ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τραμπ και Πούτιν ξανά στο τραπέζi – Ειρηνευτική “δεύτερη ευκαιρία” στη Βουδαπέστη

Τραμπ Πούτιν Στέλλου

Τι αποκάλυψε Ντμίτρι Πεσκόφ αναφορικά με το τόπο και το χρόνο της νέας συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Πούτιν

Οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται πως δεν έχουν κλείσει ακόμη, καθώς το Κρεμλίνο αποκάλυψε σήμερα πως επίκειται νέα συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι διατεθειμένοι να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ή λίγο αργότερα», με την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως διευθετηθεί κρίσιμα ζητήματα. Η ιδέα μιας δεύτερης συνάντησης γεννήθηκε αμέσως μετά την αποτυχημένη –όπως παραδέχονται και οι δύο πλευρές– πρώτη τους επαφή στην Αλάσκα τον περασμένο Αύγουστο. Αυτήν τη φορά, η Βουδαπέστη προκρίνεται ως ο πιθανότερος τόπος διεξαγωγής, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να εκφράζει ανοιχτά την προθυμία του να φιλοξενήσει το τετ-α-τετ.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι απομένουν ακόμη τεχνικές και πολιτικές εκκρεμότητες πριν «κλειδώσει» το ραντεβού. Όπως εξήγησε, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο θα πρέπει να συντονίσουν τις ομάδες εργασίας, να συμφωνήσουν στα διαπραγματευτικά σχήματα και να ξεκαθαρίσουν τη θεματολογία. «Η βούληση των προέδρων είναι δεδομένη», ανέφερε, «αλλά οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν με ακρίβεια».

Στάση αναμονής για τη συζήτηση Τραμπ-Ζελένσκι

Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση Τραμπ–Ζελένσκι, στην οποία συζητείται το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία. Ένα τέτοιο σενάριο προκαλεί ήδη έντονη δυσαρέσκεια στη Μόσχα, η οποία, όπως υποστηρίζει, παραμένει ανοιχτή σε ειρηνευτική λύση, αν και κατηγορεί το Κίεβο –και τους Ευρωπαίους συμμάχους του– ότι «σέρνουν τα πόδια τους» στις συνομιλίες.

Από την άλλη, οι Ουκρανοί δηλώνουν πως η Ρωσία προβάλλει ακραίες και απαράδεκτες απαιτήσεις, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των ρωσικών δηλώσεων περί ειρηνικής επίλυσης. Το μεταξύ τους χάσμα παραμένει, παρά τις δημόσιες κινήσεις καλής θέλησης. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η σημερινή επικοινωνία του Πούτιν με τον Ορμπάν, στην οποία ο Ούγγρος ηγέτης επιβεβαίωσε την προθυμία του να φιλοξενήσει τη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, καθιστώντας τη Βουδαπέστη πιθανή «διπλωματική γέφυρα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Αν τελικά η συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για μια κρίσιμη ευκαιρία. Όχι μόνο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για τον επανακαθορισμό των σχέσεων ΗΠΑ–Ρωσίας, σε μια περίοδο όπου η διεθνής γεωπολιτική ισορροπία θυμίζει… ακροβασία χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx