ΘΕΜΑ

Θα καλοπεράσει ο Ράμα με τον υποστράτηγο που έστειλε ο Τραμπ πρέσβη στα Τίρανα!

Θα καλοπεράσει ο Ράμα με τον υποστράτηγο που έστειλε ο Τραμπ πρέσβη στα Τίρανα! Ορφέας Μπέτσης
Φωτό: SLpress.gr

Η Ειδική Εισαγγελία κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (SPAK) της Αλβανίας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για μέλη μεγάλης διεθνούς οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών. Το πιο γνωστό άτομο είναι αυτό του Άρτουρ Σέχου. Συνδέεται με την όλη υπόθεση σφετερισμού των ιδιωτικών και κυρίως μοναστηριακών περιουσιών στον Κόλπο της Άρτας και εν προκειμένω το Σβερνέτς, υπόθεση που έχει πλέον αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις.

Αλλά και τα υπόλοιπα 19 άτομα είναι πολύ γνωστά στο αλβανικό κοινό, καθώς έχουν την φήμη ότι έχαιραν ισχυρής κρατικής προστασίας. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε μία εκ των βασικών δραστηριοτήτων νομιμοποίησης των βρώμικων εσόδων τους, να αφορά την ανέγερση των πολυώροφων οικοδομών στο κέντρο των Τιράνων. Όμως, υπάρχει και ένα άλλο γεγονός, άμεσα συνδεδεμένο με τις μεγάλες διαδηλώσεις που ακόμα συνεχίζονται κατά του καθεστώτος Ράμα.

Αυτό αφορά την άρση του καθεστώτος persona non grata για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέλιξη που χαιρέτισε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόκειται για την πλήρη αποκατάσταση του Μπερίσα, γεγονός που τον καθιστά ξανά αξιοποιήσιμο πολιτικό παράγοντα, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων που μάλλον θα έχουν μορφή χιονοστιβάδας στο εσωτερικό της Αλβανίας.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ασύνδετα γεγονότα. Συνδέονται δε με ένα τρίτο γεγονός, στο οποίο δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στην χώρα μας. Αφορά στην επιλογή του Τραμπ για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα – επιλογή με βαρύνουσα σημασία που δύναται να προϊδεάσει για το τι πρόκειται συμβεί την επόμενη περίοδο στην γείτονα.

Πρόκειται για τον υποστράτηγο ε. α. Eric Wendt. H σχετική ανακοίνωση στις αρχές Απριλίου, συνοδεύονταν με φωτογραφία του με την επίσημη στρατιωτική στολή, των βαθμών και των παρασήμων που έχει λάβει από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η ειδίκευσή του ήταν σε Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και είχε διατελέσει σε πόστα διοίκησής τους στην Ευρώπη – όχι μόνο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Η “προφητική” ομιλία Wendt  

Κατά την επιβεβλημένη διαδικασία έγκρισης της πρότασης του προέδρου, ο υποστράτηγος Wendt, παρουσιάστηκε προ λίγων ημερών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Πήρε 19 θετικές ψήφους, έναντι τριών κατά. Αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται στα Τίρανα. Η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στα Τίρανα, παρά τον κρίσιμο ρόλο που έχει για τις εσωτερικές εξελίξεις στην “χώρα των αετών”, στερείται διαπιστευμένου πρέσβη, εδώ και τρία χρόνια.

Το ειδικό ενδιαφέρον με την επικείμενη άφιξη του υποστράτηγου στα Τίρανα αφορά τους στόχους της αποστολής του, όπως τους προσδιόρισε στην διόλου τυπική ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Προφανώς και δεν παρουσιάστηκε με τον μπερέ των καταδρομέων, αλλά με διπλωματικό κοστούμι!

Ο Wendt δήλωσε ότι μεταβαίνει στα Τίρανα προκειμένου να συμβάλει στην καταπολέμηση των παράνομων εγκληματικών δραστηριοτήτων, με κορυφαία τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Η δήλωση του δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την ανησυχία που υπάρχει στις αμερικανικές υπηρεσίες για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο, σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν έχει απλά οικονομικές όψεις: Κυρίως αφορά την διείσδυση της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό της αδύναμης Αλβανίας και κατά συνέπεια στον κίνδυνο που αυτό σηματοδοτεί για την ασφάλεια ενός μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Την ίδια στιγμή, εδώ και εβδομάδες η Αλβανία συγκλονίζεται από το ψηφιακό σκάνδαλο, όπου μία μαφιόζικη οργάνωση είχε ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο του μηχανισμού ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας! Σήμερα προκύπτει ότι ο φερόμενος εγκέφαλος της σπείρας συσχετίζεται με τον Σέχου και τους υπόλοιπους της ομάδας κατασκευαστών και real estate.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην Γερουσία, ο πρέσβης Wendt δήλωσε ότι πρόκειται να συνδράμει και συμπαρασταθεί πιο ουσιαστικά στο SPAK – πάντα σε συνεργασία με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές – για την πάταξη των δικτύων ναρκωτικών, του ξεπλύματος χρήματος και της διατάραξης της κυβερνοασφάλειας.

Σφίγγει ο κλοιός 

Μάλλον θα έχει πολύ δουλειά ο Αμερικανός πρέσβης που αναμένεται στις αρχές του μήνα στην Αλβανία! Ο Έντι Ράμα – που είχε συνηθίσει να χαίρει της εύνοιας του αμερικανικού παράγοντα και να μην αισθάνεται απειλή στο εσωτερικό – μάλλον διαισθάνεται ότι χάνει την εύνοια του και ίσως θα πρέπει να σκεφτεί την προοπτική διεξόδου. Οι δε μαζικές διαδηλώσεις φαίνεται να δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις…

Ωστόσο, η πρόσφατη επιχείρηση της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της ομάδας των “στρατηγικών επενδυτών” της κυβέρνησης είναι αναμφισβήτητα ένα ξεκάθαρο σήμα, ότι ο Αμερικανός πρέσβης εννοούσε τα όσα έλεγε στην Γερουσία. Επιπλέον, αποτελούν και μία λεπτομέρεια των όσων σημειώθηκαν πριν μία βδομάδα στο φλέγον ζήτημα με τις ελληνικές κωμοπόλεις Άρτας – Σβερνέτς, που δείχνουν κυβερνητική ανάμιξη σε μία υπόθεση συναλλαγής που αφορά τις ΗΠΑ. 

Το SPAK πρόλαβε – προφανώς κατόπιν σήματος, αλλά και ανάλογης ενθάρρυνσης – να παρεμποδίσει την τραπεζική μεταβίβαση σε εταιρίες του Σέχου στις ΗΠΑ (ποσού 200 εκατομμυρίων δολαρίων) από επιχειρηματίες του Κατάρ. Η δε περίφραξη με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στο Σβερνέτς – που εξαγρίωσε τους κατοίκους και δρομολόγησε την διάχυση της παλλαϊκής εξέγερσης – ουσιαστικά αποσκοπούσε στην παραπλάνηση των Καταριανών, ώστε να μεταβιβάσουν τα χρήματα για αγορά ακινήτου – με διαδικασίες που τελούν υπό κρατική εγγύηση. 

Φαίνεται ότι ο Έντι Ράμα είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που τον καθιστούν ωστόσο δέσμιο και αδύναμο να ελέγξει τις εξελίξεις… 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx