ΘΕΜΑ

Τα πλωτά παλάτια αγαπούν τις ελληνικές θάλασσες…

Τα πλωτά παλάτια αγαπούν τις ελληνικές θάλασσες... Νεφέλη Λυγερού

Αιγαίο, Ιόνιο και Λιβυκό. Τμήματα της Μεσογείου που βρέχουν τις ακτογραμμές της Ελλάδος. Τα ίδια που στα αρχαία χρόνια αποτελούσαν πεδίο αιματηρών μαχών με πολεμικά πλοία (το διασημότερο εξ αυτών η τριήρης) να επιδίδονται σε ναυμαχίες. Μία τελετουργία τόσο όμορφη, όσο και θανάσιμη. Πλέον, η μοναδική ναυμαχία που μπορεί να δει κανείς –αν εξαιρέσει τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας– είναι αυτή των θαλαμηγών που σκίζουν τις ελληνικές θάλασσες.

Κότερα, ταχύπλοα, φουσκωτά, αλλά και παραδοσιακά σκαριά σκίζουν τα ελληνικά νερά. Αλλά είναι οι ακριβές θαλαμηγοί, τα συνώνυμα του πλούτου, η κορωνίδα της χλιδής της πλανητικής ελίτ, που δίνουν τον μοναδικά ιδιαίτερο τόνο τους σ’ αυτές τις θάλασσες. Γιατί οι εξωφρενικά πλούσιοι αυτού του κόσμου συχνάζουν στα ελληνικά νερά. Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι κροίσοι εκείνης της εποχής απολάμβαναν να πλέουν από το Κάιρο στο Ασουάν με ατμόπλοια, όπως το Amasis που ήταν ιδιαιτέρως πολυτελές.

Αργότερα, το Μονακό, η Νίκαια η Σαρδηνία και η Καραϊβική μετατράπηκαν στην “παιδική χαρά” των ιδιόκτητων πλωτών παλατιών. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα συναγωνίζεται ισάξια όλους τους παραδοσιακούς προορισμούς. Έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης, καθώς τα σούπερ γιοτ ρίχνουν όλο και πιο συχνά άγκυρα στα ελληνικά νερά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή των σχετικών προτιμήσεων, χάρη στα καθαρά νερά και τις απόμερες παραλίες που μπορεί να πλησιάσει κανείς εύκολα με τα dream yachts, όπως τα λένε στην σχετική αργκό. Στην κορυφή είναι τα δέκα ακριβότερα του κόσμου για τη χρονιά που διανύουμε, μιας και η λίστα διαρκώς αλλάζει. Τα περισσότερα, πάντως, εξ αυτών έχουν οργώσει τα ελληνικά νερά κάνοντας πράξη το “(ελληνικό) θέρος ανίκατε μάχαν”.

Ο “σύγχρονος Μίδας”

Πρώτο στη λίστα είναι ένα σκάφος, η απαράμιλλη ομορφιά του οποίου το μετατρέπει σε κόσμημα. Ένα πολύτιμο πλωτό παλάτι αξίας 4,8 δισ δολαρίων! Ναι, καλά διαβάσατε! Δημιουργός του είναι ο Stuart Hughes, o “σύγχρονος Μίδας”, όπως τον αποκάλεσε το περιοδικό Forbes. Μεγαλώνοντας στο Λίβερπουλ, ονειρευόταν ένα επιχρυσωμένο ποδήλατο και μετά από 20 χρόνια, παρόλο που δεν είχε επίσημη εκπαίδευση στη χρυσοχοΐα, έφτιαξε ένα για τον εαυτό του.

Κάπως έτσι συνέχισε, με όπλα στην φαρέτρα του τις πλάκες χρυσού, τα διαμάντια και άλλα πολύτιμα είδη. Μετατρέπει, λοιπόν, ηλεκτρονικά gadgets, όπως το ηχοσύστημα Bang & Olufsen, τα κινητά apple και πολλά ακόμα σε παιχνίδια των πλουσίων που ξεπερνούν σε αξία ακόμα και το ένα εκατομμύριο. Είναι ο άνθρωπος που σχεδιάζει θήκες κινητών από 24 καράτια χρυσού που κάνουν θραύση σε πρίγκιπες και γόνους κροίσων.

Αφού ο εν λόγω Βρετανός ξεπέρασε τον εαυτό του, φτιάχνοντας ένας συμπαγές χρυσό ελικόπτερο για έναν πελάτη που δεν κατονόμασε ποτέ, καταπιάστηκε με το ακριβότερο σκάφος στον κόσμο: το History Supreme. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί και τα πάντα σε αυτό, από τη βάση του σκάφους μέχρι το κατάστρωμα, την τραπεζαρία, τις ράγες και την άγκυρα είναι στολισμένα με χρυσό και πλατίνα.

