Μεξικό, Ισημερινός, Βολιβία, Κούβα – Σφυροκόπημα από τον κορονοϊό

default image

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 530 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 10.872 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 149.614 νεκρούς επί συνόλου 1.763.219 μολύνσεων. Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (128 εκατ.) — έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ.

Ο πρόεδρος με «ήπια» συμπτώματα της COVID-19

Νωρίτερα χθες, ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, 67 ετών, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2, παρουσιάζει «ήπια» συμπτώματα της COVID-19, παρακολουθείται από γιατρούς κι εξέφρασε αισιοδοξία. «Με λύπη μου σας ενημερώνω ότι μολύνθηκα» από τον νέο κορονοϊό, ανέφερε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ μέσω του προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Έχω ήπια συμπτώματα» της COVID-19 και «υποβάλλομαι ήδη σε ιατρική θεραπεία», πρόσθεσε ο μεξικανός πρόεδρος.

Ο αρχηγός του κράτους, που συνέχιζε κανονικά σχεδόν όλες τις δραστηριότητές του παρά την πανδημία, έκανε γνωστό ότι η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του, η Όλγα Σάντσες, θα τον αντικαθιστά για όσο χρειαστεί στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή στις 07:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε πως συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία. «Για παράδειγμα, αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο (της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν», σημείωσε.

Ο πρόεδρος συμμετείχε σε τρεις δημόσιες συγκεντρώσεις τις τελευταίες ημέρες, με πιο πρόσφατη μια στην πολιτεία Σαν Λουίς Ποτοσί (βόρεια). Ο ΑΜΛΟ, όπως είναι γνωστός στο Μεξικό ο πρόεδρος, είναι καρδιοπαθής. Είχε νοσηλευτεί το 2013 σε ιδιωτικό νοσοκομεία. Είναι εξάλλου γνωστό πως έχει αρτηριακή υπέρταση.

Αρκετοί άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δεν φόραγε ποτέ μάσκα όταν εμφανιζόταν δημόσια. Χρησιμοποιούσε πάντως μάσκα στις μετακινήσεις του, κυρίως στα αεροσκάφη.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 634 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη τρεις ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 194 νεκρούς επί συνόλου 21.261 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Ντουράν διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα, 591 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και διαγνώστηκαν και στις 15 επαρχίες της χώρας, ενώ 43 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Παναμά, την Αϊτή, τη Νότια Αφρική, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Ισημερινό, την Κροατία, την Κολομβία και τον Καναδά.

Η Αβάνα κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το δεύτερο. Τον Ιανουάριο, μετρά 48 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι). Κατά τον Φρανσίσκο Ντουράν, η ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που μολύνθηκαν δείχνει ότι το 70 ως 80% των περιπτώσεων οφειλόταν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Ο επιπολασμός του νέου κορονοϊού στη νήσο πάντως παραμένει συγκριτικά χαμηλός, στα 59,09 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ισημερινός

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.060 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα των Άνδεων να φθάνει τους 241.292. Παράλληλα, άλλοι 25 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει επίσημα τους 9.968 νεκρούς. Ωστόσο, στον απολογισμό αυτό πρέπει να προστεθούν άλλοι περίπου 4.600 θάνατοι που θεωρείται ότι οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ενώ γιατροί, επιστήμονες και αιρετοί, όπως η Σίνθια Βιτέρι, η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, έχουν επισημάνει πως ότι ο επίσημος απολογισμός μάλλον είναι πολύ υποτιμημένος σε σχέση με τον πραγματικό.

Επίσης χθες Κυριακή, ο ρυθμιστικός φορέας του τομέα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Την 20ή Ιανουαρίου, η χώρα της Λατινικής Αμερικής παρέλαβε 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Η υπόλοιπη πρώτη παρτίδα (86.000 δόσεις) αναμένεται να παραδοθεί στη χώρα προοδευτικά ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα χρησιμοποιηθεί για τη «φάση μηδέν», όπως την αποκαλούν οι αρχές, δηλαδή την ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και συνταξιούχων που ζουν σε οίκους ευγηρίας. Η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού αναμένεται να αρχίσει τον Μάρτιο στον Ισημερινό, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων.

Βολιβία

Στη Βολιβία ξεπέρασαν χθες Κυριακή τις 200.000 οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ η χώρα πλησιάζει το τραγικό ορόσημο των 10.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με το νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, διαγνώστηκαν 1.048 κρούσματα χθες, ενώ ακόμη 58 ασθενείς υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 9.985 νεκρούς επί συνόλου 201.037 κρουσμάτων ως αυτό το στάδιο.

Σάντα Κρους και Λα Πας είναι οι περιοχές όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις στο δεύτερο κύμα. Γιατροί ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά αυτή εναντιώνεται στην πρόταση, επιχειρηματολογώντας ότι εάν επιβληθεί νέο lockdown θα υποστεί δυσβάστακτο πλήγμα η οικονομία.

«Οι οικογένειες περνούν πολύ δύσκολες στιγμές εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης» που προκάλεσε, τόνιζε πρόσφατα ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, αναγγέλλοντας ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα φθάσει στη χώρα μια πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, που θα αξιοποιηθεί πρωτίστως για να ανοσοποιηθεί το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Στην αρχή της χρονιάς, η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι συμφώνησε να αγοράσει 10 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του εμβολίου της AstraZeneca, που προβλέπεται να έχουν παραδοθεί στη χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx