Οι Τούρκοι ροκανίζουν τη νεκρή ζώνη στην Κύπρο
30/04/2026
Οι εξελίξεις στη νεκρή ζώνη της Κύπρου έχουν εισέλθει σε ποιοτικά νέα φάση. Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένες παραβιάσεις. Πρόκειται για συστηματική, μεθοδευμένη στρατηγική επέκτασης της κατοχής.
Τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα. Στις 15 Απριλίου 2026, στην περιοχή Τσαϊχάν του Περγάμου, τουρκοκυπριακοί “αστυνομικοί” επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη νεκρή ζώνη, ενώ ο κατοχικός στρατός ανέπτυξε περίπου 15 άρματα μάχης στην περιοχή και τοποθέτησε τουρκική σημαία σε συγκεκριμένο σημείο εντός της ζώνης. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενίσχυσε τις περιπολίες της με οχήματα και ελικόπτερο, ενώ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Το πλαίσιο είναι ακόμη ευρύτερο. Κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2026, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέγραψε 338 παραβιάσεις εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων από τουρκικές δυνάμεις, εκ των οποίων 81 πραγματοποιήθηκαν από τουρκικά UAV. Η νεκρή ζώνη δεν είναι “γκρίζα περιοχή”, ούτε αμφισβητούμενη έκταση. Καλύπτει το 2,7% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει παραχωρηθεί από αυτήν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως ζώνη ασφαλείας και δεν αποτελεί έδαφος που κατελήφθη το 1974.
Κάθε παραβίασή της συνιστά ευθεία προσβολή ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, de facto, επέκταση της κατοχής. Η τουρκική στρατηγική είναι σαφής: αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, σταδιακή δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους και παράλληλη προώθηση χωριστής συμφωνίας της αποσχιστικής οντότητας με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κίνηση που θα υπονόμευε εκ των έσω τη νομιμότητα της ειρηνευτικής δύναμης. Σύμφωνα με αναλυτές, η τουρκική πλευρά έχει ήδη προελάσει κατά 1,5 χιλιόμετρο σε ένα συνολικό βάθος 3,5 χιλιομέτρων. Το μοντέλο είναι γνωστό από τα Στροβίλια.
Η απουσία αντίδρασης παγιώνει το παράνομο. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, η Αθήνα οφείλει να αναλάβει ενεργό διπλωματικό ρόλο: με πρωτοβουλίες, συμμαχίες και σαφή στρατηγική αποτροπής. Οι χαμηλών τόνων αντιδράσεις δεν επαρκούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει ιδιαίτερη ευθύνη. Η νεκρή ζώνη δεν γειτνιάζει απλώς με ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά είναι ευρωπαϊκό έδαφος! Ως εκ τούτου, απαιτείται άμεση σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατηγορηματική καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών εργαλείων και εξέταση στοχευμένων κυρώσεων.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι οι παραβιάσεις υπονομεύουν ενεργά τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την Παρασκευή μεταβαίνω στην Κύπρο και θα επισκεφθώ τις πληγείσες περιοχές. Να είμαστε παρόντες εκεί που αμφισβητείται η νομιμότητα. Η ανοχή απέναντι στην παρανομία δεν αποτελεί ουδετερότητα. Αποτελεί συνενοχή.
Ο Μιχάλης Χουρδάκης είναι ανεξάρτητος βουλευτής, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.