Η υπέρογκη τιμή είναι το αποτέλεσμα και της πολυτελούς κύριας κρεβατοκάμαρας, διακοσμημένης με πλατίνα, στην οποία ο ένας τοίχος είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά από πέτρα μετεωρίτη και ένας άλλος από γνήσιο κόκκαλο δεινοσαύρου T-Rex! Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του, αλλά συχνά πυκνά ακούγεται το όνομα του Ρόμπερτ Κουόκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στη Μαλαισία, με καθαρή περιουσία 12,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Business Insider.

Ο σούπερ κροίσος ζει στο Χονγκ Κονγκ και βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία. Έχει αποκτήσει, όμως, οκτώ παιδιά και δεκάδες εγγόνια, τα οποία απολαμβάνουν την άκρατη πολυτέλεια του σκάφους, τις πισίνες, τις πίστες χορού, τις αίθουσες κινηματογράφου, τα μπαρ και τα σαλόνια, καθώς και μια ποικιλία από μοναδικές ανέσεις. Οι ιδιοκτήτες επιβιβάζονται σε ελικόπτερα που προσγειώνονται στο κατάστρωμα του σκάφους και απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Η εταιρεία Baia Yachts, με έδρα την Ιταλία, ανακοίνωσε, πάντως, ότι οι φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν το History Supreme (δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του Hughes) κλάπηκαν από τον ιστότοπό της χωρίς άδεια. Ο Hughes χαρακτήρισε τις καταγγελίες αυτές γελοίες και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστό πώς θα εξελιχθεί αυτή η κόντρα.

Το πλωτό παλάτι του Αμπράμοβιτς

To Eclipse παραμένει στη δεύτερη θέση των κορυφαίων και φέτος, αν και δεν κρύβει κάποιο μυστήριο. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ακριβώς όπως και ο ιδιοκτήτης του, πρώην Ρώσος ολιγάρχης και πρώην αφεντικό της Chelsea Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επισκεφτεί με αυτό την Ελλάδα, ακόμα και τον Οκτώβριο στα Χανιά, λίγα χρόνια νωρίτερα.

Τότε, πολλοί είχαν σπεύσει να φωτογραφήσουν το δεύτερο ακριβότερο γιοτ στον κόσμο, αξίας 1,9 δισ. δολαρίων. Η μήκους 164 μέτρων θαλαμηγός κατασκευάστηκε το 2010, διαθέτει δύο ελικοδρόμια, 24 σουίτες-ξενώνες, δύο πισίνες και ντίσκο, SPA, αίθουσα προβολών, τζακούζι, μία πισίνα που μπορεί να γίνει πίστα και πολλά ακόμα. Διαθέτει σύστημα ανίχνευσης πυραύλων και αλεξίσφαιρα παράθυρα στην βασική σουίτα του για την προστασία του ιδιοκτήτη. Το γιοτ του Αμπράμοβιτς, το οποίο αγόρασε το 2010, σχεδιάστηκε από τον Terry Disdale και κατασκευάστηκε από τον γερμανικό ναυπηγικό οίκο Blohm+Voss. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς. Το γιοτ του εντοπίστηκε στην Τουρκία, όπου και παραμένει ασφαλές από κατάσχεση.

Σκάφη με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας

Τρίτο στην λίστα εμφανίζεται το Azzam. Ξεπερνώντας τα 179 μέτρα μπορεί να μην είναι το ακριβοτερο, αλλά είναι το μεγαλύτερο σε μήκος, ρεκόρ που κατέχει από το 2013. Η τιμή του κυμαίνεται στα 600 εκατ. δολάρια. Οι εσωτερικοί χώροι του Azzam είναι κατασκευασμένοι από τον Γάλλο διακοσμητή εσωτερικών χώρων Christophe Leoni και οι εξωτερικοί είναι φιλοτεχνημένοι από την εταιρεία Nauta Yacht, με έδρα το Μιλάνο.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές ποτέ το μέγεθος δεν ήταν ο στόχος. Αντιθέτως, επιθυμία τους ήταν να δημιουργηθεί ένα κομψό σκάφος με διαχρονικές γραμμές. Αρχικά, το superyacht είχε σχεδιαστεί για να είναι 145 μέτρα, αλλά στη διαδικασία βελτιστοποίησης μεγάλωσε και μέχρι σήμερα, ο Mario Pedol ιδρυτής της Nauta Design, το εκλαμβάνει ως μεγάλο κομπλιμέντο όταν του λένε ότι το γιοτ φαίνεται μικρότερο από το μέγεθός του.

Με 80 άτομα πλήρωμα, μπορεί να φιλοξενήσει σε συνθήκες άκρατης πολυτέλειας 36 άτομα. Εσωτερικά, πρωταγωνιστεί ένα μεγάλο, ανοιχτό κεντρικό σαλόνι, αλλά κατά τα άλλα η εσωτερική διαρρύθμιση  και το στυλ παραμένουν μυστικό. Ο Γάλλος σχεδιαστής Christophe Leoni, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν σε ορισμένες από τις κατοικίες του ιδιοκτήτη, έφερε παρόμοια στυλ, συμπεριλαμβανομένης μιας πληθώρας ξύλινων επίπλων με περίτεχνα καπλαμά με μαρκετερί από μαργαριτάρι.

Όπως το Eclipse, έτσι και το Azzam έχει το δικό του σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και αλεξίσφαιρη σουίτα. Είναι τόσο καλά ισορροπημένο που ο πολυέλαιος μέσα στο σκάφος δεν κροταλίζει ακόμη και στην τελική ταχύτητα. Επιπλέον, είναι ένα από τα ταχύτερα γιοτ στη γη. Εκτός από γυμναστήριο και πισίνα, διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις εκπαίδευσης γκολφ.

Ιδιοκτήτης του είναι de facto ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, γνωστός και ως MBZ. Εκείνος ηγήθηκε της γεωπολιτικής αναδιάταξης στη Μέση Ανατολή με τις “Συμφωνίες του Αβραάμ”, οι οποίες έφεραν τις μοναρχίες του Κόλπου κοντά στο Ισραήλ  για να εξισορροπήσουν το Ιράν. Ο ίδιος έφερε τις ένοπλες δυνάμεις των Εμιράτων στις κορυφαίες θέσεις στη Μέση Ανατολή, επενδύοντας σε οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Επισκέπεται την Ελλάδα, ενώ συχνά η θαλαμηγός αγκυροβολεί στον όρμο του Ναβαρίνου στην Πύλο. Γνωστός για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, ο σεΐχης διαθέτει, εκτός από το Azzam, ένα  Boeing 747 (A6-UAE) και ένα Boeing 787 (A6-PFC).

Σκάφος με οκτώ καταστρώματα

Ακολουθεί το σκάφος που παλαιότερα ήταν γνωστό ως Topaz, ενώ σήμερα φέρει την ονομασία A+. Είναι ένα από τα πολυτελή γιοτ που κατασκευάστηκαν στο γερμανικό ναυπηγείο Lürssen. Όπως και το Azzam, το A+ ανήκει σ’ έναν ακόμα ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, με προσωπική περιουσία που ξεπερνάει τα 4,9 δισ. δολάρια.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2012, ενώ το εξωτερικό του σκάφους σχεδιάστηκε από τον Tim Heywood. Η εταιρεία Terence Disdale Design εργάστηκε στο εσωτερικό του σκάφους που λέγεται ότι κόβει την ανάσα των φιλοξενούμενών του. Με μήκος 147 μέτρα και κινητήρα 7.990 ίππων αποτελεί ένα “τέρας της θάλασσας”, όπως είναι και το προσωνύμιο του.

Το σκάφος με τα οκτώ καταστρώματα έχει κατασκευαστεί από ένα σπάνιο είδος αλουμινίου. Όλα τα καταστρώματα συνδέονται με ανελκυστήρα, δίνοντας πρόσβαση σε δύο ελικοδρόμια και πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Το Α+ έχει ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δύο τζακούζι, κινηματογράφο 50 θέσεων, αίθουσα συνεδριάσεων, κομμωτήριο, αίθουσα μασάζ και έναν χώρο γεμάτο από ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Έχει επίσης τουλάχιστον 30 τζετ σκι, φουσκωτά, καταμαράν και ένα μίνι υποβρύχιο. Το γιοτ μπορεί να φιλοξενήσει έως και 62 επισκέπτες σε 26 καμπίνες, μαζί με τα 79 μέλη πληρώματος. Κατά καιρούς έχει καταπλεύσει στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, στη Μύκονο και στα νησιά των Σποράδων. Δεν είναι λίγες οι φορές που το προσωπικό επισκέπτεται κάποια από τα γνωστά τοπικά εστιατόρια, ώστε να επιστρέψει με ντόπιες εκλεκτές ελληνικές γεύσεις για τον ιδιοκτήτη του σκάφους, την οικογένεια και τους φιλοξενούμενούς του.

