ΡΕΠΟΡΤΑΖ

To AfD με 43,8% δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στη Σαξονία-Άνχαλτ

To AfD δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στη Σαξονία-Άνχαλτ

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επικράτησε στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Σαξονία-Άνχαλτ μεν, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο του ανατολικού ομόσπονδου κρατιδίου, που θα του επέτρεπε να κυβερνήσει με αυτοδυναμία, υποδεικνύουν τα –ακόμη όχι τελικά– αποτελέσματα της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας.

To AfD αναδεικνύεται το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του κρατιδίου, εξασφαλίζοντας το 43,8% των ψήφων, συντρίβοντας τους Χριστιανοδημοκράτες, το ποσοστό των οποίων υποχώρησε στο 17,2%, πάντα κατά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Τρία κόμματα στο φάσμα από το κέντρο ως την αριστερά –οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke)– πέρασαν τον πήχη του 5% κι εισέρχονται στο κρατιδιακό κοινοβούλιο, με το καθένα να εξασφαλίζει περί το 9%.

Το λαϊκιστικό κόμμα Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) επίσης πέρασε το όριο του 5% και εισέρχεται στο κοινοβούλιο. Αντίθετα, το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μέχρι τώρα συγκυβερνούσε στο κρατίδιο, είδε το ποσοστό του να κατακρημνίζεται στο 2,6% και δεν θα καταλάβει έδρες στη νέα Βουλή.

Η συμμετοχή άγγιξε το 78%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Είναι η υψηλότερη από την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990, στοιχείο που αντανακλά το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Παρά την εκλογική νίκη της ακροδεξιάς, δεν είναι σαφές ποια παράταξη θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στη Σαξονία-Άνχαλτ, καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με την AfD, πολιτική γνωστή στο γερμανικό πολιτικό ιδιόλεκτο με τον όρο «τείχος προστασίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx