Νέα νύχτα τρόμου στο Ιράν – “Θα απαντήσουμε σε τυχόν επίθεση” απαντά η Τεχεράνη στον Τραμπ

Νέα νύχτα τρόμου στο Ιράν – “Θα απαντήσουμε σε τυχόν επίθεση” απαντά η Τεχεράνη στον Τραμπ

Κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα το κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στο Ιράν, με το θεοκρατικό καθεστώς να απαντά με ολοένα σκληρότερη καταστολή και να εκπέμπει μηνύματα μηδενικής ανοχής.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ανοιχτά την πολιτική τους στήριξη προς τους διαδηλωτές, ενώ στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις για πιθανά σενάρια στρατιωτικής επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Activists, ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί δραματικά, από 65 σε τουλάχιστον 116, ενώ περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Ωστόσο, εξαιτίας του εκτεταμένου μπλακάουτ στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες, καμία ανεξάρτητη πηγή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, ο οποίος εκτιμάται ότι ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μαρτυρίες Ιρανών πολιτών περιγράφουν τεράστια πλήθη στους δρόμους αλλά και πρωτοφανή βία από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μια γυναίκα ανέφερε πως σε νοσοκομείο της Τεχεράνης είδε «πτώματα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο», εικόνα που αποτυπώνει τη σφοδρότητα της καταστολής.

Διαδηλώσεις σε πάνω από 100 πόλεις

Αυτόπτες μάρτυρες, ηλικίας περίπου 65 και 70 ετών, δήλωσαν ότι τις τελευταίες ημέρες είδαν ανθρώπους όλων των ηλικιών να κατακλύζουν τους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας. Όπως ανέφεραν, το βράδυ της Παρασκευής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πολλοί άνθρωποι». Και οι δύο μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, φοβούμενοι αντίποινα.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ως διαμαρτυρίες στα παζάρια της Τεχεράνης για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την ακρίβεια, ωστόσο γρήγορα πήραν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για τη σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ιρανικό καθεστώς εδώ και χρόνια.

Οι Φρουροί της Επανάστασης αποδίδουν το κύμα διαμαρτυρίας σε «τρομοκρατικές ομάδες» και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το κυβερνών σύστημα. Παράλληλα, νέα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συνεχιζόμενες διαδηλώσεις σε συνοικίες της Τεχεράνης και σε πόλεις όπως το Ραστ, το Ταμπρίζ, η Σιράζ και το Κερμάν, αν και τα διεθνή πρακτορεία δεν μπορούν να τα επαληθεύσουν ανεξάρτητα.

Παρέμβαση Τραμπ

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με ιδιαίτερα σκληρή ρητορική, δηλώνοντας μέσω Truth Social ότι «το Ιράν λαχταρά την ελευθερία όσο ποτέ άλλοτε» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι έτοιμες να βοηθήσουν», αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο τραπέζι έχουν τεθεί σενάρια ευρείας κλίμακας αεροπορικών επιδρομών κατά ιρανικών στρατιωτικών στόχων. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση και ότι δεν έχουν γίνει κινήσεις μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού ή προσωπικού.

Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών χαρακτήρισε την κατάσταση «παιχνίδι αντοχής», σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να διατηρήσει την πίεση μέχρι να προκύψουν ρήγματα στο εσωτερικό του καθεστώτος, ενώ η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να σπείρει τον φόβο χωρίς να προκαλέσει άμεση αμερικανική επέμβαση.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας στο δυτικό Ιράν δήλωσε στο Reuters ότι μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών. Το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim ανακοίνωσε τη σύλληψη 100 «ένοπλων ταραξιών» στην πόλη Μπαχαρεστάν, κοντά στην Τεχεράνη.

“Θα απαντήσουμε σε τυχόν επίθεση”

Η Τεχεράνη απείλησε σήμερα να ανταποδώσει τυχόν επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν στοχοθετώντας το Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις, την ώρα που ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ έχει τεθεί σε υψηλό συναγερμό μπροστά στο ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες να επέμβει στο Ιράν και έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες της χώρας κατά της χρήσης βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Χθες Σάββατο ο Τραμπ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν» τους Ιρανούς διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις στο Ιράν ξέσπασαν στις 28 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη ως αντίδραση στον υψηλό πληθωρισμό και την κακή οικονομική κατάσταση. Πλέον έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις έχοντας πάρει πολιτική τροπή, ενώ έχουν σημειωθεί ταραχές και επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τα ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές.

Σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, απευθυνόμενος στους βουλευτές, προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράν, οι κατεχόμενες περιοχές (σ.σ. Ισραήλ), όπως και όλες οι αμερικανικές βάσεις και τα πλοία θα είναι νόμιμοι στόχοι μας», τόνισε ο Καλιμπάφ.

Παράλληλα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στη σύλληψη προσωπικοτήτων κλειδί του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συλλήψεις» χθες Σάββατο το βράδυ «των βασικών στοιχείων που εμπλέκονται στις ταραχές και, αν το θέλει ο Θεός, θα τιμωρηθούν μετά την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών», δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Αχμάντ Ρεζά Ραντάν στην κρατική τηλεόραση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

6 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Αυτή η ανωνυμία είναι η κορυφαία πληροφόρηση!!!!!!!!

Άχ αυτή η “Συνταξη” χωρίς όνομα, αρθρογραφεί δυτικοφέρνοντας … Μήπως να βγεί στην σύνταξη ; ; ;

6
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx