Θύμωσε η Κομισιόν επειδή η Ουγγαρία εισήγαγε ρωσικό εμβόλιο

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραλαμβάνει το ρωσικό εμβόλιο εναντιούμενη στις υποδείξεις της Κομισιόν, η οποία αμφισβητεί την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και προειδοποιεί ότι η χρήση του θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη και στα άλλα εμβόλια, που αναπτύσσονται από εταιρείες και οργανισμούς της Δύσης.

Ο αρμόδιος Ούγγρος υπουργός Peter Szijjarto δήλωσε ότι «Παρελήφθησαν ρωσικά εμβόλια και τώρα οι εμπειρογνώμονές μας θα ξεκινήσουν μελέτη προκειμένου να ληφθεί η καλύτερα τεκμηριωμένη απόφαση».

http://

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Ανακύπτει το ερώτημα εάν μπορεί ένα κράτος – μέλος να χορηγήσει στους πολίτες του εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)», προσθέτοντας ότι η διαδικασία της έγκρισης συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια. «Εάν οι πολίτες μας αρχίζουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, θα είναι πολύ δυσκολότερο να πετύχουμε τον εμβλολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού», επεσήμανε.

«Βάσει των κοινοτικών κανόνων το Sputnik V θα πρέπει να εγκριθεί από εμάς πριν καταστεί διαθέσιμο στην αγορά οποιουδήποτε από τα 27 κράτη- μέλη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο EMA.

Η ουγγρική κυβέρνηση από πλευράς της δεν έχει απαντήσει ακόμα αν η πρόθεσή της είναι να αδειοδοτήσει μόνη της το Sputnik V ή να το υποβάλει στην διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά ο ίδιος ο Πούτιν προ τριημέρου είχε πει ότι «τα κράτη πρέπει να αποφασίζουν για τους λαούς τους με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι την πολιτική», και ότι «η Ευρώπη δεν έδειξε τάση συνεργασίας σε ό,τι αφορά στα εμβόλια της Ρωσίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx