Η καραντίνα της “Ελπίδος” θα μειώσει τα κρούσματα;
26/01/2022Η κακοκαιρία επέβαλε ένα lοckdown τριών-τεσσάρων ημερών στην Αττική και σε άλλες περιοχές, κάτι που πιθανόν να αποτυπωθεί σε μια εβδομάδα και στα κρούσματα, τον αριθμό τους. Από την άλλη, αύξησε τις φιλικές και ενδοοικογενειακές επαφές σε σπίτια, όμως επειδή αυτοί οι κύκλοι επαφών είναι μικροί σε σύγκριση με τις επαγγελματικές επαφές, το συγχρωτισμό στα μέσα μεταφοράς και στην εστίαση, το πιθανότερο είναι ότι η “Ελπίς” θα φέρει μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Παράλληλα θα υπάρχει και μια ψευδής μείωση, που θα οφείλεται στο γεγονός ότι επί πολλές ημέρες δεν γίνονταν αρκετά τεστ λόγω της κακοκαιρίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νοσοκομεία, που μήνες τώρα λειτουργούν στα όριά τους και έχουν δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Από την άλλη, οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε νοσοκομεία όπως στο “Σωτηρία”, μοιραία θα αυξήσουν σε κάποιες κλινικές τους θανάτους, όπως θα τους αυξήσει και το γεγονός ότι λόγω του αποκλεισμού κάποιοι άνθρωποι που χρειάζονταν ασθενοφόρο δεν το είχαν έγκαιρα.
Αρνητικό ρόλο θα παίξει και το ότι αναβλήθηκαν πάνω από 100.000 ραντεβού για εμβολιασμό, μεγάλο ποσοστό από τα οποία ήταν την πρώτη δόση. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το άτυπο lockdown στην Αττική και σε άλλες περιοχές, είναι ικανό να επιδράσει στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι πολίτες έχουν μειώσει σημαντικά τις επαφές τους. «H γνώμη μου είναι ότι θα μειώσει τα κρούσματα, γιατί ο ιός θέλει επαφές», είπε.
«Η κακοκαιρία μειώνει δραστικά τις κοινωνικές επαφές, δεν χρησιμοποιούνται τα ΜΜΜ, δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας, ενώ από την άλλη αυξάνει τις ενδοοικογενειακές επαφές. Θα υπάρξει μια κάμψη στα κρούσματα, λόγω και των τεχνικών δυσκολιών που θα υπάρξουν με τη διενέργεια των τεστ. Είχαμε ήδη μια κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά την τελευταία εβδομάδα είχαμε καθυστέρηση της πτωτικής πορείας, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες. Έχουμε δηλαδή μια στασιμότητα και ελπίζω να μη γίνει ό,τι στη Γερμανία και στην Αυστρία, όπου ξανανέβηκαν τα κρούσματα» είπε ο κ. Τζανάκης.
Κρούσματα και “Όμικρον 2”
Ο ίδιος προβληματίζεται μήπως για το γεγονός ότι μετά από την πτωτική πορεία σε πολλές χώρες ξανάρχισαν να ανεβαίνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, οφείλεται στην “Όμικρον 2“, μία υποπαραλλαγή της Όμικρον που φαίνεται να έχει ανοδικές τάσεις. «Πρέπει να δούμε αν θα επικρατήσει και στη χώρα μας. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί αρχικά φαίνεται ότι έχει μια πιο αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με την Όμικρον», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Πρόκειται για τρόπον τινά υποκλάδο της Όμικρον και ήδη επικρατεί στη Νορβηγία, στη Δανία και σε μια σειρά από χώρες. Κλινικά μάλλον δεν είναι διαφορετική ως προς τη βαρύτητα της νόσου, αλλά φαίνεται να είναι λίγο πιο μεταδοτική. Στη Γαλλία συζητείται σχεδόν με βεβαιότητα ότι φταίει η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή για τον υψηλό και αμείωτο αριθμό κρουσμάτων της τάξης των 400.000 την ημέρα.
Οι θάνατοι
Ο πληθυσμός της Γαλλίας ειναι σχεδόν επταπλάσιος της Ελλάδας, όμως και πάλι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά. Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να καταγράφονταν στην Ελλάδα 67.000 κρούσματα ημερησίως. Από την άλλη, μια θλιβερή σύγκριση είναι ότι καταγράφονται στη Γαλλία 300-400 θάνατοι ημερησίως παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες ενεργών κρουσμάτων, ενώ στην Ελλάδα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα περί τους 100 την ημέρα.
Με την λογική των αναλογιών πληθυσμού και κρουσμάτων, αν η Ελλάδα ήταν Γαλλία ως προς τις ΜΕΘ και το σύστημα υγείας, θα καταγράφονταν στην χώρα μας 50 θάνατοι ημερησίως, δηλαδή οι μισοί από αυτούς που σημειώνονται. Αν ήταν Γερμανία –με 130.000 κρούσματα και κατά μέσο όρο 300 θανάτους ημερησίως το τελευταίο δίμηνο σε 80 εκατ. πληθυσμό– η Ελλάδα θα έχανε 38 ζωές την ημέρα και αν ήταν Ιταλία, με 200.000 κρούσματα σε 60 εκατ. πληθυσμόπερισσότ την ημέρα, 64. Όμως, η στατιστική μας στους θανάτους είναι χειρότερη ακόμα και από της Βουλγαρίας, η οποία σημειωτέον είναι στα άκρα των απωλειών.
Η θεωρία ότι έχουμε περισσότερους θανάτους επειδή πληθυσμιακά έχουμε υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων από άλλες χώρες είναι αντικειμενικά απολύτως αβάσιμη, καθώς έχουμε ακριβώς το ίδιο ποσοστό ηλικιωμένων με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, τον Καναδά και την Αυστρία ή την Ιταλία και την Πορτογαλία. Και με αυτή τη λογική θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των θανάτων η Ιαπωνία, με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στον πλανήτη. Oμως στην Ιαπωνία των 125 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν χαθεί μέσα σε δύο χρόνια 18.559 ζωές, δηλαδή 4.000 άνθρωποι λιγότεροι από όσοι στην Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων ψυχών. Και εκεί οι ηλικιωμένοι συνιστούν το 28% του πληθυσμού και όχι το 22% όπως στην πατρίδα μας.