Οι δασμοί του Τραμπ άλλαξαν τη λίστα με τους πλουσιότερους της Τουρκίας
15/04/2025
Οι πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν σοβαρές πτώσεις στα χρηματιστήρια πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Οι απότομες αυτές πτώσεις επηρέασαν άμεσα τις περιουσίες των Τούρκων δισεκατομμυριούχων, τόσο αυτών που έχουν επενδύσεις στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, η λίστα με τους πλουσιότερους Τούρκους που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes υπέστη σημαντικές αλλαγές.
Η Οικογένεια Koç εκτός πεντάδας μετά από χρόνια
Η πιο εντυπωσιακή μεταβολή στη λίστα είναι πως, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κανένα μέλος της οικογένειας Koç δεν συγκαταλέγεται στους πέντε πλουσιότερους της Τουρκίας. Η İpek Kıraç και η Semahat Sevim Arsel, που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στις κορυφαίες θέσεις με δισεκατομμύρια δολάρια περιουσίας, βρέθηκαν εκτός πεντάδας λόγω των εξελίξεων στο χρηματιστήριο.
Αξιοσημείωτες ανόδοι στη λίστα
Ταυτόχρονα, νέα ονόματα εμφανίστηκαν να ανεβαίνουν ραγδαία στη λίστα. Οι μεγάλες επενδύσεις και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες συναλλάγματος αύξησαν σημαντικά την περιουσία ορισμένων επιχειρηματιών, αλλάζοντας πλήρως την κατάταξη.
Η νέα λίστα με τους 10 πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας έχει ως εξής:
Murat Ülker – 5,4 δισ. δολάρια
Şaban Cemil Kazancı – 4,2 δισ. δολάρια
Erman Ilıcak – 3 δισ. δολάρια
Mehmet Sinan Tara – 2,8 δισ. δολάρια
Ferit Faik Şahenk – 2,8 δισ. δολάρια
İpek Kıraç – 2,7 δισ. δολάρια
Semahat Sevim Arsel – 2,7 δισ. δολάρια
Filiz Şahenk – 2,6 δισ. δολάρια
Mustafa Rahmi Koç – 2,4 δισ. δολάρια
Hamdi Ulukaya – 2,3 δισ. δολάρια