Pad Thai με Γαρίδες: Ταϊλανδέζικες περιπέτειες στην κουζίνα σας
18/07/2025
Το Pad Thai είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της Ταϊλάνδης, με ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του 1930, όταν ο πρωθυπουργός Plaek Phibunsongkhram προώθησε την εθνική ταυτότητα μέσω της κουζίνας.
Ενθάρρυνε τη δημιουργία ενός εθνικού πιάτου που θα χρησιμοποιούσε τα φθηνά και άφθονα noodles ρυζιού και έτσι γεννήθηκε το Pad Thai, που σημαίνει «τηγανητό Ταϋλανδέζικο». Με την πάροδο του χρόνου, έγινε παγκοσμίως γνωστό, με τις γαρίδες να είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.
Με ζουμερές γαρίδες, τραγανά φιστίκια και φύτρα φασολιού, το Pad Thai είναι ιδανικό για όσους θέλουν ένα γεύμα γεμάτο χρώματα και δυνατές γεύσεις. Στη δική μας εκδοχή, κρατάμε την πικάντικη-εξωτική γεύση του Pad Thai, με πρωταγωνιστές το τσίλι και το λάιμ, που δίνουν μια έντονη και φρέσκια νότα.
Για 2 μερίδες Pad Thai θα χρειαστούμε
- 200 γραμμάρια φαρδιά noodles ρυζιού
- 200 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 φλιτζάνι φύτρα φασολιού
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές σούπας φιστίκια καβουρδισμένα
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λάιμ
- 2 κουταλιές σούπας ψαρόσουπα (fish sauce)
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 2 μικρές καυτερές πιπεριές (τσίλι) φρέσκες
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι
- 2 κουταλιές σούπας φυτικό λάδι
- 1 κουταλιά σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 λάιμ για το σερβίρισμα
Προετοιμασία
Για να φτιάξουμε Pad Thai, βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες, τα στραγγίζουμε και τα φήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τις καυτερές πιπεριές και τον κόλιανδρο, και ετοιμάζουμε τα φύτρα φασολιού. Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τον χυμό λάιμ, την ψαρόσουπα, τη ζάχαρη και τις αποξηραμένες νιφάδες τσίλι για τη σάλτσα.
Μαγείρεμα
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις καυτερές πιπεριές, και τα σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλουν το πικάντικο άρωμά τους. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν ροζ. Σπρώχνουμε τις γαρίδες στο πλάι του τηγανιού, προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και το ανακατεύουμε γρήγορα για να γίνει ομελέτα σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε τα noodles, τα φύτρα φασολιού και τη σάλτσα, και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να κυριαρχήσει η πικάντικη-ξινή γεύση του τσίλι και του λάιμ. Τέλος, προσθέτουμε στο Pad Thai τα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο και τα φιστίκια, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σύνθεση
Σερβίρουμε τα noodles σε πιάτο, γαρνίρουμε με επιπλέον κρεμμυδάκια, καβουρδισμένα φιστίκια, και συνοδεύουμε με μια φέτα λάιμ στο πλάι για να στύψουμε από πάνω και να ενισχύσουμε τη φρεσκάδα.
Το Pad Thai ιδανικά συνοδεύεται με σάκε αλλά και ένα παγωμένο ταϊλανδέζικο τσάι είναι ό,τι πρέπει!
Σύνθεση και φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα