ΣΥΝΤΑΓΗ

Καλαμάρι alla napolitana

καλαμάρι ναπολιτάνικο

Η συγκεκριμένη συνταγή βασίζεται στην κλασική, όπου γεμίζουμε το καλαμάρι με ψιλοκομμένη ντομάτα και φέτα, μια γέμιση που συναντάμε στη ναυαρχίδα της ελληνικής θαλασσινής κουζίνας, το “Γαρίδες Σαγανάκι”.

Στη συγκεκριμένη εκδοχή, η γέμιση, η σάλτσα αλλά και το μαρινάρισμα του καλαμαριού αλλάζουν οριστικά το γευστικό πεδίο. Η ιταλική αυτή συνταγή για καλαμάρι βασίζεται στο δόγμα Marinara, όπου δεσπόζουν το θαλασσινό στοιχείο, η ντομάτα, η μοτσαρέλα, το σκόρδο και ο βασιλικός.

Υλικά και Εκτέλεση

Kαλαμάρια: Μαρινάρουμε οκτώ καλαμάρια μετρίου μεγέθους σε ένα βαθύ σκεύος με ελαιόλαδο, σκόρδο, φρέσκο βασιλικό, χοντρό αλάτι και τριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε τα καλαμάρια μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία της γέμισης και της σάλτσας.

 

Η Γέμιση: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε λάδι, κομμένο σκόρδο, φρέσκο βασιλικό, μικρά ντοματάκια κομμένα στη μέση και τέλος προσθέτουμε 4 μπάλες βουβαλίσια μοτσαρέλα, τις οποίες κόβουμε επίσης στη μέση ώστε τα κομμάτια να γίνουν 8, όσα και τα καλαμάρια μας. Ανακατεύουμε πολύ ευγενικά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να δημιουργηθεί η σάλτσα.

Η Σάλτσα: Κόβουμε το σκόρδο (όσο θέλουμε) σε πολύ λεπτές φέτες και τις τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι 2 ντομάτες ψιλοκομμένες σε κυβάκια. Σε χαμηλή θερμοκρασία (50-70 βαθμούς) ανακατεύουμε ευγενικά τα ντοματάκια με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Έπειτα, και πριν καεί το σκόρδο, προσθέτουμε μία κούπα του τσαγιού πελτέ ντομάτας και ¼ της κούπας νερό για την αραίωση της σάλτσας. Ανακατεύουμε ήρεμα και μόλις αρχίσει να κάνει τις πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε τη φωτιά.

 

Τελική Σύνθεση για τη Napolitana: Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου και φροντίζουμε με πινέλο να απλώσουμε λάδι σε όλη του την επιφάνεια. Με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε το καλαμάρι με ένα κομμάτι μοτσαρέλα και όση σάλτσα χωράει. Κάθε γεμισμένο καλαμάρι τοποθετείται στο ταψί με εναλλάξ κατεύθυνση από το διπλανό του, ώστε να μην κολλήσουν τα πλοκάμια κατά το ψήσιμο.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ομοιόμορφα στο ταψί, φροντίζοντας, αν είναι δυνατόν, να καλύψει και τα καλαμάρια. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε, προσθέτουμε σκόνη παρμεζάνας, φρέσκο βασιλικό και σερβίρουμε. Ιδανικά, συνοδεύεται με κόκκινο κρασί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx