ΘΕΜΑ

Σήμα κινδύνου από ΔΟΑΕ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Σήμα κινδύνου για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια από τον ΔΟΑΕ,

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια ο οποίος είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, έχασε και πάλι τη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ειδικοί του οποίου βρίσκονται επί τόπου. «Η τελευταία ηλεκτρική γραμμή λειτουργίας υπέστη βλάβη» τονίζει ο ΔΟΑΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπενθυμίζοντας πως οι τρεις άλλες ηλεκτρικές γραμμές είχαν χαθεί εξαιτίας της σύγκρουσης των αντιμαχομένων.

Η νέα απώλεια ηλεκτρικής γραμμής σημειώθηκε «έπειτα από νέους βομβαρδισμούς στη ζώνη», σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι ουκρανικές αρχές στον ΔΟΑΕ. Ο σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί «χάρη σε μια εφεδρική γραμμή», διευκρινίζει ο Οργανισμός. Στις 25 Αυγούστου ο σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, είχε αποσυνδεθεί πλήρως από το δίκτυο για πρώτη φορά στην ιστορία του, προτού επανασυνδεθεί στη συνέχεια. Η ευστάθεια του δικτύου είναι κρίσιμη παράμετρος για τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού και ιδίως των έξι αντιδραστήρων που διαθέτει, από τους οποίους λόγω των διακοπών ρεύματος, λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες μόνον οι δύο.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών ενημερώνεται στο εξής σχεδόν σε πραγματικό χρόνο χάρη στην ομάδα της που έφθασε με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Ραφαέλ Γκρόσι να δηλώνει «πολύ ανήσυχος» για τον κίνδυνο ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος. Λόγω των λεπτών ισορροπιών, στο πολεμικό αλλά και στο διπλωματικό πεδίο, λεπτές είναι και οι διατυπώσεις του Οργανισμού, όμως η ανησυχία είναι ορατή και πίσω από τις προσεκτικές διατυπώσεις για την κατάσταση της Ζαπορίζια.

Ο Γκρόσι έχει αποχωρήσει από τον πυρηνικό σταθμό, όμως έξι ειδικοί παραμένουν επί τόπου, δύο από τους οποίους πρόκειται να είναι εκεί για μακρό διάστημα, παρουσία που θεωρείται «εξαιρετικής σημασίας προκειμένου να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σύμφωνα με τον Γκρόσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΟΑΕ «η ασφαλής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εκτός των εγκαταστάσεων από το δίκτυο και τα εφεδρικά συστήματα τροφοδοσίας είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας. Αυτή η απαίτηση είναι μεταξύ των επτά απαραίτητων πυλώνων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας που περιέγραψε ο γενικός διευθυντής στην αρχή της σύγκρουσης. Σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση ηλεκτροδότησης εκτός των εγκαταστάσεων στο ZNPP σημειώνοντας με μισό κόκκινο, μισό κίτρινο χρώμα την κατάσταση σε ένα infographic σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας του εργοστασίου».

«Η διαφορά ανάμεσα στο να έχουμε τον ΔΟΑΕ στο χώρο και στο να μην είμαστε εκεί είναι σαν μέρα και νύχτα. Εξακολουθώ να ανησυχώ σοβαρά για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια –αυτό δεν έχει αλλάξει– αλλά η συνεχιζόμενη παρουσία του ΔΟΑΕ θα είναι υψίστης σημασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», είπε ο Γκρόσι. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η έκθεση σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας, στον σταθμό της Ζαπορίζια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx