Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για Eurofighter-F-35-PKK

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για Eurofighter-F-35-PKK

Για την  προμήθεια των μαχητικών Eurofighter Typhoon ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα οριστικό αυτή τη στιγμή. Η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, χωρίς καμία αλλαγή. Η δική μας συνεργασία αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι τη Γερμανία. Θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα. Όλα συνεχίζονται όπως είχαν προγραμματιστεί».

Σχετικά με δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Γερμανία δεν έχει εγκρίνει την προμήθεια Eurofighter, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε: “Δεν έχουμε πραγματοποιήσει καμία συνάντηση με τη Γερμανία. Από την αρχή της διαδικασίας, οι αρμόδιοι φορείς για εμάς είναι οι βρετανικές αρχές και δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση για κανένα αρνητικό ζήτημα από αυτούς.”

Για την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τη Βρετανία, ενώ δεν έχει γίνει καμία συνάντηση με τη Γερμανία. Η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα με τις αρμόδιες βρετανικές αρχές και την εταιρεία παραγωγής, και η εκτίμηση των τιμών συνεχίζεται.

Όσον αφορά την πιθανότητα εξέλιξης για τα F-35, ο Τ/ΥΠΑΜ ανέφερε ότι οι επαφές του Προέδρου Ερντογάν είναι σημαντικές και σημείωσε ότι «το ζήτημα θα συζητηθεί μετά τις επικείμενες συναντήσεις». Παράλληλα, ανέφερε ότι η διαδικασία για την προμήθεια των F-16 συνεχίζεται κανονικά χωρίς αλλαγές.

Για τη διαδικασία αφοπλισμού του PKK ο Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε 3 όρους: «Οι όροι που έχουμε θέσει είναι σαφείς. Το PKK θα αυτοδιαλυθεί, θα καταθέσει τα όπλα του και θα παραδοθεί. Αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις». Στην ερώτηση για το πού θα παραδοθούν τα όπλα, ο υπουργός Άμυνας μαπάντησε: «Αυτό θα το καθορίσουν οι ίδιοι».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της Τουρκίας, το PKK ενδέχεται να πραγματοποιήσει συνέδριο για να προχωρήσει στην αυτοδιάλυση του το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τουρκία χωρίς Τρομοκρατία», η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 μετά την έκκληση του Abdullah Öcalan (σημ. η Τουρκία συνδέει τους Κούρδους της Συρίας με το PKK).

Το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε επίσης ανακοίνωση για τις πρόσφατες «προκλητικές δηλώσεις» του Αρχιεπισκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν τον διχασμό και την εχθρότητα στην Κύπρο. Τονίστηκε ότι η Κύπρος δεν είναι ποτέ “ελληνική” και ότι ο τουρκικός λαός της Κύπρου είναι ισότιμος και θεμελιώδης συνιδιοκτήτης του νησιού.

Πηγή: Anadolu

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx