ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για το Ουκρανικό – Στο Κίεβο Ντερ Λάιεν-Κόστα

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για το Ουκρανικό – Στο Κίεβο Ντερ Λάιεν-Κόστα

Παρέμβαση στη σύνοδο ηγετών που οργάνωσε το Κίεβο, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πραγματοποίησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα τΟυκρανίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής. Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι για να δοθεί ένα τέλος» στις εχθροπραξίες που έχουν επηρεάσει πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και με τους Αμερικανούς, προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επίτευξης μιας ειρήνης που θα έχει διάρκεια και δεν είναι «συνθηκολόγηση».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δέσμευση της Ευρώπης να ενισχύσει τη συλλογική της άμυνα. «Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και έχει έρθει η ώρα να κάνουν και άλλοι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Η σκέψη μας πηγαίνει και στους χιλιάδες ομογενείς μας στη Μαριούπολη και στις γύρω περιοχές, οι οποίοι βίωσαν τη φρίκη του πολέμου και συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειές του» ανέφερε προηγουμένως το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Στη σημερινή επέτειο συμπλήρωσης τριών ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στεκόμαστε με θλίψη και σεβασμό μπροστά στις χιλιάδες συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους και με δέος προ των ανείπωτων καταστροφών που έχουν συντελεστεί», δηλώνει αρχικά.

Και τονίζει ότι, «η Ελλάδα διαχρονικά και ως ζήτημα αρχής στηρίζει την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάζει κάθε χρήση βίας, αλλά και την απειλή χρήσης βίας έναντι κυρίαρχων κρατών». «Η μόνη λύση είναι η κατάπαυση των φονικών συγκρούσεων και η θεμελίωση μιας γενικά αποδεκτής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Κόστα-Ντερ Λάιεν στο Κίεβο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έφτασε το πρωί της Δευτέρας στο Κίεβο, παρότρυνε να ενισχυθεί η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία κι υποσχέθηκε νέες πρωτοβουλίες των Βρυξελλών, την ημέρα που συμπληρώνεται η τρίτη επέτειος της εισβολής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια.

«Μια ελεύθερη και εθνικά κυρίαρχη Ουκρανία είναι προς το συμφέρον του κόσμου ολόκληρου», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, μερικές ώρες προτού συναντηθεί στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επέμεινε πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την άμεση παράδοση όπλων και πυρομαχικών», είπε, προσθέτοντας πως σύντομα θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής στρατιωτικών εξοπλισμών και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, κάτι που θα ωφελήσει κατ’ αυτήν και την Ουκρανία.

Ανήγγειλε εξάλλου περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και της ΕΕ. Κατά την πρόεδρο της Κομισιόν, σχεδιάζεται πλήρης ολοκλήρωση των αγορών ενέργειας της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2026.

«Η στενή σχέση συνεργασίας μας είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, αλλά επίσης και προς συμφέρον της Ευρώπης», επιχειρηματολόγησε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανέβασε βίντεο από την υποδοχή της στο Κίεβο. Τη συνοδεύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

«Στην 3η επέτειο της βίαιης εισβολής της Ρωσίας, η Ευρώπη βρίσκεται στο Κίεβο. Βρισκόμαστε σήμερα στο Κίεβο, διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη. Σε αυτόν τον αγώνα για επιβίωση, δεν διακυβεύεται μόνο το πεπρωμένο της Ουκρανίας, αλλά και το πεπρωμένο της Ευρώπης», ανέφερε σε ανάρτησή της.

Ζελένσκι: «Τρία χρόνια ουκρανικής αντίστασης»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε “την αντίσταση” και τον “ηρωισμό” της χώρας του σήμερα, επέτειο τριών ετών από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

“Τρία χρόνια αντίστασης. Τρία χρόνια ευγνωμοσύνης. Τρία χρόνια απόλυτου ηρωισμού των Ουκρανών. Είμαι περήφανος για την Ουκρανία!”, έγραψε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ευχαρίστησε “όλους όσοι υπερασπίζονται και υποστηρίζουν την Ουκρανία”.

Την ανάρτηση αυτή ο Ζελένσκι τη συνόδευσε με ένα βίντεο που δείχνει τη ζωή των απλών Ουκρανών στις γραμμές του μετώπου και τις καθημερινές τους ασχολίες στη διάρκεια του πολέμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx