Ψάχνει ελαφρυντικά η Χρυσή Αυγή – Σήμερα η απόφαση για τις ποινές

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής – Ποιοι παραδόθηκαν , slpress

Εγκληματική οργάνωση κρίθηκε με απόφαση του Δικαστηρίου η Χρυσή Αυγή. Μια απόφαση για την οποία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους όλα τα κόμματα κάνοντας λόγο για νίκη της Δημοκρατίας, αλλά και εκατοντάδες σωματεία και φορείς. Αν και η Χρυσή Αυγή δεν εκπροσωπείται πλέον, μετά από χρόνια, στην ελληνική Βουλή η απόφαση έχει ήδη δρομολογήσει εξελίξεις σε αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, όπου υπάρχουν εκπρόσωποί της, αλλά και στην Ευρωβουλή.

Αυτήν την ώρα παραμένει σε εξέλιξη η “μάχη των ελαφρυντικών” περιστάσεων που ζητούν για τους καταδικασθέντες οι συνήγοροί τους. Η πρόεδρος του δικαστηρίου,Μαρία Λεπενιώτη, δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την χρονική διάρκεια της διαδικασία, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι έως την ολοκλήρωσή της οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να κρατηθούν. Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων και το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα αρχίσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια, αφού αποσυρθεί, το δικαστήριο θα ανακοινώσει σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει το δικαστήριο και για τις ποινές.

Πιθανολογείται επίσης ότι αύριο θα ληφθεί η απόφαση και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών. Θα ανακοινωθεί δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή των κατηγορουμένων στο δικαστήριο. Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στις συλλήψεις.

Ζητούν ελαφρυντικά  

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τα ηγετικά στελέχη Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς, που κρίθηκαν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές από 5-15 χρόνια για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Άλλοι 11 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερες ποινές. Αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη είνει ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία.

Η υπεράσπισή του ζήτησε πάντως το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης, καθώς και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ο δικηγόρος του υποστήριξε μάλιστα, ότι ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης. Το ίδιο ζήτησαν, άλλωστε, οι συνήγοροι πολλών κατηγορουμένων, αφήνοντας παραλλήλως αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους. Κάποιοι προειδοποίησαν μάλιστα και για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν. Το ίδιο ελαφρυντικό ζήτησε και η υπεράσπιση του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, καθώς και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, υποστηρίζοντας ότι υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε “άριστη συμπεριφορά”.

Εγκληματική δράση: Που και πότε 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η υπεράσπιση του Γιώργου Γερμενή, του γνωστού και ως Καιάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012 και ότι η προφυλάκιση διέκοψε τη μουσική σταδιοδρομία του. Ελαφρυντικά ζήτησε και η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Αντώνη Γρέγου. Υποστήριξε  μάλιστα ότι υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης και έκανε δωρεές σε σωματεία πριν την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον του.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει στην Χρυσή Αυγή εγκληματική δράση από το 2008  και συγκεκριμένα από την επίθεση στον χώρο Αντίπνοια για την οποία κρίνονται ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση δύο από τους ήδη καταδικασθέντες αμετάκλητα για αυτήν την επίθεση. Ως δράση της οργάνωσης δέχεται επίσης τη δολοφονία του αλλοδαπού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, την επίθεση στον χώρο Συνεργείο, καθώς και μια παλαιότερη επίθεση σε βάρος Πακιστανών εργατών στην Κρήτη.

Το Δικαστήριο κατέληξε σε αυτήν την απόφαση, επειδή κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη της οργάνωσης οι δύο, ήδη καταδικασθέντες σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δράστες της δολοφονίας του Λουκμάν, ένα από τα άτομα που καταδικάστηκαν για την επίθεση στον χώρο “Συνεργείο” και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα για την επίθεση στην Κρήτη. Ωστόσο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, το εν λόγω αδίκημα παραγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση,  «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος» και έκρινε ενόχους για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Γιάννη Λαγό, τον Χρήστο Παππά, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιώργο Γερμενή, τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, τον Ηλία Παναγιώταρο.

Ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ έκρινε τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της  εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Ένοχοι για συνέργεια κρίθηκαν οι 15 από τους 17 κατηγορουμένους. Οι δύο που κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών είναι ο Γιώργος Τσακανίκας και ο Σταύρος Σαντοριναίος. Η κα Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου, η οποία βρισκόταν κάθε μέρα στο δικαστήριο, βγήκε τρέχοντας από την  αίθουσα, φωνάζοντας εν μέσω ενός πλήθους που ζητωκραύγαζε «Γιέ μου… τα κατάφερες».

Για την επίθεση εναντίων των Αιγύπτιων ψαράδων στο Κερατσίνι το Δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος). Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής μετατράπηκε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα, ενώ ένοχοι για παράνομη οπλοκατοχή κρίθηκαν κατά περίπτωση οκτώ κατηγορούμενοι.

Πολιτικές παρενέργειες

Στους δρόμους γύρω από το Εφετείο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί χιλιάδες κόσμου για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων και να φωνάξει το σύνθημα  “Δεν είναι αθώοι”. Μια μικρή ομάδα, ωστόσο, προκάλεσε και αυτή τη φορά επεισόδια, ενώ πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμπεριφορά κάποιων αστυνομικών.

Η απόφαση έχει παρενέργειες σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε αυτοδιοικητικούς οργανισμούς. Κόματα της αντιπολίτευσης ζητούν να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τον αποκλεισμό από το Ευρωκοινοβούλιο του καταδικασθέντα Γιάννη Λαγού και τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια ώρα, άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος με εντολή του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, προχώρησε στο σφράγισμα των γραφείων της “Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα”, της δημοτικής παράταξης της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη. Παραλλήλως, στην Περιφέρεια, μετά από πρόταση του Γιώργου Πατούλη, αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, μέχρι να αποχωρήσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Ελληνικής Αυγής για την Αττική”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι