Νέα τουρκική αντίδραση για το Αιγαίο: Δεν αναγνωρίζουμε νομικά αποτελέσματα του ελληνικού χωροταξικού πλαισίου
28/08/2026
Στην ελληνική απόφαση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα, το οποίο περιλαμβάνει και το Αιγαίο, αντέδρασε την Παρασκευή (28 Αυγούστου) η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις πάγιες θέσεις της για τα ζητήματα του Αιγαίου.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το νέο ελληνικό χωροταξικό πλαίσιο «δεν θα παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας», καθώς, όπως αναφέρει, αφορά και «γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συνθηκών».
Η Άγκυρα εντάσσει την ελληνική απόφαση στο πλαίσιο των «αλληλένδετων ζητημάτων του Αιγαίου» μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κίνηση δεν επηρεάζει τις τουρκικές νομικές θέσεις.
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει τη θέση ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Σχέσεις Φιλίας και την Καλή Γειτονία, η οποία υπογράφηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023.
«Διατηρούμε τη θέση μας ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια προσέγγιση συμβατή με τη Διακήρυξη των Αθηνών», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, ως ένα από τα δύο παράκτια κράτη του Αιγαίου, είναι «πάντοτε έτοιμη για συνεργασία με την Ελλάδα».
Νέος γύρος αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας
Η νέα τουρκική τοποθέτηση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων αντιδράσεων της Άγκυρας σε ελληνικές πρωτοβουλίες που αφορούν τον θαλάσσιο και χωροταξικό σχεδιασμό. Τον Αύγουστο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει και στο ελληνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παράγει νομικά αποτελέσματα για την Τουρκία.
Η σημερινή ανακοίνωση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αναφορά σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων η κυριαρχία, κατά την τουρκική θέση, δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συνθηκών παραπέμπει ευθέως στη γνωστή τουρκική θέση για το καθεστώς ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιλέγει να συνδυάσει την επανάληψη των πάγιων θέσεών της με αναφορά στον διάλογο και στη συνεργασία με την Ελλάδα, επικαλούμενη τη Διακήρυξη των Αθηνών και τον ρόλο των δύο χωρών ως παράκτιων κρατών του Αιγαίου.





