‘Έφαγε “πόρτα” ο ΠΟΥ στην Κίνα για τον έλεγχο προέλευσης του ιού

‘Έφαγε “πόρτα” ο ΠΟΥ στην Κίνα για τον έλεγχο προέλευσης του ιού

Δεν επιτράπηκε να εισέλθει στην Κίνα η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επρόκειτο να διερευνήσει την προέλευση του Covid-19 στην πόλη Γουχάν. Η Κίνα δηλώνει ότι ναι μεν συγκατατέθηκε στη έρευνα, αλλά δεν είχαν βριστεί λεπτομέρειες και ημερομηνίες.

Δύο μέλη του ΠΟΥ ήταν ήδη εν πτήσει προς την Κίνα, όταν ο Οργανισμός τελευταία στιγμή αναφέρθηκε σε κωλύματα λόγω “μη θεώρησης της άδειας”. Ο έλεγχος συμφωνήθηκε από το Πεκίνο μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων με τον ΠΟΥ. Υπενθυμίζεται ότι ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα τέλη του 2019, με το αρχικό ξέσπασμα να συνδέεται με μια ανοιχτή αγορά τροφίμων όπως υποστηρίζει η Κίνα αλλά πολλά κράτη (και κυρίως οι ΗΠΑ) αμφισβητούν τα  ρεφλέξ και την ειλικρίνεια της Κίνας. Μάλιστα ο Τραμπ έχει κατηγορήσει ανοιχτά και τον επικεφαλής του ΠΟΥ ότι “κάλυψε” την Κίνα.  Επιπλέον κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορονοϊοί που είναι ικανοί να μολύνουν ανθρώπους ανιχνεύονται σε νυχτερίδες εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιος ενδιάμεσος ξενιστής μεταδίδει τον ιό μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε χθες ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος που η Κίνα δεν είχε ακόμη οριστικοποιήσει τις άδειες για την άφιξη της ομάδας δεδομένου ότι δύο μέλη είχαν ήδη ξεκινήσει να ταξιδεύουν. Με διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα επιταχύνει την διαδικασία για την ταχύτερη δυνατή θεώρηση των σχετικών αδειών».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσούνιινγκ είπε στο BBC «μπορεί να έγινε κάποια παρεξήγηση. Οι κινεζικές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον ΠΟΥ, αλλά υπήρξαν κάποιες μικρές επιδημίες σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και πολλές χώρες και περιοχές απασχολούνται με την πρόληψη του ιού. Ακόμα υποστηρίζουμε τη διεθνή συνεργασία και προωθούμε τις εσωτερικές προετοιμασίες. Είμαστε σε επικοινωνία με τον ΠΟΥ και, απ΄όσο γνωρίζω, οι ημερομηνίες και οι τελικές ρυθμίσεις είναι ακόμη υπό συζητηση».

Ο ΠΟΥ θέλει να στείλει μια ομάδα 10 ατόμων από διεθνείς εμπειρογνώμονες στην Κίνα εδώ και μήνες με σκοπό να διερευνήσει τη ζωική προέλευση της πανδημίας και πώς ακριβώς ο ιός πέρασε για πρώτη φορά στον άνθρωπο. Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε ότι η έρευνα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx