150.000 λίρες αποζημίωση πρέπει να πληρώσει ο Ιμάμογλου στον Ερντογάν
13/01/2026
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εκλεγμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είναι προφυλακισμένος για υπόθεση διαφθορά, προφυλάκιση που ξεσήκωσε αντιδράσεις στην Τουρκία και διεθνώς.
Η δίκη που άνοιξε ο Πρόεδρος Ερντογάν εναντίον του κρατούμενου υποψηφίου της αντιπολίτευσης CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, ολοκληρώθηκε με απόφαση του 23ου Πολιτικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Ο Ιμάμογλου καλείται να καταβάλει 150.000 λίρες αποζημίωση, αντί για τις 250.000 λίρες που ζητήθηκαν αρχικά, για ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 20 Μαρτίου 2025.
Η αγωγή αφορούσε σχόλια του Ιμάμογλου με τα οποία κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, την ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου, την κατάσχεση της οικογενειακής του περιουσίας και τη σύλληψή του, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Ο δικηγόρος του Ερντογάν υποστήριξε ότι οι δηλώσεις ήταν προσβλητικές και χωρίς αποδείξεις, ενώ ο δικηγόρος του Ιμάμογλου τόνισε ότι η ανάρτηση ήταν έκφραση πολιτικής κριτικής και προστατεύεται από την ελευθερία του λόγου.
Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε μερική παραβίαση προσωπικών δικαιωμάτων, ορίζοντας την καταβολή αποζημίωσης 150.000 λιρών στον Πρόεδρο Ερντογάν, μαζί με τους νόμιμους τόκους από την ημερομηνία της ανάρτησης.
Η επίμαχη ανάρτηση περιλάμβανε εκκλήσεις προς τον λαό και τη δικαιοσύνη να αναλάβουν δράση κατά όσων, σύμφωνα με τον Ιμάμογλου, διαφθείρουν τη δικαιοσύνη και καταστρέφουν το κύρος των θεσμών, ενώ κατήγγειλε προσωπικές και οικογενειακές επιθέσεις.





