουλο ψητό ή ο,τι κοτόπουλο σου έχει περισσέψει από φαγητό, κομμένο σε κυβάκια
- 80 γρ.σταφίδες μαύρες βιολογικές
- Σπόροι από μισό ρόδι
Υ.Γ: Ό,τι δεν σου αρέσει από τα υλικά, μην το προσθέσεις. Να ξέρεις οτι η σαλάτα αυτή σου φέρνει κορεσμό. Δηλαδή θα είσαι χορτασμένος/η για πολλές ώρες χωρίς να χρειαστεί να τσιμπολογάς. Και τελικά ναι, είναι γευστική και νόστιμη. Και μπορείς να την φας σαν ένα πλήρες γεύμα αλλά μπορείς να την βάλεις και στο κέντρο του τραπεζιού. Να την φτιάχνεις. Του πάει και ο κόλιανδρος…λέμε τώρα. Αυτά λοιπόν.
Σου στέλνω με τ΄αγέρι χαιρετισμούς…