Θρίλερ στη Τζόρτζια – Μιά ανάσα πριν τον έλεγχο και της Γερουσίας ο Μπάιντεν

Θρίλερ στη Τζόρτζια – Μιά ανάσα πριν τον έλεγχο και της Γερουσίας ο Μπάιντεν, slpress

Συνεχίζεται το θρίλερ στην αμερικανική Πολιτεία της Τζόρτζια, όπου στην επαναλληπτική ψηφοφορία για την εκλογή δύο Γερουσιαστών κρίνεται ο έλεγχος της Γερουσίας. Μετά από αρκετές ανατροπές, οι Δημοκρατικοί φέρονται να κερδίζουν τη μία έδρα, ενώ μάχη στήθος με στήθος δίνουν οι υποψήφιοι για τη δεύτερη, η οποία είναι και η καθοριστική.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται τουλάχιστον τη μία έδρα για να διατηρησουν μια οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία, που θα τους επιτρέπει να μπλοκάρουν μέρος του προγράμματος του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αν όμως οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, τότε η Γερουσία θα κοπεί στα δύο, καθώς κάθε κόμμα θα διαθέτει 50 γερουσιαστές. Στις κρίσιμες ψηφοφορίες όμως οι Δημοκρατικοί θα έχουν την πλειοψηφία με την ψήφο της εκλεγμένης αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Σύμφωνα με τις προβολές της εταιρίας Edison Reserch, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ κέρδισε την μία έδρα από την απερχόμενη Ρεπουμπλικάνα γερουσιάστρια Κέλι Λέφλερ, η οποία νωρίτερα φερόταν να προηγείται. Η εκτίμηση της Edison Research έγινε με καταμετρημένο το 98% των ψήφωνκαι ενώ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής συγκέντρωνε το 50,5% έναντι 49,5% της Ρεπουμπλικάνας αντιπάλου του. Ανάλογη εκτίμηση έκανε και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η Τζόρτζια κρίνει τη Γερουσία

Το θρίλερ συνεχίζεται όμως για την δεύτερη έδρα, η οποία γίνεται πλέον ακόμα πιο σημαντική, καθώς θα κρίνει τον έλεγχο την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού, ο οποίος διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία λίγες ημέρες πριν τις εκλογές καθώς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, συγκεντρώνει ποσοστό 50,0%.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζον Όσοφ, ο οποίος προηγείται όμως με περίπου 3.500 ψήφους. Πριν από λίγο, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας Edison Research, ανακοινώθηκε ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος συγκεντρώνει το 50,2% των ψήφων και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του το 49,8%. Μάλιστα η διαφορά, με ρτην οποία προηγείται ο Όσοφ είναι πλέον 16.370 ψήφοι, γεγονός που τον φέρνει ακόμα πιο κοντά στη νίκη.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη έδρα και τη νίκη του Δημοκρατικου Βαπτιστή ιερέα, Γουόρνοκ, αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα εκλεγεί ένας αφροαμερικανός γερουσιαστής στην παραδοσιακά συντηρητική Πολιτεία της Τζόρτζια. Ο αιδεσιμότατος Γουόρνοκ, πάστορας στην Ατλάντα, όπου λειτουργούσε άλλοτε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, διακήρυξε τη νίκη του ήδη από το βράδυ της Τρίτης, όμως η Ρεπουμπλικάνα Κέλι Λέφλερ δεν αναγνώρισε την ήττα της, υποστηρίζοντας ότι θα κερδίσει τις εκλογές.

Σε κλίμα αντιπαράθεσης

Οι επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια, οι οποίες διεξάγονται επειδή στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κανένας υποψήφιος γερουσιαστής δεν συγκέντρωσε ποσοστό 50%, όπως ορίζει η νομοθεσία αυτής της Πολιτείας, λόγω της κρισιμότητάς τους συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όλων των Αμερικανών. Την Δευτέρα άλλωστε, πήγαν στην Τζόρτζια και μίλησαν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν.

Οι εκλογές αυτές κρίνουν την πλειοψηφία στην Γερουσία και αν οι Δημοκρατικοί πάρουν και τις δύο έδρες, τότε θα αποκτήσουν πλήρως τον έλεγχο του Κογκρέσου, αφού κατέχουν ήδη την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντοπροσώπων. Με μια τέτοια εξέλιξη όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι, εκτός από την προεδρία, χάνουν και κάθε κοινοβουλευτική ισχύ, αφού δεν θα μπορούν να μπλοκάρουν ψηφοφορίες στην Γερουσία.

Οι εκλογές διεξάγονται όμως και σε ένα κλίμα αντιπαράθεσης με τον Τραμπ να εξακολουθεί να αρνείται την ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και να ετοιμάζεται να μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που φάνηκε και στις ψηφορορίες που έγιναν και στα δύο σώματα του κογκρέσου, με τις οποίες παρακ΄μφθηκε το βέτο του Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx