ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες Μπάιντεν – Διχασμένες οι αραβικές χώρες

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες Μπάιντεν – Διχασμένες οι αραβικές χώρες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τη Χαμάς για την έναρξη των εχθροπραξιών δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει τη Γάζα όσο χρειαστεί και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των πολιτών. «Το μέρος που φέρει την ενοχή για αυτήν την αντιπαράθεση δεν είμαστε εμείς, είναι εκείνοι που μας επιτίθενται», δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική ομιλία. Επιφυλακτικές οι αραβικές χώρες.

Επίσης, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο αυτής της επιχείρησης, η οποία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί. Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία σκόπιμα θέλει να βλάψει πολίτες, καθώς κρύβεται πίσω από τους πολίτες, κάνουμε τα πάντα, αλλά τα πάντα, για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να βλάψουμε πολίτες και να πλήξουμε απευθείας τους τρομοκράτες».

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κρίση, ο  Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας επαναλαμβάνοντας την «ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς».

Όμως, τόνισε και  την ανησυχία του για «την ασφάλεια των δημοσιογράφων» μετά το ισραηλινό πλήγμα που κατέστρεψε ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων AP στη Γάζα. Επιπλέον, ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη για τη διπλωματική δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεχιζόμενη σύγκρουση και παράλληλα τόνισε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν και ο Αμπάς εξέφρασαν ανησυχία για τους θανάτους αθώων πολιτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρώτος τόνισε τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών έπειτα από διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Αραβικές χώρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ο Αντόνιο Γκουτέρες, είναι «καταπτοημένος» για τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και «βαθιά ταραγμένος» για την επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον κτιρίου όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ο εκπρόσωπός του. «Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη ότι η στοχοποίηση πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία», προστίθεται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε δύσκολη θέση φαίνεται να έρχονται και οι αραβικές χώρες που μόλις πρόσφατα υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης  με το Ισραήλ.  Ο νέος κύκλος όμως της βίας αναγκάζει τα αραβικά κράτη να πάρουν θέση. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας. Το Μπαχρέιν από την πλευρά του, καταδίκασε την επιθετική συμπεριφορά του Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί και μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης της παλαιστινιακής κοινότητας στη χώρα, με πολλές οργανώσεις να ζητάνε την διακοπή σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Η έξαρση της βίας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, αποτελεί την πρώτη πραγματική δοκιμασία στις σχέσεις Ισραήλ και αραβικού κόσμου. Τα Εμιράτα, και λόγω της εχθρικής προδιάθεσης που έχουν προς τα ισλαμιστικά κινήματα, αλλά και λόγω των σημαντικών οφελών που αναμένεται να έχουν μέσα από μια καλή σχέση με το Ισραήλ, δε φαίνεται να είναι πρόθυμα να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή στάση.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Η Σαουδική Αραβία στον αντίποδα, όντως και η πιο ισχυρή αραβική χώρα στην περιοχή, αρνείται να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις της με το Ισραήλ πριν την επίλυση του παλαιστινιακού. Ο βασιλιάς Σαλμάν μάλιστα, στήριξε ένθερμα τα “νόμιμα δικαιώματα” του λαού της Παλαιστίνης, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τα πεπραγμένα του Ισραήλ. Στο ίδιο πλαίσιο και το Μαρόκο, όπου προανήγγειλε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της

Το Σουδάν, που έως πρόσφατα υπήρχε στην αμερικανική λίστα με χώρες που στηρίζουν και υποθάλπουν την τρομοκρατία, παρά το  ότι οδηγήθηκε σε εξομάλυνση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, εξέφρασε δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, ανησυχία για “νέο κύκλο βίας”, ενώ έκανε λόγο και για «κατάφωρη πρόκληση» από το Ισραήλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx