Έρευνα Focus Bari: 1 στους 4 Έλληνες δεν θα πάει διακοπές – “Μαχαίρι” στις δαπάνες για φαγητό
27/07/2025
Ένας στους τέσσερις Έλληνες, σύμφωνα με την αντίστοιχη της Focus Bari, δεν θα κάνει φέτος διακοπές. Ακόμη όμως και εκείνοι που τελικά θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι προς κάποιον προορισμό, σχεδιάζουν να περιορίσουν το κόστος των μετακινήσεων, της διαμονής αλλά και των εξόδων για φαγητό.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες – από όσους θα κάνουν τελικά διακοπές – θα φύγουν από 4 έως 7 μέρες και μόλις δύο στους δέκα, έως 2 εβδομάδες. Ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών όσων συμμετείχαν στην έρευνα είναι πάντως οι 9 ημέρες.
Χαμηλό budget
Βάσει του προϋπολογισμού που έχουν σχεδιάσει, το μέσο κόστος διακοπών διαμορφώνεται στα 446 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ την ημέρα. Ακόμη λιγότερα, 200 ευρώ ανά άτομο έχει υπολογίσει 1 στους 4 ενώ μόλις για 15% των ερωτηθέντων, ο προϋπολογισμός φτάνει έως τα 800 ευρώ.
Για να κρατήσουν χαμηλά το budget επιλέγουν διακοπές χωρίς έξοδα διαμονής. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 31% θα μείνει σε δικό του εξοχικό και το 23% θα φιλοξενηθεί σε εξοχικό τρίτου. Το 21% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, μόλις το 7% διαμονή σε ξενοδοχεία ενώ το 5% επιλέγει camping. Σε ποσοστό 5%, επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, προκειμένου να συγκρατήσουν τα έξοδα της μετακίνησης με πλοίο, στρέφονται προς τους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας. Το 60% απαντά πως φέτος θα προτιμήσει παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και το 12%, αντίστοιχα, ορεινές. Τα νησιά, επιλέγει το 28% των ερωτηθέντων.
Μαγείρεμα αντί ταβέρνας
«Μαχαίρι» όμως μπαίνει και στις δαπάνες για φαγητό, με το μαγείρεμα στο κατάλυμα και το φαγητό στο χέρι να αποτελεί πρώτη επιλογή έναντι της εξόδου σε ταβέρνα.
Ειδικότερα, ένας στους 2 καταναλωτές δηλώνει πως μαγειρεύει συστηματικά στις διακοπές τους και πάνω από 6 στους 10 ότι επισκέπτεται συχνά σούπερ μάρκετ προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα.
Επιπλέον, η έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει επίσης πώς το 71% προμηθεύεται συχνά τρόφιμα από φούρνους και αρτοπωλεία.
Η περικοπή των δαπανών για φαγητό εκτός σπιτιού αποτυπώνεται και στη έρευνα της Plum, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες των Ελλήνων για υπηρεσίες εστίαση τον Ιούνιο εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 50% σε σύγκριση με εκείνες του Μαΐου.