ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τραμπ: Πιστεύω πως θα έχουμε συμφωνία για τη Γάζα – Αποχωρήσεις στην ομιλία Νετανιάχου

Τραμπ: Πιστεύω πως θα έχουμε συμφωνία για τη Γάζα – Αποχωρήσεις στην ομιλία Νετανιάχου

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή (26/9) ότι βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων.

Ο Τραμπ έκανε τα σχόλια σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για να παρακολουθήσει το τουρνουά γκολφ Ryder Cup στη Νέα Υόρκη, αναφέρει το Reuters.

«Πιστεύω πως έχουμε μια συμφωνία» στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο σε μουσουλμάνους ηγέτες, όπως και στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Θα είναι μια συμφωνία που θα φέρει πίσω τους ομήρους. Θα είναι μια συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο», υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

Παρά το γεγονός πως στη χθεσινή συνάντηση με τον Ερντογάν ο Τραμπ να μην έκανε καμία αναφορά στη θέλοντας να αποφύγει κάθε είδους δημόσια κριτική, ωστόσο την Τρίτη (23/9) είχε υποσχεθεί στους Άραβες ηγέτες κατά τη διάρκεια συνάντησης τους ότι δεν θα επιτρέψει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με έξι άτομα που έχουν γνώση για τα όσα συζητήθηκαν. Εντούτοις, η εκεχειρία για τον τερματισμό του σχεδόν διετούς πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Αποχωρήσεις στην ομιλία Νετανιάχου

Μαζικές αποχωρήσεις σημειώθηκαν από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίμν Νετανιάχου μπήκε για να εκφωνήσει την ομιλία του. Η ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ έγινε σε μια μισοάδεια αίθουσα. Ορισμένοι πάντως τον χειροκροτούσαν. Το προεδρείο καλούσε σε αποκατάσταση της τάξης στην αίθουσα.

Ο Νετανιάχου, σε μια ομιλία που ακουγόταν από μεγάφωνα στη Γάζα, επιτέθηκε λεκτικά στο Ιράν, κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ «δημοκρατίας» του Ισραήλ και «οπισθοδρόμησης του ισλαμιστικού Ιράν», ενώ άφησε αιχμές για τον Μαχμούντ Αμπάς, απαιτώντας παράλληλα από τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα, βάζοντας τελεσίγραφο: «Καταθέστε τα όπλα, απελευθερώστε όλους τους ομήρους, και τους 48, και θα ζήσετε». Αντίθετα, προειδοποίησε, «το Ισραήλ θα σας αφανίσει». Πρόσθεσε ότι «αν η Χαμάς αποδεχτεί τα αιτήματά μας, ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σήμερα».

Απευθυνόμενος απευθείας -μιλώντας στα εβραϊκά- στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, λέει: «Δεν σας έχουμε ξεχάσει – ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ο λαός του Ισραήλ είναι μαζί σας». Στη συνέχεια, έβγαλε και καρτέλες και κάνει ένα «pop quiz»: Η πρώτη γράφει: «Ποιος φωνάζει θάνατο στην Αμερική;», με τις απαντήσεις να είναι: «α) το Ιράν, β) η Χαμάς, γ) η Χεζμπολάχ, δ) οι Χούτι, ε) όλα τα παραπάνω». Ακούγονται φωνές στην αίθουσα και ο Νετανιάχου επιλέγει την απάντηση «ε) όλα τα παραπάνω». Προσθέτει ότι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, πολλοί ηγέτες υποστήριξαν το Ισραήλ, αλλά η υποστήριξη αυτή έχει από τότε «εξανεμιστεί».

Η ομιλία Νετανιάχου έρχεται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει την (κατεχόμενη από το Ισραήλ) Δυτική Όχθη και ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τη Δευτέρα. Ο Νετανιάχου υπογράμμισε τη στρατηγική ενότητα μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του Ιράν. «Ο Πρόεδρος Τραμπ κατανοεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι το Ισραήλ και η Αμερική αντιμετωπίζουν μια κοινή απειλή», δήλωσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπενθύμισε τις επιθέσεις που αποδίδονται στο Ιράν και στους συμμάχους του: δολοφονίες Αμερικανών, ομηρίες, καύση σημαίας και απόπειρες δολοφονίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών — «όχι μία, αλλά δύο φορές». Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, αυτές οι πράξεις τιμωρήθηκαν, «πλήρωσαν το τίμημα».

«Μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, κάναμε ό,τι θα έκανε ο οποιαδήποτε: ανταποδώσαμε», σημείωσε, θεωρώντας πως «το ίδιο θα έκαναν και οι ΗΠΑ». «Αυτό που κάνουμε στη Γάζα είναι να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να σώσουμε το Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία (δηλαδή την Κοινοπολιτεία) και τη Γαλλία, κάνοντας συσχέτιση με «την άνοδο του αντισημιτισμού», κατηγορώντας μάλιστα τους Παλαιστίνιους ότι δεν θέλουν τη λύση των δύο κρατών.

Επανέλαβε δε την κατηγορηματική άρνησή του να αναγνωρίσει αυτό που αποκαλεί «κράτος-τρομοκράτη». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί τη δημιουργία ενός κράτους που θα διοικείται από ομάδες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας και τη ζωή των πολιτών της. «Δεν θα μας αναγκάσετε να δεχτούμε ένα κράτος-τρομοκράτη. Δεν θα αυτοκτονήσουμε επειδή δεν έχετε το θάρρος να αντιμετωπίσετε εχθρικά μέσα ενημέρωσης ή αντισημιτικές συμμορίες», δήλωσε. Είναι «απόλυτη τρέλα, είναι παράλογο και δεν θα το κάνουμε», δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σημείωσε μάλιστα πως «το θέμα δεν είναι το Κράτος της Παλαιστίνης, αλλά η απόρριψη του Κράτους του Ισραήλ (σ.σ. από τους Παλαιστίνιους και τη Χαμάς). Αυτό δεν αφορά μόνο τη Χαμάς, αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή». Προχώρησε όμως και λίγο περισσότερο τη σύγκριση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός: «Ένα παλαιστινιακό κράτος ένα χιλιόμετρο από την Ιερουσαλήμ είναι σαν να υπάρχει ένα κράτος της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx