Πέθανε το “γεράκι” του Κογκρέσου – Ποιος ήταν ο Λίντσεϊ Γκράχαμ
12/07/2026
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, φίλος της επιθετικής επεμβατικής πολιτικής των ΗΠΑ, απεβίωσε χθες, Σάββατο, το βράδυ ύστερα από «σύντομη και ξαφνική ασθένεια», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Ο φανατικός υποστηρικτής του Νετανιάχου, εμπαθής εχθρός του Ιράν και της Ρωσίας, αλλά τους τελευταίους μήνες φίλος και της Τουρκίας, απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την αιτία θανάτου, πρόκειται για ανακοπή, όπως προκύπτει από αμερικανικά δημοσιεύματα που άκουσαν τις ενδοεπικοινωνίες των γιατρών του ασθενοφόρου που πήγε στο σπίτι του, κοντά στο Καπιτώλιο.
Πέθανε δύο μέρες μετά τα γενέθλια του και μόλις 24 ώρες μετά την επιστροφή του από το Κίεβο, όπου αφού είδε εργοστάσιο παραγωγής drone, στην συνέχεια είχε θερμή συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του οποίου ήταν σθεναρός υποστηρικτής.
Ο Γκράχαμ εκλεγόταν στη Νότια Καρολίνα από το 2003 και θεωρείτο “γεράκι” σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Πανηγύριζε όταν ο Τραμπ επιτέθηκε στο Ιράν και απογοητεύθηκε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε συμφωνία για κατάπαυση πυρός, λέγοντας ότι «δεν θα αποδώσει αυτή η συμφωνία και θα πρέπει να καταλάβουμε τα Στενά».
Για την Τουρκία
Αν και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της απομόνωσης της Τουρκίας λόγω των S-400, είχε σταδιακά αλλαξογνωμήσει και ήδη από το 2019 προσπαθούσε να χτίσει γέφυρες – συναντήθηκε επί τούτου και με τον Ερντογάν. Τρεις μέρες προτού πεθάνει έκανε και ανάρτηση στο twitter εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα και εν γένει τους τελευταίους μήνες τασσόταν υπέρ της επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
Σε συνέντευξή το στο Turkiye Today εκφράζει την ελπίδα του η Τουρκία να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να σκαλώσει, “αλλά μπορεί να βρεθεί λύση”:
Για Ρωσία
Ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμος υποστηρικτής των αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και το 2018 προσπάθησε να εγκριθεί (αλλά δεν τα κατάφερε) το νομοσχέδιο “Υπεράσπιση της Αμερικανικής Ασφάλειας από την Επιθετικότητα του Κρεμλίνου”, το οποίο θα απαγόρευε σε Αμερικανούς πολίτες να “παίζουν” με μετοχές που σχετίζονται με τη Ρωσία ή να συναλλάσσονται με ρωσικές τράπεζες.
Το 2025, ο γερουσιαστής συνυποστήριξε μια πρόταση για την επιβολή δασμών 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο και άλλα προϊόντα από τη Ρωσία. Το 2023, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε τον Γκράχαμ στη λίστα καταζητούμενων και το 2024, η Rosfinmonitoring τον πρόσθεσε στη λίστα εξτρεμιστών και τρομοκρατών. Τρεις μέρες προτού πεθάνει είχε κάνει πάλι μια έντονα αντιρωσική ανάρτηση:
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) July 8, 2026
Γράφει σχετικά: «Η Ουκρανία ξεπέρασε κάθε προσδοκία στο πεδίο της μάχης. Τώρα είναι η ώρα να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στον Πούτιν για να τερματίσει το λουτρό αίματος. Πιστεύω ότι η νομοθεσία μου για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με τον Γερουσιαστή Blumenthal είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Θα επέτρεπε στον Πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις χώρες που αγοράζουν φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες για να στηρίξουν τον Πούτιν. Χαιρετίζω την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να χορηγήσει στην Ουκρανία άδεια για την παραγωγή των δικών της πυραύλων αναχαίτισης Patriot. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει τελικά μέσω διαπραγματεύσεων, και όσο πιο γρήγορα βρεθούμε στο τραπέζι, τόσο το καλύτερο για όλους».
Για Ιράν και Ισραήλ
Μιλώντας στην εκπομπή Face the Nation του CBS μετά από μια πολύωρη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ, ο Γκράχαμ περιέγραψε πριν από λίγες μέρες με απόλυτο τρόπο ποιο θα είναι το σκληρό πλάνο των ΗΠΑ εάν αποτύγχαναν οι διπλωματικές συνομιλίες με την Τεχεράνη, Έλεγε «Θα τους αφανίσουμε για τα Στενά του Ορμούζ» και προειδοποιούσε για «ολοκληρωτικό στρατιωτικό πλήγμα εάν το Ιράν επιχειρήσει να κλείσει ή να ελέγξει τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο των Στενών του Ορμούζ».
«Εάν αυτή η διπλωματική προσπάθεια αποτύχει, ο Πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να καταλάβει τα Στενά του Ορμούζ με τη βία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ελέγχουν τα Στενά και θα χρεώνουμε τέλη σε όσους διέρχονται για να αποσβεστεί το κόστος της επιχείρησής μας εκεί. Και αν το Ιράν αμφισβητήσει τον έλεγχο των ΗΠΑ, θα τους αφανίσουμε από προσώπου γης» (obliterate them).
Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ υπήρξε ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Ισραήλ στο αμερικανικό Κογκρέσο μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του. Λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ο Νετανιάχου δήλωσε συγκινημένος ότι «το Ισραήλ έχασε έναν από τους μεγαλύτερους φίλους του». «Θα είμαι με το Ισραήλ μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω» είχε δηλώσει προ τριμήνου.