Ένα σούπερ γιοτ μοναδικό

Το Motor Yacht A μπορεί να βρίσκεται μία θέση πιο κάτω, αλλά δεν έχει να ζηλέψει και πολλά. Αυτό το γνωρίζουν και όσοι το είχαν δει αγκυροβολημένο στο Φάληρο, καθώς εξαιτίας του όγκου του δεν μπορούσε να δέσει σε καμία μαρίνα της Αττικής. Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, είχε καταπλήξει τους πάντες στην Κέρκυρα, όπου και παρέμεινε για αρκετές ημέρες. Έχει μήκος 142,8 μέτρα και ανήκει στον Ρώσο βιομήχανο Αντρέι Μελνιτσένκο, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό Forbes απολαμβάνει περιουσία 21,3 δισ. δολαρίων.

Ναυπηγήθηκε κατά παραγγελία του 46χρονου Ρώσου ολιγάρχη και επιστήθιου φίλου του Ρομάν Αμπράμοβιτς για 430 εκατ. ευρώ. Το “Α” είναι το αρχικό γράμμα του ονόματος Αλεξάνδρα, της συζύγου του. Εξαρχής επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα σούπερ γιοτ μοναδικό, «όπως κι εκείνη», είχε πει. Διαθέτει οκτώ καταστρώματα που συνδέονται με ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες.

Έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης για τέσσερις βοηθητικές λέμβους, τζετ σκι, χόβερκραφτ, αυτοκίνητα και φυσικά ένα ελικοδρόμιο. Εντυπωσιάζει με το φουτουριστικό του σχέδιο. Φέρει, άλλωστε, την υπογραφή του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή Φίλιπ Σταρκ, γνωστού για το μοντέρνο και βιομηχανικό του στυλ. Λέγεται ότι ο τελευταίος χρειάστηκε μόλις δύο ώρες για να οραματιστεί όλο το σχεδιασμό του Motor Yacht A.

Ακολουθεί το “Ντουμπάι”, poy φέρεται να ανήκει στον πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτη του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ. Το γιοτ κατασκευάστηκε από την Blohm+Voss το 2006 και αρχικά ανήκε στον πρίγκιπα του Μπρουνέι. Με διαστάσεις 161,8 μέτρα, είναι ένα από τα πιο εξωφρενικά γιοτ στον κόσμο. Διαθέτει πισίνα με μωσαϊκό, πολλούς χώρους ηλιοθεραπείας και τζακούζι, κατάστρωμα ιδιοκτήτη σε χωριστό επίπεδο, ελικοδρόμιο και κυκλική γυάλινη σκάλα, που αλλάζει χρώμα όταν φωτίζεται από ψηλά. Κοστίζει 400 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ άλλων έχει ρίξει άγκυρα στο Ναύπλιο, στην Κεφαλονιά και σε νησιά των Κυκλάδων.

Το γιοτ-“θηρίο” του Σαλμάν

Το Serene, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, ανήκει στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φέρεται να απέκτησε το γιοτ μήκους άνω των 130 μέτρων, όταν το είδε κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη νότια Γαλλία. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 24 άτομα στις 15 καμπίνες του, διαθέτει πισίνα, τζακούζι, κινηματογράφο, θέατρο και δύο ελικοδρόμια. Παρά το “χαμηλό προφίλ” του ιδιοκτήτη του έχει θεαθεί στα νερά της Μεσόγειου.

Το Radiant ανήκει στον επιχειρηματία Abdulla Al Futtaim από τα Εμιράτα. Κατασκευασμένο το 2009, ξεπερνάει σε αξία τα 320 εκατ. δολάρια. Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας βρίσκεται και το σούπερ γιοτ Streets of Monaco, εμπνευσμένο από την πολυτελή πόλη του Μονακό. Φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού και θα διαθέτει όλα όσα θα περίμενε κανείς από μια επίσκεψη στη γαλλική πόλη-κράτος. Καζίνο, πισίνες και ό,τι άλλο χλιδάτο βάλει ο νους των κροίσων.

Σχεδιασμένο από την Yacht Island Design, το σούπερ γιοτ έχει αντίγραφο της διάσημης πίστας Grand Prix, η οποία θα είναι μια λειτουργική πίστα καρτ όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αγωνίζονται μεταξύ τους. Κάποιοι λένε ότι είναι ένας ακόμα αστικός μύθος. Άλλοι αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι όταν κάνει την εμφάνισή του στη θάλασσα θα εκτοξευτεί στην πρώτη θέση, εκτοπίζοντας όλα τα άλλα. Όπως και να έχει κι αυτό δεν θα χάσει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα μαγικά ελληνικά νερά…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx