Ελλάδα-κορονοϊός: Συναγερμός για τη Δυτική Αττική και ακόμα 10 περιοχές

Ζάκυνθος

Ανησυχία προκαλεί στις αρχές και το επιστημονικό επιτελείο της κυβέρνησης το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται σε 11 περιοχές μεταξύ των οποίων η δυτική Αττική, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού. Η επιβάρυνση που προκαλείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από αυτά τα φαινόμενα, είναι τέτοια που εξετάζονται ακόμα και σενάρια για ολικό lockdown σε περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται, ή ο ρυθμός της μείωσης είναι αργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καθώς και η δυτική Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο» και εξαιτίας των αρνητικών στοιχείων που καταγράφονται, εξετάζεται η περαιτέρω επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, οι περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πέλλα, Ροδόπη, Λάρισα και Γρεβενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συγκεκριμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κοζάνη. Ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές «σοβαρή» ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες σε επιβαρυμένες περιοχές να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί να φέρει η χαλάρωση.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας, αυτούς που ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν έτσι ώστε με υπευθυνότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα Υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και άρα αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν στις ανάλογες περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Όπως προειδοποίησε, «εάν και εφόσον επιβαρυνθούν τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα, ανά περιοχή». Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη για την επιδημιολογική εικόνα στη δυτική Αττική, έκανε παρόμοιες δηλώσεις. «Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του» δήλωσε. Κάνοντας λόγο για «σφράγισμα περιοχών» ο κύριος Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως είναι κάτι που απεύχεται. Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι…». Ο υπουργός επέμεινε πως δεν πρόκειται «ούτε για απειλή ούτε προειδοποίηση», αλλά εάν χρειαστεί, «θα πάμε σε αυτή την απόφαση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx