Πρώτη αντίδραση από ΗΠΑ στα ισραηλινά πλήγματα – Χαμάς: Μένουμε δεσμευμένοι στην εκεχειρία
28/10/2025
“Κύμα” βομβαρδισμών από ισραηλινά αεροσκάφη που πλήττουν την πόλη της Γάζας, λίγη ώρα αφότου το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να πραγματοποιήσει αμέσως σφοδρές επιθέσεις, καταγγέλλοντας παραβίαση των όρων της εκεχειρίας από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Γάζας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη δήλωση από τον ισραηλινό στρατό (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις- IDF).
Οι επιδρομές, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από την περιοχή, έπληξαν μια ζώνη κοντά στο μεγαλύτερο ακόμη λειτουργικό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η πόλη της Γάζας βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Λωρίδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ υπάρχουν και τραυματίες από τις επιδρομές.
Προηγουμένως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε εντολή στις ισραηλινές δυνάμεις να εξαπολύσουν «άμεσα και ισχυρά πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται σε ισχύ από τις 10 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Αναλυτικότερα, σε δήλωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται ότι “μετά τις διαβουλεύσεις για θέματα ασφάλειας, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έδωσε εντολή στο στρατιωτικό επιτελείο να πραγματοποιήσει αμέσως ισχυρές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας”.
Τί λένε Χαμάς-ΗΠΑ
Η Χαμάς πάντως υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό Ράφα, κατά το οποίο ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά, τονίζοντας ότι παραμένει δεσμευμένη στην ισχύουσα συμφωνία εκεχειρίας. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι «η εγκληματική επίθεση του στρατού κατοχής σε διάφορες περιοχές της Γάζας συνιστά σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας… Η επίθεση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς παραβιάσεων των τελευταίων ημερών» και καλεί τους διαμεσολαβητές να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις «επικίνδυνες παραβιάσεις».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί. «Θα υπάρξουν μικρές συγκρούσεις εδώ κι εκεί», είπε, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς επιτέθηκε σε έναν στρατιώτη του IDF. Αναμένουμε ότι οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν».
Ισραήλ: Θα πληρώσετε
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι η Χαμάς θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την επίθεση σε στρατιώτες του. «Η επίθεση σε στρατιώτες των IDF στη Γάζα σήμερα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διασχίζει μια κραυγαλέα κόκκινη γραμμή, στην οποία το IDF θα απαντήσει με μεγάλη δύναμη», αναφέρει ο Κατζ σε ανακοίνωσή του. «Η Χαμάς θα πληρώσει πολλαπλά για την επίθεση στους στρατιώτες και για την παραβίαση της συμφωνίας επιστροφής των σορών ομήρων», προσθέτει.
Όπως προαναφέραμε, η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ήρθε έπειτα από την επίθεση που δέχθηκαν ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Γάζας, γεγονός που προκάλεσε οργή στο Ισραήλ, καθώς και περιστατικά που σχετίζονται με την επιστροφή των σορών ομήρων. Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν υποδομές που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς στη νότια Γάζα, αφού μέλη της ένοπλης ομάδας πυροβόλησαν στρατιώτες, επιβεβαίωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
“Η απάντηση στις τρέχουσες παραβιάσεις θα είναι πολύ πιο ισχυρή από την απάντηση την προηγούμενη φορά” δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στη Jerusalem Post. Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα αναβάλει την παράδοση της σορού ενός ομήρου που ανακτήθηκε στο νότιο τμήμα της Γάζας την Τρίτη, λόγω των “παραβιάσεων” του Ισραήλ.





