Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μιλήσουν στον Τραμπ πριν τηλεφωνήσει στον Πούτιν
18/05/2025
Τι ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος – Τη Δευτέρα η συνομιλία με τον Τραμπ. Τί ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να μιλήσουν με τον Τραμπο πριν από την τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο τελευταίος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχουν ζητήσει να συνομιλήσουν ήδη απόψε το βράδυ με τον Τραμπ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να επικοινωνήσει αύριο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι ο καγκελάριος, στο περιθώριο της τελετής ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα 14ου, συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πόλεμου. Ο κ. Μερτς δεν συναντήθηκε με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος βρισκόταν επίσης στην Ρώμη. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί τώρα πρόοδος», δήλωσε ο καγκελάριος.
Δηλώσεις Πούτιν
Για ειρήνη διαρκείας κάνει λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν δύο μέρες μετά τις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία από το 2022. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε σήμερα ότι θέλει να «εξαλείψει» τις «αιτίες» της σύγκρουσης με την Ουκρανία και να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της Ρωσίας, δύο ημέρες μετά τις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο από το 2022, οι οποίες δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε εκεχειρία.
Ο στόχος της Μόσχας «είναι να εξαλείψει τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την κρίση, να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ειρήνη διαρκείας και να εγγυηθεί την ασφάλεια του ρωσικού κράτους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανέφερε το Σάββατο (17.05.2025) ότι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη για τη συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.
«Mια συνομιλία προετοιμάζεται», ανέφερε ο Πεσκόφ στα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά την ανάρτηση του Τραμπ στo Truth Social, τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ότι τη Δευτέρα θα συνομιλήσει με τον Πούτιν και στη συνέχεια με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και αρκετά μέλη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Ρούμπιο αναφέρεται σε κυρώσεις
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Ρώμη, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενημέρωσε πως η Ρωσία ετοιμάζει ένα έγγραφο με τα αιτήματά της για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλά θέματα» τέθηκαν προς συζήτηση.
«Μου εξήγησε ότι θα προετοιμάζει ένα έγγραφο που θα περιέχει τα αιτήματά τους για κατάπαυση του πυρός, το οποίο θα οδηγήσει σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, είπε ότι επεξεργάζονται ιδέες και αιτήματα που θα οδηγήσουν στην κατάπαυση του πυρός και σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις», είπε ο Ρούμπιο.
Είπε, επίσης, ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα ψηφίσει νόμο για κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Την προηγούμενη μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησε τη συνέχιση των ρωσοαμερικανικών επαφών .
Υπενθυμίζεται πως, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Truth Social, πως την Δευτέρα θα επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογο του, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, συγκεκριμένα στις 10.00. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη για τη συνομιλία μεταξύ των Πούτιν και Τραμπ. «Mια συνομιλία προετοιμάζεται», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Στη συνέχεια, γνωστοποίησε πως θα επικοινωνήσει και με τον Ουκρανό ομόλογο του: «Θα μιλήσω, τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Δευτέρα, στις 10:00 π.μ., τα θέματα της κλήσης θα είναι, η διακοπή του λουτρού αίματος που σκοτώνει, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, και το εμπόριο.
Στη συνέχεια θα μιλήσω με τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας και στη συνέχεια, μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, με διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα είναι μια παραγωγική ημέρα, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και θα τερματιστεί αυτός ο πολύ βίαιος πόλεμος, ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. Ο Θεός να μας ευλογεί όλους!», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Πηγή: Newsit & Newsbomb