Πέφτει “ψαλίδι” από Pfizer στις δόσεις – Ξεκινούν οι 80χρονοι και τα νησιά

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η Pfizer ψαλιδίζει τις παραδόσεις δόσεων εμβολίου προς όλες τις χώρες, αλλά στην Ελλάδα ξεκινούν (με την ελπίδα ότι οι παραδόσεις “θα στρώσουν” σταδιακά), οι εμβολιασμοί για κορονοϊό στην ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών.

Τα ραντεβού θα «ανοίξουν» αύριο Παρασκευή από τις 18.00 στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr Από τις 27 Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν γίνει 123.077 εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 1,13% του πληθυσμού. Χθες, Τετάρτη, έγιναν 15.190 εμβολιασμοί και σήμερα 13.318. Για τις ηλικίες 80-84 ετών έχουν κλειστεί σε όσους έχουν άυλη συνταγογράφηση περίπου 400.000 ραντεβού.

Τα νησιά

Όσον αφορά στα νησιά και συγκεκριμένα στα 18 νησιά που έχουν νοσοκομειακές μονάδες, ο εμβολιασμός ήδη υλοποιείται από τις 11 Ιανουαρίου και ο εφοδιασμός πραγματοποιείται με τακτικές αεροπορικές πτήσεις. Σε συνολικά 12 νησιά, με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου για τους πολίτες άνω των 85 ετών.

Σε 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 ως 3.500 κατοίκους, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου και θα επεκταθεί σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες από αυτές που προβλέπει το σύστημα εμβολιασμού για την υπόλοιπη χώρα. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με έναν συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων.

Σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους, ο εμβολιασμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και εφόσον κάποιος πολίτης, άνω των 18 ετών, το επιθυμεί, θα εμβολιαστεί και εκείνος.

Οι “περικοπές” της Pfizer

Η Pfizer μείωσε έως και κατά 50% τις παραδόσεις εμβολίων προς πάσα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η Ιταλία να απειλεί και με μηνύσεις. Η δυσφορία των χωρών αυξάνεται, παρότι οι περικοπές στις παραδόσεις λογικά έπρεπε να είναι αναμενόμενες, επειδή σε κάθε αλυσίδα παραγωγής σημειώνονται κατά καιρούς απρόοπτα. Και επειδή τα απρόοπτα είναι ουσιαστικά “στο πρόγραμμα”, όσοι έχουν γνώση του συστήματος δεν εξεπλάγησαν διόλου με τις καθυστερήσεις και στα εμβόλια.

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% των προγραμματισμένων δόσεων αυτήν την εβδομάδα και οι προμήθειες θα βελτιωθούν σταδιακά, με τις παραδόσεις να μην επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα έως τα τέλη Μαρτίου, είπε στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας,  Αντρέι Μπάτσου. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις -μείον 50% κι εκεί, λένε οι αρχές.

Αναστάτωση στα προγράμματα εμβολιασμού

Η φαρμακοβιομηχανία υποσχέθηκε στη Βουλγαρία και στην Πολωνία ότι θα αναπληρώσει τις παραλειπόμενες δόσεις, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όμως είναι αγνώστο το πότε θα γίνει αυτό. Το ινστιτούτο Serum της Δανίας επεσήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας  προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών. «Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι σήμερα, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ειχε εξαρχής, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Χθες, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer. Στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν δώσει ανάλογη έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους παρασκευαστές.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, από το πλάνο για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα όπως είχε εξαγγελθεί, καταλήξαμε στους  3.000-15.000 την ημέρα. Καθώς έχουν εμβολιασθεί μέσα σε ένα μήνα μόλις 123.347 άτομα (και μόνον 2.200 πήραν την δεύτερη δόση), η ολοκλήρωση του εμβολιασμού ακόμα κι αν βελτιωθούν οι παραδόσεις δόσεων και αν επιταχύνει βεβαίως και ο μηχανισμός εμβολιασμού, η κάλυψη του 70% του πληθυσμού που απαιτείται για τη συλλογική ανοσία (7.000.000) λογικά πάει για το 2022. Μέχρι στιγμής έχει πάρει την πρώτη δόση το 1,13% του πληθυσμού της χώρας μας.

Η Γερμανία, που υπολογίζει ότι θα έχει καλύψει τον πληθυσμό της ικανοποιητικά πιθανόν τον Σεπτέμβριο, έχει εμβολιάσει κι εκείνη μόλις το 1,6% του πληθυσμού της, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουν εμβολιασθεί σε ένα μήνα  1.328.000 πολίτες της, δηλαδή δεκαπλάσιοι από όσοι στην Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx