ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα – Τέλος στο 13033

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα – Τέλος στο 13033

Τέλος από σήμερα στο σκληρό lockdown και στους περιορισμούς στις μετακινήσεις, με την Ελλάδα να κάνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, όχι όμως και εντελώς στην προ κορονοϊού εποχή. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η κατάργηση των γραπτών SMS στο 13033 και η άρση των περιορισμών στις περιφερειακές μετακινήσεις.

Επίσης, από σήμερα Παρασκευή (14/5) ανοίγει ο τουρισμός, ενώ παράλληλα, επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 00:30. Την ίδια ώρα, απελευθερώνεται το λιανεμπόριο που θα λειτουργεί χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα στο 13032. Ωστόσο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away. Επιπλέον από σήμερα 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων, σύμφωνα με τα υγειονομικό πρωτόκολλο (απόσταση δύο μέτρων, αποφυγή σωματικής επαφής, καθορισμένο ραντεβού και διενέργεια self test).

Παράλληλα, με το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με κάποιες ιδιαιτερότητες για μετάβαση από και προς τα νησιά πλην Λευκάδας και Εύβοιας. Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των πέντε ετών θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR(μοριακό) τεστ 72 ωρών είτε αρνητικό rapid ή self test24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες), τα οποία θα ελέγχονται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Οι περαιτέρω δραστηριότητες

Από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό (Green Pass) που θα διευκολύνει τα ταξίδια σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης/ανάρρωσης. Τις επόμενες ημέρες επίσης ανοίγει και μία σειρά από δραστηριότητες, ενώ τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους. Αναλυτικά οι περαιτέρω δραστηριότητες που ανοίγουν:

  • Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι.
  • Στις 24 Μαΐου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ PLAY
  • Στις 31 Μαΐου τα γυμναστήρια (σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests την εβδομάδα για τους εργαζόμενους), οι υπηρεσίες ευεξίας, τα catering και οι χώροι δεξιώσεων.
  • Στις 7 Ιουνίου οι οίκοι ανοχής.

Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, προβλέπεται το άνοιγμα της εστίασης και σε εσωτερικούς χώρους, με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας, η λειτουργία των λούνα παρκ των εμποροπανηγύρεων, των παιδότοπων και από 1η Σεπτεμβρίου οι εμπορικές εκθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx