ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το 90% πληρότητας στις ΜΕΘ έβαλε σε lockdown την Θεσσαλονίκη

Το 90% πληρότητας στις ΜΕΘ έβαλε σε lockdown την Θεσσαλονίκη

Σε ισχύ ανακοινώθηκε ότι τίθενται νέα περιοριστικά μέτρα (μίνι lockdown) σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική, αφ’ ενός λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά κυρίως λόγω της υψηλής πληρότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης έφθασε το 90% και ο χειμώνας δεν έχει μπει ακόμη.

Με δεδομένο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες “συντηρούν” καλύτερα τον ιό, αλλά και το ότι ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους θα αυξήσει δυστυχώς την μεταδοτικότητα, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές με προβληματική επιδημιολογική κατάσταση, τα μέτρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τη 01:00 το βράδυ και της “βουβής” εστίασης, με απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο.

Σε μίνι lockdown ανακοινώθηκε παράλληλα ότι παραμένουν Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο τα χαράματα μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Για τα lockdown, εκτός από τις σημαντικά χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη καταγράφονται στη Βόρειο Ελλάδα, έπαιξε ρόλο και η εμβολιαστική κάλυψη πολλών περιοχών της. Στο βορρά, όπως και σε άλλες πάντως περιοχές, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τον μέσο όρο της χώρας και παράλληλα δεν παρατηρείται καμία “κίνηση” προς ουσιαστική αύξηση του εμβολιασμού. Στην Πέλλα και στην Ημαθία έχει εμβολιασθεί το 48%, στην Πιερία το 42% και στην Καβάλα έχει εμβολιασθεί περίπου το 47%. Οι δείκτες θετικότητας (θετικά τεστ επί του συνόλου) είναι στην Καβάλα 3,3%, στην Πέλλα 2,95%, στην Πιερία 2,43% και στην Ημαθία 3.14%.

Τα κριτήρια για τα lockdown

Η κατάσταση για την επιβολή ενός μίνι lockdown εκτιμάται ανάλογα με συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες. Ένας από αυτούς είναι ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες, αλλά και της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς και ο τελικός μέσος όρος των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Επίσης εκτιμάται ο δείκτης θετικότητας στα τεστ, δηλαδή πόσα τεστ βγαίνουν θετικά στα 100 rapid και PCR τεστ που πραγματοποιούνται, αλλά και η εβδομαδιαία μεταβολή στον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και ο αριθμός των λεγομένων ενεργών κρουσμάτων (φορείς που δεν έχουν αναρρώσει). Λαμβάνεται επίσης υπ’ όψιν η ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων. Όσο περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στους άνω των 60, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για lockdwon.

Παράλληλα, συνυπολογίζεται ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους. Επίσης η πληρότητα των κλινών των νοσοκομείων, τόσο των κοινών, όσο και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Όπως προαναφέρεται σημαντικός παράγοντας είναι και η εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής, αλλά ανεξαρτήτως αυτού παίζουν ρόλο και τα στελέχη που απομονώνονται.

Αν για παράδειγμα σε μια περιοχή τα κρούσματα είναι λίγα, όμως παρατηρείται αύξηση συγκεκριμένων απειλητικών μεταλλάξεων (σπανίων, αλλά που έχουν υψηλότερη θνητότητα), τότε και πάλι μπορεί να αποφασισθεί lockdown. Άλλο στοιχείο που καθορίζει αν μια περιοχή θα μπει σε καραντίνα είναι ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt), όπου το 0,7 για παράδειγμα σημαίνει ότι δέκα άτομα με κορονοϊό θα μολύνουν επτά.

Συνεκτιμάται, επίσης, αν τα περισσότερα κρούσματα είναι “ορφανά” ή αν η ιχνηλάτηση οδηγεί σε συμπεράσματα. Όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει σωστή ιχνηλάτηση και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό ποσοστό ορφανά (άγνωστης πηγής), τότε και πάλι το lockdown είναι πιθανότερο απ’ ό,τι σε περιοχές με πολλές συρροές, που όμως είναι γνωστές ως εστίες και εντοπίζονται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx