Μπλόκο με οσμή συγκάλυψης – Η ΝΔ φρενάρει την κλήση Ντίλιαν-Δημητριάδη στην Βουλή
08/07/2026
Η ΝΔ απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για την κλήση των Ταλ Ντίλιαν και Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η δικαιολογία της ήταν πως…δεν διαθέτουν πλέον δημόσια ιδιότητα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξεμάνησαν στην συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καθώς η Νέα Δημοκρατία εργαλειοποιεί τον Κανονισμό της Βουλής. Η κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία, επικαλέσθηκε κανονισμούς της Βουλής περί δημοσίων και μη δημοσίων προσώπων. Ο Μάκης Βορίδης εξόργισε την αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε πρώτο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να ακολουθούν καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία. Η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας κατήγγειλαν επίσης την διαδικασία λέγοντας ότι κακώς τίθεται θέμα ψηφοφορίας αφού το αίτημα για την κλήση συμπληρώνεται με τα 2/5.
Ο Μάκης Βορίδης ισχυρίσθηκε ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, «από όταν παραιτήθηκε δεν έχει δημόσια ιδιότητα». Όσο για τον Ταλ Ντιλιαν είπε στην ουσία ότι θα ήταν άσκοπο να κληθεί, «επειδή είχε κληθεί τον Νοέμβριο του 2022 και είχε αρνηθεί να προσέλθει».
«Επιπλέον ο Ντίλιαν δεν κατείχε κανένα δημόσιο αξίωμα, καμία δημόσια λειτουργία, δεν μπορούμε να καλούμε τον καθένα επειδή έδωσε μια συνέντευξη, αυτό είναι ευτελισμός της επιτροπής»,ισχυρίσθηκε ο Μάκης Βορίδης.
Υποκλοπές:Είναι… εμμονή η διερεύνηση
Επίσης επικαλέσθηκε το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ερμηνεύοντάς το με τρόπο που “λέει” ότι όσοι δεν είναι δημόσια πρόσωπα, δεν μπορούν να κληθούν στην επιτροπή. Όταν η αντιπολίτευση αντείπε ότι αν αυτό πράγματι ίσχυε, τότε γιατί κλήθηκαν στο παρελθόν και τα δύο πρόσωπα, απάντησε ότι «τότε ήταν μια χρονική στιγμή που υπήρχε εγγύτητα με την δημόσια ιδιότητα τους». Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση ότι έχει… εμμονές με τις υποκλοπές.
Ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ έκανε τότε λόγο για «τεράστια ένδειξη ενοχής» ενώ όπως είπε «υπάρχει πράγματι ένας πολιτικός αρχηγός που είναι εμμονικός με τις υποκλοπές και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Ο βουλευτής του κόμματος, αφού ολοκλήρωσε τη σκέψη του ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί και κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας. «Τι άλλαξε μέσα σε 3,5 χρόνια και ενώ το 2022 με δική σας υπογραφή εφαρμόστηκε ο Κανονισμός και τους καλέσατε; Θα σας πω εγώ τι άλλαξε. Ο κ. Ντίλιαν τώρα θέλει να έρθει ενώ τότε προφανώς είχατε συνεννοηθεί μαζί του να μην έρθει. Ένδειξη και απόδειξη ενοχής σας στο ζήτημα», είπε ο κ. Δουδωνής.
Ο Διονύσης Καλαματιανός από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η στάση της ΝΔ αποτελεί κοινοβουλευτική εκτροπή και ότι στην ουσία συνιστά «ομολογία ενοχής». Από το ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι είναι «έωλα και προσχηματικά τα όσα λέει η ΝΔ. Οι μάσκες έπεσαν, οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις χωρίς αμφιβολία είναι εξαιρετικά σοβαρές». Μετά την ψηφοφορία, το αίτημα της αντιπολίτευσης για την κλήση του Ταλ Ντίλιαν και του Γρηγόρη Δημητριάδη απορρίφθηκε.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ προτού αποχωρήσει από την επιτροπή Θεσμών είπε: «Σε άλλη μία απαράδεκτη διαδικασία προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση. Τα αιτήματα κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν Δημητριάδης και Ντίλιαν στηρίχθηκαν από τα 2/5 των μελών της Επιτροπής, κάτι που σημαίνει ότι η κλήτευσή τους θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία συγκάλεσε τη σημερινή συνεδρίαση για τη λήψη σχετικής απόφασης, όπου ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να κληθούν επειδή δεν είναι ΄’δημόσια πρόσωπα’ ή ‘λειτουργοί του κράτους’, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον κανονισμό της Βουλής», πρόσθεσε.
Δήλωση Δημητριάδη-ΠΑΣΟΚ
“Έχω ήδη καταθέσει δύο φορές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μία φορά στον Άρειο Πάγο με την ιδιότητα του μάρτυρα. Πόσες φορές είναι αρκετές στους ιθύνοντες της αντιπολίτευσης;”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Γρηγόρης Δημητριάδης.
“Η ταύτιση της αντιπολίτευσης με συγκεκριμένα συμφέροντα της χοντρής διαπλοκής έχει ήδη οδηγήσει στην εξαΰλωση δύο κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς και στη δραματική συρρίκνωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ). Θα συνεχίσω με την ίδια αξιοπρέπεια”, ισχυρίζεται ο Γρ. Δημητριάδης.
Το ΠΑΣΟΚ απαντά σε αυτό ότι είναι παράδοξο να συνδέει ο Γρηγόρης Δημητριάδης με την ανάρτηση του την επιμονή μας για διαφάνεια με τις δημοσκοπικές τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Το κομμα αναφέρει
«Ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης σε ανάρτηση του με την οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνηση του να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, από τις δηλώσεις Ντίλιαν αλλά και από τη δική του συνέντευξη με την οποία ανέλαβε την πολιτική ευθύνη δείχνοντας άλλους ως ηθικούς αυτουργούς, προχωρά σε μια παράξενη αναφορά. Δηλώνει πως η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να ζητεί την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και της ενδεχόμενης δικής του εμπλοκής, συνδέεται με την εικόνα που παρουσιάζουν για το ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις. Τι εννοεί; Απειλεί το ΠΑΣΟΚ;», ρωτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.





