ΙΑΤΡΙΚΗ

Τι να προσέξετε στην διατροφή σας για να αποφύγετε τον μελιταίο πυρετό

Τι να προσέξετε στην διατροφή σας για να αποφύγετε τον μελιταίο πυρετό, Νταλέ Κατερίνα

Η Βρουκέλλωση αποτελεί ένα νόσημα που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο και τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκαν περίπου 2650 κρούσματα στην χώρα μας. Αν θες να μάθεις περισσότερα για την Βρουκέλλωση, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο!

Η Βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι μια λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται κυρίως από ζώα όπως βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και χοίρους, ενώ σε μικρότερο βαθμό από ορισμένα άγρια ζώα όπως το ελάφι, ο λαγός και ο αγριόχοιρος.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της βρουκέλλωσης περιλαμβάνουν

  • Πυρετό που εμφανίζεται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και δεν υποχωρεί
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Αδικαιολόγητη κόπωση
  • Ανορεξία, απώλεια βάρους
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνο στις αρθρώσεις

Το διάστημα εμφάνισης των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 5-60 ημέρες.

Πως μεταδίδεται;

Η βρουκέλλωση μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών, που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Αλλά και με την χωρίς προστασία επαφή με μολυσμένα ζώα.

Τι να προσέξετε στη Διατροφή σας;

Τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Ωστόσο κατά την αγορά ή κατανάλωση των γαλακτοκομικών σου δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω. Κατανάλωσε μόνο παστεριωμένο γάλα! Συμβουλή. Αν δεν γνωρίζεις ότι το γάλα είναι παστεριωμένο, τότε βράσε το για τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν το πιείς.

Απόφυγε την κατανάλωση φρέσκων μαλακών τυριών εάν δεν έχουν ωριμάσει για το κατάλληλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 2 μήνες). Απόφυγε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αν δεν γνωρίζεις ότι έχει τηρηθεί η σωστή διαδικασία παρασκευής που εξασφαλίζει την υγιεινή του προϊόντος.

Πως αντιμετωπίζεται η Βρουκέλλωση;

Η ασθένεια θεραπεύεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Τι άλλο να προσέξετε;

Η Βρουκέλωση αποτελεί ένα σημαντικό νόσημα που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους κυρίως μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Έτσι η πολιτεία πραγματοποιεί ελέγχους συνεχώς ώστε στην αγορά να κυκλοφορούν μόνο προϊόντα ασφαλή για την υγεία μας. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί έτσι λοιπόν και εσύ σαν καταναλωτής θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και να αναζητάς πάντα τις κατάλληλες πιστοποιήσεις πριν την αγορά ενός προϊόντος.

 


 

Η Κατερίνα Νταλέ είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx