Σοβαρή δηλητηρίαση από σούσι για νεαρό στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρή δηλητηρίαση από σούσι για νεαρό στη Θεσσαλονίκη

Ένας 22χρονος από τη Θεσσαλονίκη υπέστη σοβαρή τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση σούσι και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ο νεαρός, που δήλωσε ότι τρώει συχνά σούσι, εμφάνισε ξαφνικά έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Αρχικά οι γιατροί υπέθεσαν ότι πρόκειται για όγκο στο έντερο και προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση.

Κατά την επέμβαση όμως ανακάλυψαν ότι η αιτία ήταν μόλυνση από το παράσιτο Anisakis (ανισάκις), έναν μικρό σκώληκα που ζει ως προνύμφη σε ωμά ή ημι-μαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά.Μετά την αφαίρεση του παρασίτου και τη χορήγηση αντιβίωσης, η κατάσταση του 22χρονου είναι πλέον σταθερή και εκτός κινδύνου.Πρόκειται για την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη περίπτωση ανισακίασης στην Ελλάδα.

Τι είναι το Anisakis

Είναι ένα νηματώδες παράσιτο που ζει φυσιολογικά στο πεπτικό σύστημα θαλάσσιων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια κ.λπ.). Στα ψάρια και τα καλαμάρια βρίσκεται σε μορφή προνύμφης. Όταν ο άνθρωπος καταπιεί ζωντανή προνύμφη, αυτή δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον κύκλο της μέσα του, προσπαθεί όμως να διαπεράσει το τοίχωμα του στομαχιού ή του εντέρου, προκαλώντας έντονη φλεγμονή και σοβαρά συμπτώματα.

Πώς κολλάει

Με την κατανάλωση:ωμού ψαριού (σούσι, σασίμι, ceviche κ.λπ.)
ελαφρώς μαριναρισμένου ή παστωμένου ψαριού
ψαριού που δεν ψήθηκε αρκετά
ψαριού που δεν καταψύχθηκε σωστά πριν σερβιριστεί ωμό

Συμπτώματα (εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες)

Πολύ δυνατός πόνος στην κοιλιά
Ναυτία και εμετός
Διάρροια
Σε σπάνιες περιπτώσεις σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλακτικό σοκ

Πώς προλαμβάνεται

Μαγείρεμα του ψαριού σε θερμοκρασία πάνω από 60°C
Σωστή κατάψυξη πριν την ωμή κατανάλωση: Σε επαγγελματική κατάψυξη: –20°C για τουλάχιστον 24 ώρες
Σε οικιακό καταψύκτη: τουλάχιστον 7 ημέρες στους –20°C (ή περισσότερο αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη)

Οπτικός έλεγχος κατά τον καθαρισμό (αν και οι προνύμφες δεν είναι πάντα ορατές με γυμνό μάτι)

Η περίπτωση του 22χρονου στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι ακόμα και στην Ελλάδα, όπου η κατανάλωση ωμού ψαριού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εστίαση και στο σπίτι είναι απαραίτητη.

 

Με πληροφορίες από topontiki

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx