Κατά 100% αυξήθηκε ο πιτόγυρος μέσα σε τρία χρόνια – Αυξάνεται κι άλλο
03/11/2024Έρχονται νέες ανατιμήσεις στο σουβλάκι όπως μετέδωσε το Mega, με αυτό το πρόχειρο, βολικό, και έως τώρα σχετικά φθηνό φαγητό, να προσεγγίζει τις τιμές ενός πιάτου μαγειρευτού (και πιο υγιεινού) φαγητού. Υπενθυμιζεται ότι από από 1,80 και 2 ευρώ έφθασε ήδη τα 3,60 έως 3,80 στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ κάπου ήδη πωλείται 4 ευρώ ή και 4,20.
Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες της εστίασης, η τιμή του «εθνικού πιάτου» των Ελλήνων αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,00 ευρώ καθώς θα προστεθούν άλλα 0,20 ευρώ στην τελική τιμή του προϊόντος. Οι καταναλωτές αναμένεται να αγοράζουν πιο αραιά πλέον πίτα γύρο ή πίτα σουβλάκι, καθώς στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν κανονικά φαγητά μαγειρευτά που χρειάζονται μόνο ζέσταμα και πωλούνται στην ιδια τιμή. Τα τελευταία από 4 ευρώ έχουν φτάσει τα 4,60 μέσα σε ένα χρόνο και σε κάποια σουπερ μάρκετ έφθασαν τα 5 ευρώ, αλλά και πάλι το γεγονός ότι ένα πιο υγιεινό γεύμα των 250 γραμμαρίων κάνει όσο μια πίτα με σουβλακι, θα στρέψει ίσως προς τα εκεί πολλούς καταναλωτές.
Οι ψητοπώλες καταγγέλλουν πως δεν μπορούν πλέον να απορροφούν τις αυξήσεις στις τιμές του κρέατος και των σιτηρών. Ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης, είπε στο Mega ότι θα ανέβουν πάρα πολύ οι τιμές στις πρώτες ύλες. «Αν ανέβουν θα αναγκαστούμε κι εμείς να ανεβάσουμε τιμές, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλο. Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Σπυρίδων Μπαϊρακτάρης, μιλώντας στο MEGA. Έχουν ακριβύνει όλες οι πρώτες ύλες, οι ντομάτες, οι πίτες, τα κρεμμύδια, το κρέας. Από 3,70 το κάναμε 3,90 αλλά προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε τα 4€». Οι ανατιμήσεις κατά 20 λεπτά έχουν αρχίσει από τριετίας και έγιναν πιο μεγάλες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Το 2023 το σουβλάκι κυμαινόταν από 3,00€ έως 3,70€ ενώ φέτος ξεκινά από τα 3,40€ και αγγίζει ακόμη και τα 4,20€. Αν μια οικογένεια παραγγείλει σήμερα σουβλάκια για βραδινό, το ποσό φθάνει πλέον να είναι απαγορευτικό. Επίσης υπάρχει και η άλλη παράμετρος, π.χ. για το βάρος του κρέατος μέσα στο τυλιχτό, αλλά και η ποιότητά του, που σε πολλά καταστήματα “πέφτει” αισθητά προκειμένου να μείνει σχετικά χαμηλή η τιμή.